Izvor:RTCG

MORT traži da se utvrdi kako je došlo do zamućenja Tare

Direktorica Direktorata za zaštitu životne sredine u Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) Ivana Vojinović saopštila je da su od Uprave za inspekcijske poslove zatražili da hitno uputi vodoprivredne i ekološke inspektore, kako bi se utvrdilo kako je došlo zamućenja Tare prije tri dana. Ona je demantovala sve informacije da UNESCO stavlja Taru ili Nacionalni park Durmitor na tzv. crvenu izlaznu listu.

Ona je u Jutarnjem programu TVCG saopštila da očekuju izvještaj o aktivnostima sprovedenim na terenu.

Navodeći kako su slike sa Tare prošlog petka potresle građane Crne Gore, ali i regiona, Vojinović je saopštila da su odmah po prijavi slučajauputili pisani zahtjev Upravi za inspekcijske poslove, zahtijevajući da na teren hitno upute vodoprivrednu i ekološku inspekciju, kako bi se utvrdilo koje su aktivnosti dovele do zagađujućih supstanci.

Tražili su da se utvrdi koji je subjekat doveo do takvog stanja, te da li je do ekocida došlo usljed kršenja zakona i standarda ili možda grubom nepažnjom.

“Mi danas očekujemo da dobijemo obavještenje od Uprave za inspekcijske poslove. Mi jesmo tokom vikenda bili u telefonskom kontaktu sa inspektorima, ali dok ne dođemo do zvaničnog izvještaja inspektora ne bi bilo odgovorno da o tome govorimo”, pojasnila je Vojinović.

Najbitnije je, kako je pojasnila, da se preduzmu mjere na otklanjanju zamućenja Tare.

“Bilo koje lice koje je dovelo do tog zamućenja je u obavezi da, kad dođe do štete, odmah preduzme mjere otklanjanja štete.To znači da se nivo kvaliteta vode mora vratiti na nivo prije nastanka štete”, rekla je Vojinović.

Istakla je, međutim, i da moramo biti svjesni da svaki zahvat koji se dešava u prostoru nosi rizik stvaranja negativnih uticaja na životnu sredinu.

Komentarišući ocjene pojedinih NVO da je do zamućenja došlo usljed gradnje malih hidroelektrana, te prve dionice autoputa, Vojinović je rekla će inspekcija revnosno utvrditi uzrok koji je doveo do incidenta.

“Mi cijenimo rad i zalaganje NVO, oni su negdje prvi na terenu koji i sugerišu kad dođe do poremećaja, ali dozvolimo ipak da nadležni odrade svoj dio posla i da obavijeste javnost šta se zapravo desilo”, rekla je Vojinović.

Na pitanje postoji li bojazan da zbog ekocida Tara bude uvrštena na crvenu listu UNESCO-a, ona je rekla da imaju dobru komunikaciju sa njima.

“Mi nastojimo da implementiramo sve vrlo stroge preporuke za očuvanje Nacionalnog parka Durmitor”, rekla je Vojinović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

BRUSKETI S JAGODAMA

Sastojci: 10-ak jagoda, 60 g svježeg krem sira, 50 g gorgonzola, 1 kašičica prirodnog zaslađivača ili šećera, zrnasti...

Za 24 sata, 23 saobraćajne nezgode

Iz Operativno-komunikacionog centra Uprave policije kazali su da se u Podgorici dogodilo šest nezgoda, Nikšiću četiri, Budvi...

Egzit će se održati u Srbiji uprkos koronavirusu

Agencija navodi riječi portparola festivala Sanjina Đukića prema kome su medicinski stručnjaci odlučili da je moguće organizovati...

Crnogorski pomorci tvrde da su pod ucjenom švercovali 20...

Dugo iščekivani detalji pojavili su se u objelodanjenim presudama koje su izrečene kada su neki od sada...

Rekordan broj umrlih u Indiji

U protekla 24 sata u Indiji je zabilježeno 4.187 preminulih od covida-19, čime je ukupan broj umrlih...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare