Izvor:Antena M

Nacija na zrnu graška: Prva prava srpska bajka

Prvu pravu istorijsku knjigu za najmlađe reklamiraju odnedavno glasila u Srbiji.

Djeca, kaže reklama u Novostima, s oduševljenjem reaguju na knjigu čim vide korice. (slika gore)

A knjiga, smatra izdavač, pomaže da se razumije kako je vrijeme Zapada prošlo, te da djecu treba vaspitavati shodno tradicionalnom srpskom kodu.

Tako, ako neko nije znao da su Srbi narod koji je najviše propatio u cijelom 20. vijeku ili da se srpski narod u Crnoj Gori borio za goli opstanak, informacije može potražiti u djelu istoričara Milana Bojića – ,,Srbi protiv NATO”.

Reviziju činjenica lijepo upakovanu u patriotski naboj od istoričara u Srbiji ne gledamo prvi put, ali takva literatura servirana djeci izazvala je pravu buru.

Na pitanje da li ovakva literatura potpiruje mržnju, Bojić kaže: “Kakav će efekat istina imati na djecu nije moj posao, moja je dužnost da kažem istinu. Jedini ko stvara animozitet prema sebi je upravo NATO pakt. Sada i u Ukrajini svojim intervencijama i dolivanjem ulja na vatru, stvaraju negativnu sliku, a ja nisam kriv za to.”

Mediji u Srbiji prenose da je roditelje brinula ilustracija nasilja na stranicama ovog djela, ali da je izdavač odgovorio da je i to dio srpske istorije. I tu su valjda nestali svi problemi ovog laganog štiva.

Promocija dakako nije stala na granicama Srbije, a knjiga je dostupna i u knjižarama u našoj zemlji.

Za portal iN4S izdavač je kazao kako ljudi srpskog tradicionalnog koda, zasnovanog na pravoslavlju brane knjigu, dok oni koji su napustili srpski tradicionalni kod i preuzeli zapadni liberalni kod se ovoj knjizi protive.

“Nama je jako drago da je ubjedljiva većina komentara na liberalnim mrežama redit i tviter stala u odbranu naše knjige, a to mnogo govori o stanju u srpskom društvu koje je 80% protiv NATO-a”, kaže Miljić.

Ipak, letimičnom pretragom naziva knjige po mrežama jasno je da su roditelji ogorčeni što klerikalne vođe širom regiona djeci od malena usađuju mržnju i knjigu nazivaju mitomanijom, a možda i “prvom pravom srpskom bajkom” imajući u vidu piščeva predubjeđenja.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Doktori upozoravaju: „Potpuno smo nespremni za gljivičnu pandemiju“

Dozvolite da vam predstavimo nešto istinski užasavajuće - gljivu koja žrtve pretvara u zombije.

Danska prvak svijeta, treća titula u nizu!

Danci su od početka utakmice vodili i nisu dopustili Francuzima niti u jednom trenutku da dodju u...

Metodije: Ne možemo govoriti o Hercegovini, a da ne...

„Bratski odnos Crne Gore i Hercegovine sveta je ikona sabornosti i jednoobraznosti na kojoj smo mi danas...

LP: Poslanica Savković-Vukčević još jedna žrtva progona neistomišljenika dolazeće...

Skandalozna dodjela nagrade za novinarstvo ruskom propagandnom mediju Sputnjiku i Dariji Duginoj glasnogovornicima zvanične politike kremlja, koji...

Sjutra pretežno sunčano, krajem dana povećanje oblačnosti

Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera, tokom jutra na krajnjem jugoistoku umjeren do pojačan sjeveroistočni. Jutarnja temperatura...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest

1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Micko
Micko
09/12/2022•06:42 06:42

Primitivizam na vrhuncu, sto li napravite od Srba, to je nacija stvorena od konglomerata drugih naroda, nevjerovatno koliko Laz i kraja tudjih istorija prolazio kod njih, pa oni nemaju svoje istorije, zato i prisvajaju Crnogorsku, nego o tome je vise degutantno raspravljati!!!!