Izvor:Pobjeda

Nekoliko istina o četničkim lažima

Ma koliko galamio, Milan Knežević neće moći da realizuje svoj morbidni plan da iz svog džepa finansira ekshumaciju posmrtnih ostataka generala Koče Popovića.

Prosto, neće moći! Narodni heroj Koča Popović obezbijedio se od onih koji bi da, novočetnički, skrnave partizanske grobove. Španski borac, legendarni ratni general, prvi komandant Prve proleterske, rođeni Beograđanin, predratni nadrealista i poratni ministar spoljnih poslova Jugoslavije – kremiran je u Beogradu.

Umro je 20. oktobra 1992. godine, baš na dan kada je oslobođen njegov Beograd i baš u ono zlo vrijeme kada je rat koji je započeo Milošević u krvi razorio Jugoslaviju koju je Koča stvarao. Po generalovoj posljednjoj želji, pored mrtvačkog kovčega, na odru ispred krematorijuma, nije bilo nikoga – samo tijelo mrtvog heroja. Koča je tada spriječio da mu se u mimohodu klanjaju ili seire. 

[irp]

Kako tada, tako i danas – ne mogu mu ništa. Nesrećnom Kneževiću, po vlastitom priznanju potomku partizanske porodice, ne ostaje drugo do da zaigra četničko kolo gazeći po onom cvijeću što krasi obilježje partizana generala Popovića u Aleji velikana u Beogradu. 

Ali, i to je uzaludan posao. I mrtav Koča ne dozvoljava da živi mogu povrijediti njegov lik. Istinski nadrealizam iskrenog Bretonovog nadrealiste. 

Baš kao što se nekom vrste osvete nadrealizma može smatrati javni krah sramotnog pokušaja Slavena Radunovića, još jednog izdanka novočetničkih istoričara-amatera iz DF-a, koji je pomislio da lik Koče Popovića može da naruži – istorijskim falsifikatima. 

Ko zna, biće da je poslanik Slaven ozbiljno shvatio kolegu Milana kada je ovaj u žaru borbe talambasao i kojevitezao u parlamentu da je Koča Popović, zajedno sa Vladimirom Velebitom i Milovanom Đilasom – u jeku bitke na Neretvi (!?) ,,boravio u centru Zagreba i dogovarao sa Njemcima akciju na Neretvi i akciju na Sutjesci…“

I kao da nije dovoljno glupo da se u istoriji poznati martovski pregovori (1943) o razmjeni njemačkih i partizanskih zarobljenika pola vijeka kasnije prekrštavaju u dogovor o bici na Neretvi i Sutjesci, Radunović je – da bi dokazao zaumnu tezu da su partizani bili kolaboranti fašista a četnici se sa Njemcima borili protiv fašizma – priču podastro ,,originalnim filmom“. Kakvo istorijsko otkriće poslanika Fronta: Koča posred Zagreba puši cigaru i pregovara sa Hitlerovim generalima?!

Naravno, ispostavilo se da je video objavljen na Radunovićevom Fejsbuk profilu – lažan, taman kao i Kneževićeva priča o pregovorima koji su se odvijali u ustaškom Zagrebu.

Obična podmetačina. Besramni pokušaj srpskih šovinista da revidiraju istoriju, da pljunu na Koču Popovića, partizana, Beograđanina, Srbina. Onoga što je znao da kaže ,,ne“ i u doba jednopartizma i neograničene moći Josipa Broza Tita. I da se, tri decenije kasnije, odbrecne na nepristojne ponude Miloševićevih satrapa koji su ubijali Jugoslaviju.

– Nečija ,,jednonacionalna istina“, samim tim što je takva, ne može biti istina. Ona suzbija razboritost slobodnih građana – govorio je Koča Popović u doba bujanja nacionalizma početkom devedesetih, kada je gušena misao slobodnih građana.

Eh, da su ga slušali ili čitali… 

U svom ratnom dnevniku, decembra 1942, tadašnji komandant Prve proleterske divizije Konstantin Koča Popović zapisao je ,,nekoliko istina o četničkim lažima“. Bitnih istina.

,,Velika Srbija i odnos prema drugim narodima najubedljiviji dokaz o fašističkom obeležju čitave ‘ideologije’… Ratnički spoljni izgled srazmeran kukavičluku, terminologija i simboli (mrtvačka glava) takođe. Otkud bi četnik mogao biti hrabar, kada je osnova i osnovna pobuda njihovog stava i opredeljenja: kukavičluk, priznanje nemoći pred snagom okupatora. Jedine pobude koje mogu da vezuju taj kukavičluk su: pohlepnost, pljačkanja, razbojništvo… Hoće li četnici, njihove vođe, u poslednjem trenutku, okrenuti oružje protiv Nemaca? Ipak izgleda da neće moći…“

Tako je pisao Koča Popović (,,Beleške uz ratovanje“, BIGZ, Beograd, 1988). Znao je, još te 1942, da četnička ideologija neminovno pretvara obične ljude u krvoločne fašiste. 

Ne bi zgorega bilo da ovdašnji ljubitelji četničke ideologije, prije nego što zaigraju četničko kolo pokušavajući da uruše lik Koče Popovića, bace pogled na njegovo djelo. Da bi shvatili da, ma koliko se trudili, koliko god lažnih filmova pravili, ne mogu da mijenjaju prošlost i zločince naprave herojima.

Prosto, to u današnjoj Crnoj Gori neće moći i neće proći. No pasaran! Tako bi rekla Kočina drugarica Dolores Ibaruri, La Pasionarija.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

SNP: Državi prijeti ekonomski kolaps

Zemlja je zadužena već blizu 85 posto BDP-a, što govori o tome da je stanje gore nego...

Kako oboriti Boltov rekord? Ne pretrčiš baš tačno 200...

Činilo se jedno kratko vrijeme da je američki sprinter Noa Lajls oborio svjetski rekord na 200 metara...

Ova Srpkinja je udata za osnivača Gugla i živi...

Ovaj par je na ludi kamen stao 2005 godine, a Ivana Berendika je nakon udaje 2016. godine...

URA Nikšić izabrala novo rukovodstvo: Đurišić Bečanović predsjednica odbora

Oni su kazali i da su 40 delegata uz prisustvo članova Predsjedništva URA, Dritana Abazovića, Zorana Mikića i...

Kom čeka Jezero: Kalkulacija je zabranjena riječ

Da je sezona potrajala do kraja, možda bi se izbjegli, ali sada nema nazad…Devetoplasirani Kom iz elite...

NAJČITANIJE

UPRKOS MJERAMA NKT-A: Iz Beograda za Crnu Goru za...

Ukoliko ste u prilici da sebi priuštite taj luksuz, onda za vas ne važe mjere Nacionalnog...

Mrzim ovaj svijet u kojem muškarci oblače svoje žene...

Prenosimo dio govora Kijanu Rivsa koji je oduševio cio svijet: "Mrzim svijet u kojem muškarci...

“ŽENE ZAUZET JE”: Bilder sa protesta u Beogradu postao...

Nemanja Milenović nije ni slutio da će dobiti preko noći ogroman broj obožavateljki i obožavalaca kada je usred...

Đurišić najavio tužbu protiv MUP-a: Nisam kriminalac, brat mi...

Ranko Crni Đurišić, kojem je prije dva dana oduzet žuti "Hamer", najavio je za Standard da će sjutra podnijeti...

Korona virus se možda prenosi vazduhom, ali ne baš...

Kada se pomene prenošenje korona virusa vazduhom, mnogi pomisle da je dovoljno proći pored zaraženog i da...

Komentari

avatar