PEN centar: Napad na Darmanovića motivisan mržnjom prema Crnogorcima i crnogorskoj državi

Crnogorski PEN centar najoštrije osuđuje napad na Nikolu Darmanovića i poziva nadležne institucije da hitno istraže slučaj te privedu i procesuiraju odgovorne.

Zabrinjava ali ne iznenađuje to što su izostale reakcije predstavnika Vlade Crne Gore ovim povodom, navode iz PEN centra.

“Budući da je povod za fizički napad bila crnogorska državna zastava koju je Darmanović nosio, jasno je da je i ovoga puta posrijedi napad motivisan mržnjom prema Crnogorcima i crnogorskoj državi.

U protekle dvije i po godine vlast u kontinuitetu stvara ambijent kriminalizacije i dehumanizacije Crnogoraca, pa su nesankcionisani napadi na građane samo zbog njihove crnogorske etničke i nacionalne pripadnosti postali dio svakodnevice. Podśećamo na brojne primjere napada, ranjavanja, brutalne upotrebe sile na Cetinju 5. septembra 2021. ili u Nikšiću 13. jula 2022. godine, pa čak i ubistava građana čija je jedina krivica bila nošenje državnih simbola i prisustvo skupovima na kojima su se promovisale vrijednosti antifašizma te građanskog i sekularnog društva.

Izražavamo sumnju da je i posljednja naprasna bjelodano protivzakonita i neobrazložena smjena direktora Uprave policije obavljena usred izbornoga procesa, priprema terena za nastavak politike šikaniranja i progona onih Crnogoraca koji ne pristaju biti dio genocidnoga velikodržavnog projekta čije interese danas u Crnoj Gori zastupa odlazeći premijer i politička grupacija okupljena oko predśedničkog kandidata vlasti”, piše u saopštenju PEN centra.

Crnogorski PEN centar će, kako navode, u skladu sa svojom misijom nastaviti da o učestalim primjerima napada na građane motivisanih nacionalšovinističkim razlozima te o autoritarnoj zloupotrebi vlasti aktuelnoga režima u Crnoj Gori informiše institucije koje se bave promocijom i zaštitom ljudskih prava i sloboda.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Do Kvon ostaje u pritvoru do odluke suda po...

Osnovni sud u Podgorici je, rješenjem od 2. juna, ponovo prihvatio ponuđeno jemstvo u iznosu od po...

Biljana Borzan podržala listu “SDP – Za našu kuću”

Prema njenim riječima, pred Crnom Gorom su važne odluke, prihvatanje evropskih vrijednosti, a nastavak evropskog puta je...

Poslanica EP Biljana Borzan podržala SDP: Garantuju očuvanje evropske...

“Pred Crnom Gorom su važne odluke, prihvatanje evropskih vrijednosti i vaš nastavak evropskog puta su izuzetno bitni...

Uhapšen Nikšićanin, vozio pod dejstvom alkohola

“Utvrđeno je da je upravljao vozilom pod dejstvom alkohola u organizmu u koncentraciji od 2,15 g/kg, čime...

Princeza Catherine nosi svestran sako iz Zare stvoren za...

Catherine je odmah prionula poslu i posjetila porodični centar Windsor Family Hub. Centar pod vodstvom neprofitne organizacije Achieving for...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare