MITRIĆ ZA STANDARD: SDT da ispita ulogu svih članova Sudskog savjeta zbog zloupotrebe službenog položaja

Bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić je u razgovoru za portal Standard rekao da je sadašnja ustavno-pravna situacija u Crnoj Gori tragična. On je ponovio ocjenu da je još aktuelni saziv Ustavnog suda i Sudskog savjeta više politička nego pravna organizacija i da se iz tog stanja mora izaći, jer je Crna Gora u situaciji koja urušava pravnu sigurnost građana.

“Ovakva situacija u pogledu zaštita prava građana je tragična. Ako se još zna činjenica Ustavni sudija za koji mjesec ostaje bez još jednog člana onda se može reći da se Ustavni sud bukvalno raspada. U Ustavu Crne Gore je tačno propisano ko može biti biran kao sudija Ustavnog suda. Neću ništa novo reći, ako kažem ono što sam rekao i prilikom njihovog izbora, taj sud je sastavljen političkim dogovorom političkih oligarhija, te je taj sud tako i politički sudio. Na kraju krajeva nijedan od aktuelnih sudija nije ispunjavao uslove da bude na tom mjestu po Ustavu Crne Gore”, rekao je Mitrić.

On je dodao da je sa Sudskim savjetom ista situacija.

“Sudski savjet je bio pod šapom Vrhovnog suda. Ne pominjem Vesnu Medenicu i sadašnji njen položaj, već, što je tragičnije Konferenciju sudija Vrhovnog suda koji su bili ovlašćeni, po Zakonu, da predlažu predsjednika Vrhovnog suda. Mogli su da predlože samo jednog kandidata, što je van pameti i van pravila demokratske procedure. To nema na svijetu. I kada se bira predsjednik države svaka partija ima pravo da predloži svog kandidata, a ne tako važne instance u sudstvu. Sadašnji Sudski savjet je sastavljen politički, a ni njihovi članovi nijesu bili nekog velikog pravnog autoriteta i znanja. Zamislite, predsjednica Sudskog savjeta kaže da su prosto bili primorani da odobre treći mandat Vesni Medenici, jer je tako predložila Konferencija sudija. Ona, naravno to može da priča za običan narod, ali ja ne znam kako je nije sramota i stid od bivših profesora”, oštro nastavlja bivši predsjednik Ustavnog suda.

On podsjeća da je predsjednica Sudskog savjeta zaboravila prostu činjenicu, a to je da je Konferencija sudija Vrhovnog suda predlagač, a da Sudski savjet bira.

“Kada su vidjeli da Konferencija predlaže Medenicu za treći mandat nijesu imali hrabrosti da kažu ne može jer je taj predlog nesutavan. Prema tome kada bih ja bio SDT ili VDT prispitao bih i ulogu svih članova Sudskog savjeta koji su takvu odluku donijeli, jer su time, u bukvalnom smislu, zloupotrijebili službeni položaj”, smatra Mitrić.

Nije siguran u to da će sadašnja skupštinska većina moći da promijeni stvari i depolitizuje sudstvo i tužilaštvo.

“Sve može, ali ne znam. Prvo da kažem da je ova Vlada potpuno nelegitimna, zato što je izabrana bez izbora. Nelegitmna je skupštinska većina, jer je promjena odrađena mimo člana 2 iz Ustava CG. Ne može iz tako nelegitimne većine proizaći legitimna Vlada. Osim toga mandatar je bio u sukobu interesa, jer član vlade i premijer ne može obavljati drugu javnu funkciju, a on je ujutro predsjedavao Krivokapićevoj vladi, a popodne pregovarao kao mandatar za drugu vladu”, podsjeća Mitrić.

Siguran je da da termin “ugledni pravnik” ne odgovara pravnoj trerminologiji.

“Prije bih rekao da je riječ o istaknutom pravniku koji uživa opšte povjerenje javnosti. Precizirao bih u najstrožem smislu kriterijume za izbor sudija iz redova tzv uglednih pravnika, zbog ovakve situacije gdje je politika sve i sja u državi. Ako hoćete da iz temelja pravite neko novo ustavno-pravno doba meni ne bi mogao biti biran sudija koji je imao bilo kakve i bilo kada sa politikom. Potpuno novi ljudi i da nijedan nije stariji od 45 godina. Bez takvog izbora nema boljitka”, rekao je na kraju Mitrić.

Za 10. jun zakazana Konferencija sudija, na kojoj bi trebalo da se izabere petoro sudija u novi Sudski savjet, a za pet dana kasnije sjednica Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu. Traži se najširi konsenzus za odabir četvoro uglednih pravnika.

U aktuelnom sazivu Sudskog savjeta sjede ugledni pravnici, koji su izabrani još 2. jula 2014. godine i kojima je gotovo prije četiri pune godine istekao mandat, dok članovima tijela iz pravosuđa 10. jula ističe četvorogodišnji mandat.

Osim toga Sudski savjet, samo tokom ove godine, mjesecima nije imao potreban kvorum sve dok, 28. aprila ove godine, nije izabrana nova Vlada i ministar pravde Marko Kovač, tako da u trenutnom tijelu do 2. jula imaju kvalifikovanu većinu za održavanje sjednica, rad i odlučivanje.

Radna verzija teksta sa predviđenim izmjenama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama poslata je spoljnim ekspertima u Savjetu Evrope, koje je angažovalo Ministarstvo pravde, a koji bi trebalo da daju konačnu ocjenu na predložene članove, ali i moguće izmjene postojećeg zakonskog teksta, koji je posljednji put mijenjan 2018. godine.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra veoma toplo, do 38 stepeni

U popodnevnim satima, uglavnom u sjevernim predjelima, uz promjenljivu oblačnost ponegdje kiša ili pljusak i grmljavina, a...

Đukanović sa suprugom Lidijom na neformalnoj transatlantskoj večeri

Veče je u muzeju Prado priredio premijer Španije Pedro Sančez.

Ove stvari stavite u novčanik za finansijsko obilje!

1. Ispišite želje na crvenom papiru i vežite ga svilenim koncem u istoj boji. Taj papir ostavite na mjestu gdje inače...

Predstavnici SD prisustvovaće sjutrašnjem skupu ispred Vlade: Ne smijemo...

“Kako smo i obećali, bićemo sa građanima na svakom mjestu sa kojeg se budu borili protiv izdaje...

Muzička zvijezda R. Keli osuđen na 30 godina zatvora

Pjevač i tekstopisac osuđen je za reketiranje i seksualnu trgovinu prošle godine na suđenju koje je podstaklo...

NAJČITANIJE

2 KOMENTARA

guest
2 Comments
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Raki
Raki
21/05/2022•16:07 16:07

Profesor je za dosta u pravu, ali sto se tiče godina…pa sudije trebaju biti starije sa velikim iskustvom i znanjem..tesko da mladi mogu imati to znanje, jer bez velikog iskustva i znanja tresko do velikih osduka…bas malo čudno od profesora…evo sad, pa on presuđuje i donosi i iznosi misljenje.što je ok..ali on ovim stavom vrsi diskriminaciju po pitanju godina i to nije dobro za jednog bivseg predsjednika Ustavnog suda..vidim da to ne svata, bas mi je žao.

Radovan Vukmanovic
Radovan Vukmanovic
23/05/2022•11:33 11:33
Reply to  Raki

Primjera radi,
Zavrsio sam pravni fakultet sa 21. godinu.Iste godine 1981. se zaposlio u Tuzilastvu.izabran za sudiju 1983.
Znaci da 1993.nisam
otisao u advokate,iz nuzde ,penzinisali bi me u 62.godini zivota.
Bio bih kaznjen kao odlican student i neiskoriscen i sa strucne i iskustvene strane.