Izvor:beta

Njujork tajms: Crna Gora obećala da će iskorijeniti šverc cigareta

List navodi da su evropske zemlje izgubile milijarde dolara poreskog prihoda jer su cigarete - i prave i falsifikovane, uskladištene u jadranskoj luci Bar transportovane iz Crne Gore na Zapad uz falsifikovane dokumente.

Crna Gora se obavezala da će iskorijeniti šverc cigareta, pošto su brojni novinari ubijeni u pokušaju otkrivanja krijumčara koji su djelovali uz prikriveni blagoslov SAD, ocijenio je Njujork tajms (NYT).

“Dug je spisak novinara koji su izgubili život, kao i kriminalaca umiješanih u ilegalnu trgovinu cigaretama koja, uz prikriveni blagoslov SAD, predstavlja veliku industriju za Crnu Goru od balkanskih ratova devedesetih godina”, ocijenio je list u izdanju od utorka i dodao da sada Crna Gora govori da je odlučna u namjeri da iskorijeni taj šverc.

NYT je u članku “Crna Gora se obavezala da će iskoreniti smrtonosnu trgovinu: krijumčarenje cigareta”, prenio izjavu potpredsjednika crnogorske vlade Dritana Abazovića koji je nedavno rekao da su svi znali šta se dešava, ali niko nije htio da se dotakne te teme.

List navodi da su evropske zemlje izgubile milijarde dolara poreskog prihoda jer su cigarete – i prave i falsifikovane, uskladištene u jadranskoj luci Bar transportovane iz Crne Gore na Zapad uz falsifikovane dokumente.

Slobodna zona Bara, poput sličnih područja u Dubaiju i drugim lukama, prvobitno je trebalo da postane centar za pretovar bez dugotrajne carinske procedure za robu namijenjenu za dalji transport. Umjesto toga, ta luka je postala utočište krijumčara.

Jedan od razloga zašto je šverc cigareta toliko dugo opstao bio je taj što ga je štitio, pa čak i kontrolisao dugogodišnji lider zemlje Milo Đukanović.

List opisuje politički put Đukanovića, navodeći da je bio jedno vrijeme saveznik predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića prije nego što se okrenuo protiv njega, a kasnije miljenik Zapada, posebno blizak sa SAD.

Njujork tajms je prenio izjavu bivšeg američkog ambasadora u Srbiji i Crnoj Gori Vilijama Montgomerija koji je rekao da su SAD “okretale glavu i odlučile da ne vide šverc”.

“Svi su znali šta se dešava, ali mi smo to dozvolili jer je to donijelo novac koji je Đukanoviću bio potreban protiv Miloševića”, rekao je bivši ambasador.

Američki list prenosi da su SAD bile više fokusirane na trgovinu drogom, što je još jedan veliki problem u Crnoj Gori, nego na šverc cigareta. A izgubljeni poreski prihod pogodio je Evropu, a ne SAD, dodao je list.

Pozivajući se na članak hrvatskog Nacionala iz 2001, Njujork tajms je naveo da je Đukanović prikupio 65 miliona dolara od šverca cigareta i naložio ubistva saradnika tog lista. Dodaje se da su hrvatski novinar Ivo Pukanić i njegov saradnik kasnije ubijeni u Zagrebu.

Montgomeri je izrazio uvjerenje da su ubistva, koja nikada nisu vjerodostojno riješena, djelo “duvanske mafije”, prenio je NYT i dodao da je ubijen je i crnogorski novinar Duško Jovanović koji je pisao o tom švercu.

Njujork tajms je prenio djelove izvještaja Evropske unije o napretku Crne Gore u kojem se navodi koliko je cigareta zaplijenjeno, ali se traže i čvršće akcije “za uklanjanje sistemskih nedostataka u slobodnoj zoni” luke Bar.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Analiza KEI: Ovogodišnji Izvještaj Evropske komisije ima najbolju ocjenu...

U aneksu informacije, Kancelarija za evropske integracije je dala pregled ključnih izazova  identifikovanih Izvjestajem EK koji će poslužiti...

Đukić v.d. predsjednice odbora LP na Cetinju

Đukić koja predvodi odbor do izborne konvencije istaknuta je književnica i pjesnikinja. Dobitnik je velikog broja književnih...

Radulović i Stoltenberg u Briselu: Crna Gora je pouzdan...

Generalni sekretar Stoltenberg naglasio je da članice NATO-a cijene posvećenost naše države jačanju jedinstva unutar Alijanse, koje...

Sekulić: Idejne organizatore čeka ista sudbina kao i njihovih...

Samo će vaše političke karijere biti, kaže Sekulić, “završno zakucane u okvirima koje ste danas podmetnuli damama”.

CPC: Od novembra 2020. na naš račun nije uplaćen...

Kako su saopštili, tekst ne govori to eksplicitno, ali sugeriše da je država nastavila da daje sredstva...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest
1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Jelena
Jelena
25/08/2021•14:45 14:45

Jeli Vam to rekao ,albanski cetnik, e pa gospođo evropa izgubila, nije nego otimate, tudje zarad ličnih interesa ,a bivši ambasador neka se javi punim imenom i prezimenom. Milo , se borio sa Miloševićem i vama koji držite i igrate Crnu Goru Srbiji. Loš ste primjer svijetu, vama trebaju talibani.