Pavlović: Davanjem potpisa Lekiću, Abazović se vratio u zagrljaj Srbije i Rusije

Velikosrpski nacionalizam, koji je bio neprijatelj Zapada iz 90-ih, danas je postao neka vrsta prihvatljivog partnera, ocijenio je profesor kanadskog univerziteta Alberta, Srđa Pavlović, u emisiji ''Aritmija'' Gradske RTV.

On smatra da je zapadnu politiku u regionu teško definisati.

“Zapad je napravio grešku i prestao da ulaže i štiti svoje aktere u Regionu, ljude koji su istinski opredijeljeni za te zapadne vrijednosti društva, kulture, civilizacije, politike i ekonomije. Vi imate situaciju u kojoj se mi svake nedjelje osjećamo izdani. Ako mi nijesmo sposobni da se tom zapadnom partneru predstavimo kao snažni saradnici koji svoju kuću očiste, nas će da tretiraju kao pismonoše samo onda kad im trebamo. Ni za šta više”, ocjenjuje Pavlović.

Komentarišući nedavnu izjavu američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila da je Srbija zemlja tolerancije prema različitostima, Pavlović ističe da se stiče utisak da je Stejt Department donio odluku da je partner na Balkanu Aleksandar Vučić.

“Ovakav stav, koji je zvaničan stav Amerike, znači da je donešena politička odluka ko je partner u Regionu. Mislim da Crna Gora treba prema tome da se vrlo pažljivo odredi i da mi moramo ponovo da prebrojimo sve naše suverenističke klikere i snage, da vidimo šta možemo da uradimo, svjesni novoga okruženja. Jer ta izjava Kristofera Hila defakto daje novu snagu i novi legitimitet svim kleronacionalističkim naporima Srbije u Crnoj Gori da nastave sa radom”, objašnjava Pavlović.

Abazovićeva posjeta Americi, kaže, veoma liči na posjetu Mandića i Medojevića toj državi prije nekoliko godina, koju je takođe organizovao crnogorski biznismen Ratko Knežević.

“Druga pretpostavka je da je Abazović izgubio podršku Amerike i da čak ni intervencije Vučića ili Rame, ako ih je bilo, nijesu bile dovoljne da Abazovića uvedu u sobu sa nekim od zvaničnika. Ako je to tako, ako je to zaista gubljenje podrške, onda je meni logičnije zašto je Abazovićeva stranka dala naknadno potpise. On je procijenio da nema ništa da izgubi i da mu se više isplati da se vrati u bratski zagrljaj Vučića i Rusije, te da to uradi preko Demokratskog fronta i davanja potpisa za kandidaturu Lekića”, smatra istoričar.

Razlog što se Abazović za 12 dana posjete nije susreo gotovo ni sa jednim zvaničnikom iz američke administracije, Pavlović vidi u “povezanosti premijera kojem je izglasano nepovjerenje sa organizovanom kriminalnom grupom Škaljari”.

“To je vrlo realna mogućnost, jer kao što znamo, te informacije su došle do naših medija ne kao proizvod istraživačkog novinarstva, već je kolekcija informacija na jednom spisku koja je data medijima od strane zapadnih partnera. Znači, te informacije su bile odavno dobro poznate ljudima iz bezbjednosnih struktura i u Vašingtonu, i u Briselu i u Londonu.

Predstojeći lokalni izbori u Podgorici trebali bi biti tačka emotivnog i političkog okupljanja ljudi ne samo u glavnom gradu, već širom države kako bi se pokazalo kao neosnovana i neutemeljena dugogodišnja priča da su suverenističke partije u Crnoj Gori propale jer to, zaključuje Pavlović, nije tačno.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Novaković Đurović: Prostorni plan do oktobra, otvorni za predloge...

Urađen je, kako je saopšteno, koncept Prostornog plana koji je dostupan za predloge i sugestije.

Kamberi Vučiću: Devedesetih ste hapsili tog mladića, a sada...

Kamberi je najprije rekao da prihvatanje francusko-njemačkog prijedloga "neće biti lako zbog antialbanskog narativa i narativa o...

Internet se utrkuje da pogodi koju seriju poslanik gleda...

Znamo da Vučić umije da bude strog prema svojim stranačkim kolegama, da umije da ih prekori kad...

Kremlj komentarisao najavu Vučića da će Srbija možda morati...

Peskov je rekao da Rusija njeguje svoje odnose sa Srbijom te da vjeruje da ti odnosi imaju...

Joković: Ne razmišljamo koga ćemo podržati, možda budemo imali...

“SNP u ovom momentu ne razmišlja koga će podržati, bitno je učiniti sve da bi kandidat DPS-a...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare