NVO Green Home: Upravljanje otpadom u Crnoj Gori u zapećku

Iz NVO Green Home reaguju na odbacivanje otpada na mjestima koje za to nijesu predviđena, pa zaključuju da je sistem upravljanja u Crnoj Gori, kako kažu, u potpunom zapećku.

“Samo u posljednjih nekoliko mjeseci imali smo brojne prijave građana u vezi sa ovim problemom koji očekuju pomoć i podršku u spriječavanju da rijeke, putevi, obale budu zatrpani šutom, građevinskim materijalom, komunalnim otpadom, automobilskim gumama i leševima uginulih životinja. Prizor koji je zaokupio posebnu pažnju je fotografija leša uginule krave koja je odbačena na jednoj od nelegalnih deponija u zaleđu Velike plaže u Ulcinju što dodatno govori o dubini problema”, objašnjavaju iz Green Home-a.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Vlada, ističu, nijesu završili proces donošenja novog Zakona o upravljanju otpadom koji je shodno Akcionom planu za ispunjavanje završnih mjerila za poglavlje 27 bio planiran za 2021. godinu. S tim u vezi, nijesu ostvareni uslovi da se krene u proces pripreme Državnog plana upravljanja otpadom za period 2022 – 2027, što je bilo planirano za 2022. godinu, kao ni lokalnih planova upravljanja otpadom. Ovo znači da se cijeli sistem upravljanja otpadom odvija na osnovu Državnog plana koji je istekao 2020. godine. Posljedice se, kažu, vide na svakom koraku.

“Komunalna preduzeća koja funkcionišu na lokalnom nivou često nemaju ni finansijskih ni ljudskih kapaciteta da se samostalno izbore sa ovim problemima i u tome moraju dobiti podršku sa državnog nivoa, makar na nivou strateških pravaca u kojima se trebaju kretati. U ovom poslu im moraju pomoći i drugi organi koji su nadležni za komunalne poslove uključujući komunalnu inspekciju, komunalnu policiju a u brojnim situacijama i ekološku inspekciju”, kažu iz ove NVO.

U vremenu kada tehnologija ubrzano napreduje, u kojem treba pratiti trendove u ovoj oblasti i usaglašavati svoje aktivnosti u odnosu na njih, ocijenjuju da nijesmo u stanju da kao država donesemo akta koja nam omogućavaju implementaciju bilo kakvih aktivnosti.

“Za to vrijeme, ogromne količine otpada se gomilaju u našoj životnoj sredini i osim što imaju uticaja na životnu sredinu i na prirodu, imaju uticaja i na naše zdravlje. Sa ovih deponija isparavaju različiti štetni gasovi koje mi udišemo (posebno kada dolazi do paljenja ovih deponija) i spiraju se štetne materije u vodu koju pijemo. Te materije dospijevaju i do hrane koju konzumiramo. Odbacivanjem otpada na mjestima koja nijesu za to predviđena, direktno negativno utičemo na naše zdravlje i zdravlje naše djece”, zaključili su u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Najmanje 26 mrtvih u tornadu u SAD

Nevrijeme sa mestimičnim tornadima pogodilo je od petka, 31. marta ukupno osam američkih država.

SDT prošle godine pokrenulo 12 finansijskih istraga

Ističe se da je u oblasti oduzimanja imovine stečene krivičnim djelom i imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću,...

Eraković: Bespravna intervencija policije u Nikšiću, pokušali da izvrše...

“Danas je došlo do pokušaja remećenja izbornog procesa u Nikšiću. Primijećene su prvo određene kriminalne strukture koje...

Vučić, Rama i Kovačevski iz Verone: Otvoreni Balkan –...

„Uskoro očekujem završetak procesa osiguranja radnih dozvola i to bi bilo, usuđujem se da kažem, osnova ekonomske...

Abazović glasao u Ulcinju

U Crnoj Gori se danas održava drugi krug redovnih predsjedničkih izbora. Biračka mjesta su...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare