Novi broj časopisa Komuna posvećen Narodnom muzeju Crne Gore

Praznični broj časopisa “Komun@”, koji je ovoga puta u cjelosti posvećen Narodnom muzeju, izašao je iz štampe i već se nalazi na prodajnim mjestima širom Crne Gore. Ovaj broj časopisa na povećanom broju strana od uobičajenih uredio je, zajedno sa redakcijom Komune, rukovodeći tim Narodnog muzeja Crne Gore.

U uvodnom tekstu pod naslovom “Identitet ovjenčan glasom tišine”, direktorica Narodnog muzeja, dr Anastazija Miranović je istakla da je praznični broj “Komune” s adekvatnim razlogom posvećen ovoj crnogorskoj instituciji kulture.

“Jer, što bolje svjedoči o viševjekovnom postojanju crnogorske države, njenim različitim imenima, vladarima, teritorijalnim granicama, sveukupnom državotvornom hodogramu, kompleksnoj i jedinstvenoj tradiciji i kulturi, slavnoj prošlosti koju su stvarali još slavniji pojednici, u vremenima teškim, siromašnim, ponosnim i dostojanstvenim? Sve to i mnogo toga još čuvaju vrata Narodnog muzeja, koja vam na 48 stranica Komune, tek malo otvaramo, u želji da one koji znaju podsjetimo, a novu publiku zaintrigiramo da obiđu „svoju kuću“, identitetsko lice Crne Gore. Na tom licu mi stvaramo novu boru, ali i novi osmjeh. Sklone zaboravljanju, Crnogorce treba češće podsjećati ko smo i što smo, zarad onog što želimo da budemo. U krajnjem, i to će jednog dana biti „muzejski materijal“, kojim će se u svom rastu i razvoju „hraniti“ buduće generacije”, napisala je, između ostalog, u uvodnom tekstu dr Anastazija Miranović.

Posebno, tematsko izdanje “Komune” i ovoga puta donosi veliki broj interesantnih tekstova. Predstavljene su sve jedinice Narodnog muzeja: Istorijski muzej, Muzej kralja Nikole, Njegošev muzej Biljarda sa Njegoševom rodnom kućom i Mauzelejem na Lovćenu, Reljefna karta Crne Gore, Lapidarijum, Etnografski muzej sa identitetskim eksponatima, Umjetnički muzej koji ove godine slavi 70 godina postojanja, kao i priča o Arheološkom muzeju – najmlađoj muzejskoj jedinici Narodnog muzeja Crne Gore.

Pored toga, Komuna donosi priču o legatu Veljka Vlahovića, tekstove o proglašenju Crne Gore kraljevinom, crnogorskim barjaktarima, uniformama diplomata konzula Knjaževine – Kraljevine Crne Gore, o obimnom i vanredno vrijednom fondu koji se čuva u Arhivsko-bibliotečkom odjeljenju.

Tu su i tekstovi o izložbama “Juta i zemlja crnih brda” povodom 120 godina od vjenčanja crnogorskog prestolonasljednika Danila sa njemačkom vojvotkinjom i princezom Jutom od Meklenburg-Strelic, “Plamene zore – 100 godina KPJ”, “Pečati iz fondova Dvorskog arhiva”, kao i o autorskom umjetničkom projektu vajara Milivoja-Miška Babovića “I bi slovo”, posvećenom 500-godišnjici štamparstva Božidara Vukovića Podgoričanina.

Trideset peti broj “Komune” donosi tekstove o konzervatorskim radovima, aheološkim istraživanjima jednog od najznačajnijih praistorijskih lokaliteta na svijetu – Crvene Stijene, nekropolama stećaka u Crnoj Gori koje su na UNESCO listi svjetske baštine, o aktivnostima Konzervatorske službe i konzervatorskim projektima, o edukativnoj ulozi muzeja i njegovim programima, o bogatoj izdavačkoj djelatnosti, o savremenim vidovima prezentacije, o velikom broju vrijednih donacija i poklona koje je Muzej dobio posljednje dvije godine, o raznovrsnoj ponudi autentičnih muzejskih suvenira i o ICOM-u Crne Gore – međunarodnoj mreži od preko 44 hiljade članova iz 138 zemalja svijeta, čije je sjedište Nacionalnog komiteta u Narodnom muzeju.

Predstavljene su izložbe Narodnog muzeja protekle dvije godine, kao i markantni eksponati koje čuva ova nacionalna ustanova kulture.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Milutin Simović: Otvaramo granice jer se stabilizuje situacija, termin...

Podiže Crna Gora rampe za građane zemalja regiona. Stanovnici Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije i Sjeverne...

Đukanović: Crna Gora potpuno čista u slučaju Možura

“Vjerujem da takve priče više nikog ne iznenađuju, vrijeme je predizborne kampanje, to je već postalo dio...

Glavni grad i ove godine poklanja udžbenike svim podgoričkim...

“Na ovaj način nastavljamo dobru praksu, u saradnji sa resornim ministarstvima, tako da sva djeca koja polaze...

Severina pozitivna na koronu: Odmah se izolovala od sina

“Premda nemam nikakve simptome, danas sam dobila potvrdu da sam pozitivna na COVID 19, dok je test...

Predsjednik Vlade Duško Marković u Kolašinu: Ovo je Tivat...

„Onaj značaj koji za Crnogorsko primorje ima preobražaj i uspon Tivta na turističkoj mapi Mediterana – za...

NAJČITANIJE

Raković otkrio planove velikosrpskih krugova iz Beograda: Ako pobijedi...

“Nakon što Đukanovićev režim padne, DPS treba zabraniti kao što su zabranjene mafijaške organizacije Koza nostra ili...

KAD SE UDRUŽE ČETNICI I PARTIZANI, Vuković za Standard:...

Izuzetak nije ni ovaj izborni proces pa se u savezu simboličkog imena "Za budućunost Crne Gore", čije...

Filipović za Standard: Demokrate i DF prigrlili besposličare i...

Demokrate kreče grafite u Beranama, a podržavaju anonimni "aktivizam" koji govori da se...

Mugoša: Od sjutra Crna Gora otvara granice sa Srbijom

“Crna Gora će od sjutra otvoriti granice sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Albanijom, Kosovom, Sjevernom Makedonijom, i...

„Škaljarce“ u BiH terete za šverc oružja i droge

Kako je Pobjedi potvrđeno iz izvora bliskih istrazi, osumnjičeni su poznati istražiteljima, a trojica crnogorskih državljana označeni...

Komentari

avatar