Izvor:beta

Njujork tajms: Crna Gora obećala da će iskorijeniti šverc cigareta

List navodi da su evropske zemlje izgubile milijarde dolara poreskog prihoda jer su cigarete - i prave i falsifikovane, uskladištene u jadranskoj luci Bar transportovane iz Crne Gore na Zapad uz falsifikovane dokumente.

Crna Gora se obavezala da će iskorijeniti šverc cigareta, pošto su brojni novinari ubijeni u pokušaju otkrivanja krijumčara koji su djelovali uz prikriveni blagoslov SAD, ocijenio je Njujork tajms (NYT).

“Dug je spisak novinara koji su izgubili život, kao i kriminalaca umiješanih u ilegalnu trgovinu cigaretama koja, uz prikriveni blagoslov SAD, predstavlja veliku industriju za Crnu Goru od balkanskih ratova devedesetih godina”, ocijenio je list u izdanju od utorka i dodao da sada Crna Gora govori da je odlučna u namjeri da iskorijeni taj šverc.

NYT je u članku “Crna Gora se obavezala da će iskoreniti smrtonosnu trgovinu: krijumčarenje cigareta”, prenio izjavu potpredsjednika crnogorske vlade Dritana Abazovića koji je nedavno rekao da su svi znali šta se dešava, ali niko nije htio da se dotakne te teme.

List navodi da su evropske zemlje izgubile milijarde dolara poreskog prihoda jer su cigarete – i prave i falsifikovane, uskladištene u jadranskoj luci Bar transportovane iz Crne Gore na Zapad uz falsifikovane dokumente.

Slobodna zona Bara, poput sličnih područja u Dubaiju i drugim lukama, prvobitno je trebalo da postane centar za pretovar bez dugotrajne carinske procedure za robu namijenjenu za dalji transport. Umjesto toga, ta luka je postala utočište krijumčara.

Jedan od razloga zašto je šverc cigareta toliko dugo opstao bio je taj što ga je štitio, pa čak i kontrolisao dugogodišnji lider zemlje Milo Đukanović.

List opisuje politički put Đukanovića, navodeći da je bio jedno vrijeme saveznik predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića prije nego što se okrenuo protiv njega, a kasnije miljenik Zapada, posebno blizak sa SAD.

Njujork tajms je prenio izjavu bivšeg američkog ambasadora u Srbiji i Crnoj Gori Vilijama Montgomerija koji je rekao da su SAD “okretale glavu i odlučile da ne vide šverc”.

“Svi su znali šta se dešava, ali mi smo to dozvolili jer je to donijelo novac koji je Đukanoviću bio potreban protiv Miloševića”, rekao je bivši ambasador.

Američki list prenosi da su SAD bile više fokusirane na trgovinu drogom, što je još jedan veliki problem u Crnoj Gori, nego na šverc cigareta. A izgubljeni poreski prihod pogodio je Evropu, a ne SAD, dodao je list.

Pozivajući se na članak hrvatskog Nacionala iz 2001, Njujork tajms je naveo da je Đukanović prikupio 65 miliona dolara od šverca cigareta i naložio ubistva saradnika tog lista. Dodaje se da su hrvatski novinar Ivo Pukanić i njegov saradnik kasnije ubijeni u Zagrebu.

Montgomeri je izrazio uvjerenje da su ubistva, koja nikada nisu vjerodostojno riješena, djelo “duvanske mafije”, prenio je NYT i dodao da je ubijen je i crnogorski novinar Duško Jovanović koji je pisao o tom švercu.

Njujork tajms je prenio djelove izvještaja Evropske unije o napretku Crne Gore u kojem se navodi koliko je cigareta zaplijenjeno, ali se traže i čvršće akcije “za uklanjanje sistemskih nedostataka u slobodnoj zoni” luke Bar.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Šta svijet može očekivati u slučaju katastrofe u nuklearnoj...

“Svaki napad na nuklearne elektrane je samoubilački”, rekao je prošle sedmice generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš, te je...

Njemačka neće odgovoriti na poziv za ukidanje ruskih turističkih...

Države koje podržavaju takvu zabranu kažu da Rusi ne bi trebalo da budu u mogućnosti da idu...

Demokrate: Abazović i dalje nije svjestan da mu riječ...

Prvo, smatraju Demokrate, Abazović očito i dalje, kako kažu, nije svjestan da su mu propali koncepti obje...

Nikolić: Abazović pokušava “političkim mehanizmom“ Mandića, koji se napaja...

“Upravo taj “mehanizam” mu je omogućio da bude premijer, kako bi se Crna Gora vratila na put...

Sud u Mjanmaru osudio svrgnutu liderku zemlje za još...

U četiri slučaja korupcije o kojima je odlučeno u ponedjeljak, Su Ći je navodno zloupotrebila svoj položaj...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest
1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Jelena
Jelena
25/08/2021•14:45 14:45

Jeli Vam to rekao ,albanski cetnik, e pa gospođo evropa izgubila, nije nego otimate, tudje zarad ličnih interesa ,a bivši ambasador neka se javi punim imenom i prezimenom. Milo , se borio sa Miloševićem i vama koji držite i igrate Crnu Goru Srbiji. Loš ste primjer svijetu, vama trebaju talibani.