MPNKS u saradnji sa Telekomom obezbijedilo internet konekciju u 100 osnovnih škola u Crnoj Gori

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, u saradnji sa Crnogorskim Telekomom obezbijedilo je internet pokrivenost za 100 područnih jedinica crnogoroskih osnovnih škola, koje se nalaze u ruralnim područjima, saopšteno je iz MPNKS.

Ovim povodom, juče su se u Ministarstavu prosvjete, nauke, kulture i sporta sastali načelnica odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije, statistiku i digitalizaciju u MPNKS Marina Matijević i ekspert za korporativnu komunikaciju u Telekomu, Matija Otašević , koji su direktorima škola uručili vrijednu opremu potrebnu za kvalitetnu internet konekciju.

Ovaj projekat predstavlja prvu fazu šire inicijative predviđene Nacrtom Strategije za digitalizaciju obrazovnog sistema, prema kojoj će internet signal biti dosupan svim vaspitno- obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori.

„Opremanje svih objekata vaspitno-obrazovnih ustanova je jedan od preduslova za digitalizaciju obrazovnog sistema. Donacijom Crnogorskog Telekoma obezbjeđuje se mobilni internet u 100 objekata područnih ustanova osnovnih škola. Obezbjeđivanje interneta na ovim lokacijama je od posebnog značaja, jer je osnovni cilj omogućavanje istih uslova za obrazovanje svim đacima, bez obzira na udaljenost škola. Interent u školskom objektu će doprinijeti da djeca koja pohađaju nastavu imaju mogućnost pristupa digitalnim sadržajima koje mogu da koriste, što direktno utiče na povećanje kvaliteta nastave“, izjavila je Matijević.

Iz Telekoma ističu da je današnjim sastankom nastavljena gotovo deceniju i po duga i uspješna saradnja te kompanije sa Ministarstvom prosvjete, na projektu besplatan internet za škole.

„Telekom od 2007. godine crnogorskim osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama pruža podršku u vidu besplatnog pristupa internetu, a samim tim i uslugama neophodnim za rad ovih ustanova i za digitalizaciju obrazovanja. Dakle, osim besplatnog fiksnog interneta za oko 200 školskih jedinica u crnogorskim gradovima, od 2019. godine pokrili smo 150 prigradskih i ruralnih područnih jedinica mobilnim internetom, jer smo uvjereni da je zaista uspješno društvo samo ono koje uspije da premosti digitalni jaz”, kazao je Otašević.

U skladu sa Sporazumom između Ministarstva i Telekoma, ova kompanija će i ubuduće nastojati da za škole u područjima u kojima za to postoje tehničke mogućnosti, obezbijedi korišćenje TurboDSL-a i optike.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Nikšićanin ranjen u tuči

Kako nam je nezvanično potvrđeno u Nikšiću je došlo do ranjavanja jedne osobe oštrim predmetom, kojoj su...

CPC će sjutra služiti liturgiju za stradale na Cetinju

Službe će, najavljuju iz CPC, služiti od 10 časova. “Pozivamo Vjerni narod da uzme...

Đukanović: Cijenimo pažnju susjeda i poruke saosjećanja i podrške...

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, danas imao odvojene telefonske razgovore sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i...

Rakočević o radu policije na Cetinju: Preventivne mjere potpuno...

Očekuje da se nadležni organi što prije izjasne po pitanju eventualnih propusta u radu policije.

Kisindžer: SAD su na ivici rata sa Rusijom i...

“Na ivici smo rata sa Rusijom i Kinom zbog pitanja, čiji smo dijelomični tvorci bez ikakvog koncepta...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare