Osnaženo civilno društvo može droprinjeti evropeizaciji Crne Gore

Centar za građansko obrazovanje (CGO) kroz program OCD u Crnoj Gori od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE, koji finansira Evropska unija a kofinansira Ministarstvo javne uprave, uspješno sprovodi program podrške projektima nevladinih organizacija usmjerenim na doprinos prepoznavanju, od strane državnih institucija, osnaženog civilnog društva koje aktivno učestvuje u oblikovanju procesa integracije Crne Gore u EU.

“Osim direktne finasijske podrške za sprovođenje projekata, organizacije su imale priliku da izgrade kapacitete kroz unaprijeđenje znanja i vještine za programsko i finansijsko upravljanje projektima, komuniciranje projekata u skladu sa pravilima vidljivosti EU, kao i za monitong rada instutucija kako bi bile uključene u proces donošenja odluka i praćenje sprovođenja lokalnih i nacionalnih javnih politika u oblastima koje adresiraju. Dodatno, CGO obezbjeđuje stalnu mentorsku podršku tokom realizacije projekata, gdje je to potrebno”, navodi se u saopštenju.

Ističu da M’BASE program prati veliko interesovanje nevladinih ogranizacija. Tako je , na do sada dva objavljena poziva, pristiglo 189 prijava projekata (103 na prvom i 86 na drugom), a nakon evaluacije podržano je 40 projekata (po 20 na oba poziva) u ukupnom iznosu od 1 185 000,23 EUR. Samim programom mentorske i finansijske podrške obihvaćene su 72 organizacije, od čega 40 nosilaca projekata i 32 organizacije koje su u projekte uključene kao partneri. U ove projekte je u kapacitetu saradnika uključeno i dodatnih 11 NVO-a, kao 29 lokalnih i nacionalnih institucija.

Foto: CGOFoto: CGO
Do sad je sedam podržanih projekata okončano, a 33 je aktivno u različitim fazama realizacije.

Podržani projekti adresiraju u najvećem broju zaštitu životne sredine i održivog razvoja (7), položaj mladih u društvu i omladinske politike (7), kao i rodnu ravnopravnost i borbu protiv nasilja nad ženama (5). Takođe, po tri projekta su fokusirana na inkluziju osoba sa invaliditetom, zatim reformu javne uprave, kao i na kulturu i kulturne politike. Medijima i evropskim integracijama se bave po dva projekta, a jedan monitoringom i unaprjeđenjem rada lokalne uprave. Po jedan projekat ima za cilj i doprinos poštovanju prava LGBT osoba; dječija prava; prava potrošača; i autorskih prava. Konačno, po jedan projekat adresira i unaprjeđenje politika u oblasti zdravlja; rad policije i prava građana; i borbu protiv korupcije.

Program “OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE” CGO sprovodi u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Novaković Đurović: Prostorni plan do oktobra, otvorni za predloge...

Urađen je, kako je saopšteno, koncept Prostornog plana koji je dostupan za predloge i sugestije.

Kamberi Vučiću: Devedesetih ste hapsili tog mladića, a sada...

Kamberi je najprije rekao da prihvatanje francusko-njemačkog prijedloga "neće biti lako zbog antialbanskog narativa i narativa o...

Internet se utrkuje da pogodi koju seriju poslanik gleda...

Znamo da Vučić umije da bude strog prema svojim stranačkim kolegama, da umije da ih prekori kad...

Kremlj komentarisao najavu Vučića da će Srbija možda morati...

Peskov je rekao da Rusija njeguje svoje odnose sa Srbijom te da vjeruje da ti odnosi imaju...

Joković: Ne razmišljamo koga ćemo podržati, možda budemo imali...

“SNP u ovom momentu ne razmišlja koga će podržati, bitno je učiniti sve da bi kandidat DPS-a...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare