MPNKS u saradnji sa Telekomom obezbijedilo internet konekciju u 100 osnovnih škola u Crnoj Gori

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, u saradnji sa Crnogorskim Telekomom obezbijedilo je internet pokrivenost za 100 područnih jedinica crnogoroskih osnovnih škola, koje se nalaze u ruralnim područjima, saopšteno je iz MPNKS.

Ovim povodom, juče su se u Ministarstavu prosvjete, nauke, kulture i sporta sastali načelnica odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije, statistiku i digitalizaciju u MPNKS Marina Matijević i ekspert za korporativnu komunikaciju u Telekomu, Matija Otašević , koji su direktorima škola uručili vrijednu opremu potrebnu za kvalitetnu internet konekciju.

Ovaj projekat predstavlja prvu fazu šire inicijative predviđene Nacrtom Strategije za digitalizaciju obrazovnog sistema, prema kojoj će internet signal biti dosupan svim vaspitno- obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori.

„Opremanje svih objekata vaspitno-obrazovnih ustanova je jedan od preduslova za digitalizaciju obrazovnog sistema. Donacijom Crnogorskog Telekoma obezbjeđuje se mobilni internet u 100 objekata područnih ustanova osnovnih škola. Obezbjeđivanje interneta na ovim lokacijama je od posebnog značaja, jer je osnovni cilj omogućavanje istih uslova za obrazovanje svim đacima, bez obzira na udaljenost škola. Interent u školskom objektu će doprinijeti da djeca koja pohađaju nastavu imaju mogućnost pristupa digitalnim sadržajima koje mogu da koriste, što direktno utiče na povećanje kvaliteta nastave“, izjavila je Matijević.

Iz Telekoma ističu da je današnjim sastankom nastavljena gotovo deceniju i po duga i uspješna saradnja te kompanije sa Ministarstvom prosvjete, na projektu besplatan internet za škole.

„Telekom od 2007. godine crnogorskim osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama pruža podršku u vidu besplatnog pristupa internetu, a samim tim i uslugama neophodnim za rad ovih ustanova i za digitalizaciju obrazovanja. Dakle, osim besplatnog fiksnog interneta za oko 200 školskih jedinica u crnogorskim gradovima, od 2019. godine pokrili smo 150 prigradskih i ruralnih područnih jedinica mobilnim internetom, jer smo uvjereni da je zaista uspješno društvo samo ono koje uspije da premosti digitalni jaz”, kazao je Otašević.

U skladu sa Sporazumom između Ministarstva i Telekoma, ova kompanija će i ubuduće nastojati da za škole u područjima u kojima za to postoje tehničke mogućnosti, obezbijedi korišćenje TurboDSL-a i optike.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Lančani sudar u Radanovićima, ima povrijeđenih

Saobraćajna nezgoda je, kako su precizirali, prijavljena Odjeljenju bezbjednosti Kotor u 11.15 sati. Uviđaj...

Počela adaptacija garaže u Ulici Novaka Miloševa

“Tokom adaptacije izvodiće se pripremni radovi, građevinsko-zanatski radovi, nakon čega će se pristupiti radovima na atmosferskoj kanalizaciji,...

Spajić i Milatović: Cilj je da ubrzamo dinamiku napretka...

Ministar ekonomije u Vladi UAE je izrazio zadovoljstvo što će ta zemlja biti partner na Investicionom forumu...

DPS Andrijevica: Rukovodstvo Opštine da saopšti ko stoji iza...

“Naime, svega prije 20-ak dana poslanici DF su glasali za interpelaciju ministra Stijovića, dok mu po svemu...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare