Izvor:Pobjeda

Može se desiti da đaci ostanu bez ocjena

Svi nastavnici u Crnoj Gori, koji su prema izmijenjenom Zakonu o radu stekli pravo na penziju, a to je sa 66 godina za muškarce i 65 za žene, od 12. juna će po sili zakona morati da postanu penzioneri. Iz sindikalnih organizacija su Pobjedi kazali da ih ima mnogo, ali nijesu precizirali broj, te da se zbog toga može dogoditi da učenici ostanu neocijenjeni i da ostanu nezavršene brojne druge administrativne obaveze.

To je za Pobjedu rekla vršiteljka dužnosti direktora Sindikata prosvjete Crne Gore Slavka Bošković, navodeći da će se danas oglasiti zbog ovog problema i zatražiće od nadležnih da se to riješi.

Bošković je podsjetila da je izmijenjen član 164, ističući da će se problem javiti u svim djelatnostima, a posebno u obrazovnom sistemu, jer su pri kraju školske godine koja podrazumijeva dodatne administrativne poslove zaključivanja ocjena, uređivanje matične knjige podataka i sve ono što se mora završiti do kraja juna.

“Sve nas to brine. Imamo jako puno kolega u nastavi koji imaju 66 godina. Očigledno da nije sve dobro razmotreno kada je ovaj izmijenjeni zakon donešen. Prije je bilo da se sa 67 godina ide u penziju i toga dana kada neko napuni toliko godina, i automatski je taj neko izopšten iz radnog procesa. Sada je to smanjeno. Na neki način, taj član je u izmjenama i dopunama Zakona provučen uz član koji se odnosi na povećanje minimalne zarade”, rekla je ona.

Ističe da u ovom trenutku nemaju podatak koliko je u obrazovnom sistemu zaposlenih koji će ispuniti ovaj kriterijum za odlazak u penziju.

Iako su iz Sindikata prosvjete Crne Gore u utorak na konferenciji ispred Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta održali konferenciju na kojoj su uputili proglas, tražeći da nastave socijalni dijalog kako bi riješili brojne nagomilane probleme u prosvjeti, iz resora ministarke Vesne Bratić još nije bilo nikakve reakcije.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Novinari francuskog magazina Le Figaro u posjeti Crnoj Gori

Kako je saopšteno iz NTO, sa crnogorskom turističkom ponudom, kroz članak koji će biti objavljen na deset...

Konjević: Vlada traži odobrenje za zaduženje, a juče izgubila...

''Hitna sjednica Odbora za ekonomiju u 12 sati. Vlada bez ozbiljne rasprave u Parlamentu, na dan glasanja,...

Veselin Drljević predsjednik Savjeta RTCG-a

Predsjedavajući sjednicom Žarko Mirković kazao je da neće predlagati i glasati za predsjednika...

Čađenović: SPC da ne učestvuje u propagandi koja provocira...

''Zaista je skandalozno da se SPC, ispostavlja kao promoter osobe koja je pokazala...

Cetinjska URA: Ukoliko DPS danas ne glasa za amandmane...

Ističu da je DPS ona partija koja svoja trodecenijska nepočinstva sakriva iza zastave...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare