Pen centar: Pozivamo Vladu Crne Gore da pod hitno odustane od pokušaja prekrajanja etničkog karaktera države

Crnogorski PEN centar s velikom zabrinutošću prati najavu etnoinženjeringa koji priprema Vlada Crne Gore odlukama o promjeni uslova za sticanje državljanstva i planiranim radikalnim intervencijama s ciljem izmjene biračkoga spiska,saopšteno je iz Centra.

“Pitanje državljanstva i sticanja biračkoga prava, kao jedno od najsuptilnijih pitanja funkcionisanja osobito malih država, iziskuje široki društveni konsenzus, a njegovo rješavanje podzakonskim aktima i naprečac nedemokratski je i antievropski postupak s dugoročnim posljedicama po stabilnost crnogorskoga društva”, navode u saopštenju.

Iz Pen centra navode da odluke nove Vlade predstavljaju direktni udar na ustavni karakter Crne Gore kao sekularne i građanske države.

“S druge strane, najavljeno brisanje iz biračkoga spiska crnogorskih državljana na privremenome radu u inostranstvu, pretežno Bošnjaka i Albanaca, odnosno nepravoslavnog stanovništva, i time dramatično prekrajanje biračkoga spiska, još je jedna od zabrinjavajućih poruka aktuelne Vlade prema manjinskim narodima, čija je uloga u izgradnji savremene, građanske i multikulturne Crne Gore od izuzetnoga značaja. Takva rješenja koja počivaju na demonstraciji sile direktni su udar na ustavni karakter Crne Gore kao sekularne i građanske države”, naglašavaju iz Centra.

Kao ustanova čiji je jedan od zadataka zaštita individualnih i kolektivnih prava, iz Pen Centra su  pozivali  Vladu Crne Gore da pod hitno odustane od pokušaja prekrajanja etničkog karaktera države  s ciljem segregacije i majorizacije pojedinih etničkih zajednica, prema kojima se od svojeg konstituisanja odnosi kao prema građanima drugoga reda.

“Ove opasne prakse, pokazuje nam to i skorašnje balkansko iskustvo, mogu dovesti do nesagledivih društvenih posljedica”, napominju.

Crnogorski PEN centar ovim povodom obratio se relevantnim međunarodnim adresama, dodaju,  upozoravajući na perfidni plan Vlade Crne Gore da odlukama donesenim bez širokih konsultacija i nacionalnoga konsenzusa, prekroji etničku mapu Crne Gore.

“Sigurni smo da građanska Crna Gora neće dozvoliti to pravno nasilje i da će jasno staviti doznanja da se s nacionalnim i državnim interesima niko, pa ni Vlada Crne Gore, ne smije poigravati”, zaključuju u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bilčik: Promjena granica i razmjena teritorija je opasan put...

Promjena granica i razmjena teritorija je opasan put u eksplozvnu prošlost, ocijenio je Bilčik povodom navodnog non...

Šef kalabrijske mafije, koja je pretekla sicilijansku “Cosa Nostru”...

Izvor je potvrdio da Nikolino Grande Aracri, koji služi kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva u zatvoru u...

OVA EVROPSKA država plaća 200 EURA PO OSOBI ako...

Oni koji odaberu smeštaj u hotelu s pet zvjezdica dobiće 100 eura po osobi za rezervaciju. Gosti u hotelima...

Adžić: Pad Vlade ako Krivokapić povuče predlog o smjeni...

On je u emisiji Argumenti, na Televiziji Crne Gore, kazao da bi, u ovom momentu, to bilo...

“DOBIĆEŠ SVE ŠTO POŽELIŠ: Kurc u centru skandala, pronađeno...

Nova afera trese austrijsku vladu, na čijem čelu je kancelar Sebastijan Kurc, nakon što su mediji došli do...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare