Održan sastanak sa medijima kao ključnim partnerma u edukaciji o HPV vakcinaciji

Institut za javno zdravlje Crne Gore zajedno sa časopisom ''Medical'' uz podršku Ministarstva zdravlja, organizovao je sastanak sa medijima na temu HPV vakcinacije. Sastanak je otvorila Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović, saopšteno je iz Instituta.

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić ukazao je na značaj HPV vakcine u prevenciji raka grlića materice. Početak HPV vakcinacije predviđen je za septembar 2022. godine, a Institut za javno zdravlje Crne Gore, iako u izazovnim okolnostima zbog pandemije COVID-19, nastoji da sprovede aktivnosti kako bi se početak vakcinacije dočekao što spremnije.

„Aktivnosti koje Institut za javno zdravlje Crne Gore sprovodi na promociji vakcine su počele krajem novembra i planirano je da ih intenziviramo tokom godine. Učinićemo sve da program HPV vakcinacije zaživi ,ali i da oživamo skrining program koji je nažalost tokom pandemijske 2020. godine zaustavljen“ rekao je Galić.

“Ovogodišnja kampanja “Ključ je u redovnim pregledima”, kojom je Institut obilježio Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice imala je za cilj da ukaže na značaj prevencije i bila je usmjerena prema cijeloj zajednici kako bi zdravlje žena, tj. u ovom slučaju borbu protiv raka grlića materice, postavili među najviše javno-zdravstvene prioritete”, navodi se u saopštenju.

Institut je prepoznao medijske kuće kao ključne partnere u edukaciji vezano za HPV vakcinaciju i sa ciljem uspostavljanja što bolje saradnje na ovu temu organizovan je sastanak za predstavnike medija.

“Predavanja su održali eminentni stučnjaci iz ove oblasti, epidemiolozi iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore prof. dr Dragan Laušević i dr Milko Joksimović, ginekolog dr Jelena Knežević i pedijatar dr Slađana Račić iz Doma zdravlja Podgorica”, zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Spomenik Mirzi Delibašiću biće otkriven 31. maja ispred KSC...

Medijima će se ovom prilikom obratiti načelnik Opštine Centar Srđan Mandić, ministar kulture i sporta KS Samir...

Sjutra kiša

Ponegdje su moguće i kratkotrajne vremenske nepogode praćene gradom. Kako je saopšteno iz Zavoda...

Đoković: Volio bih da se vratim u Australiju, ne...

Slijedi potencijalno komplikovan meč sa Dijegom Švarcmanom. „Dijego je jedan od najbržih igrača na...

Kovačević: Opština Nikšić donirala 11.000 eura za rekonstrukciju Specijalne...

Kovačević se, kako je saopšteno, zahvalio na priznanju i istakao da mu je zdravlje građana na prvom...

Konatar: Ekonomski gledano Otvoreni Balkan je dobra inicijativa

Crna Gora mora da obrati posebnu pažnju na razvoj energetike i poljoprivrede jer to može da bude...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare