Petrović: Raonić će ozbiljno morati da se pozabavi kadrom koji izvještava o ženskim ljudskim pravima

Riječi koje je voditeljka Jutarnjeg programa izgovorila o nasilju nad ženama i direktno okrivila žene žrtve za nasilje predstavljaju mišljenje i odraz poimanja i većinski stav institucija i skoro čitavog društva, ocijenila je izvršna direktorica Ženskog lobija Aida Petrović.

”Takva poruka koja je jutros upucena iz Jutarnjeg programa TVCG prije svega porazna je i obeshrabrujuce za same žrtve nasilja kojima se sa javnog servisa spočitava krivica, osuda i nerazumijevanje i šalje poruka da su same krive za nasilje koje im se dešava. Očigledno voditeljka koja predstavlja službeno lice RTCG nije shvatila da je nasilje pojava, dešava se svakoga dana, može se desiti bilo kome u bilo kom obliku i da za nasilje i nasilnika nema i ne može biti opravdanja”, navodi ona.

Petrović je kazala da je činjenica da par ženskih organizacija i par aktivistkinja, praktičarki u radu sa žrtvama, “koje čitavih 25 god nastoje na sve edukativno informativne načine promovisati politike nenasilja i poboljšati svijest kod institucija i u društvenoj zajednici o uzrocima i pogubnosti nasilja po samu žrtvu a onda i za čitavo društvo, porodicu i čitavu državu, jutros je doživjela diskreditaciju i nerazumijevanje od predstavnice Javnog servisa Crne Gore”.

”Nažalost mlada, nesenzibilna, neinformisana i needukovana voditeljka Jutarnjg programa Javnog servisa, diskriminisala je na najgrublju moguci način sve do sada mukotrpno postignute rezultate u radu sa žrtvama nasilja i unapredjenju ženskih ljudskih prava u svim oblastima i pokazala elementarno nepoznavanje oblast ženskih ljudskih prava i promocije nenasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama. Svojim skandaloznim zaključkom o nasilju nad ženama voditeljka Javnog servisa pokazala je svima koliko su korjeni patrijarhata, stereotipa i predrasuda prema nasilju nad ženama jaki i dokle je njihova metastaza doprla pa je i sam mediski prostor Javnoga servisa kontaminiran neistinama o ženi žrtvi nasilja”, ističe Petrović.

Ona smatra da Boris Raonic ne bi tebalo da bude šokiran ovakvom izjavom voditeljke jer kao generalni direktor RTCG-a morao bi biti upoznat sa kojim znanjem i iz kojih oblasti raspolažu oni koji koji u ulozi voditelja/ki , urednika/ca i onih drugih uposlenih mogu da adekvatno isprate određenu temu, a kako je kazala, ne da na primitivan i skandalozan način uništavaju i ono malo postignutih ženskih ljudskih prava.

Ona dodaje još jednu činjenicu vezanu za generalnog direktora Raonica, “da opet nebi bio šokiran”, jeste da od njegovog dolaska za glavnog čovjeka Javnog servisa skoro ni jedna aktivnost a kamoli oglašavanje Crnogorskog ženskog lobija ne zavrijedjuje pažnju i objavljivanje na TVCG kao i na portalu RTCG.

”Da li je to slučajnost ili ne ne bih se time bavila jer nakon ovakve primitivne, obeshrabrujuće, patrijarhalno tradicionalne, stereotipne i nadasve skandalozne poruke voditeljke TVCG jasno je koliko se u toj mediskoj kući njeguju patrijarhalni i nazadni koncepti patrijarhalnih obrazaca prema nasilju nad ženama, te da ce gospodin Raonić ozbiljno morati da se pozabavi kadrom koji izvještava ili prati realizaciju i napredak ženskih ljudskih prava u svim oblicima”, zaključila je Petrović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sekulić: Skidanjem imuniteta namjeravaju da me ponize i isprljaju...

Ona kaže da ju je vijest o zahtjevu za ukidanje poslaničkog imuniteta od strane SDT-a zatekla na...

Zirojević: Radujemo se što će ova gomila gluposti dobiti...

" Nego, šta ćete kad, kao i sve vaše laži i namještaljke, i ova doživi totalni fijasko?...

Konzumiranje ove zdrave grickalice smanjuje apetit i ubrzava gubitak...

Istraživači su otkrili da konzumiranje od 30 do 50 grama orašastih plodova bogatih hranljivim materijama pomaže u...

Tuča u parlamentu Turske, poslanik opozicije u bolnici zbog...

Tuča je izbila tokom rasprave o državnom budžetu za 2023. godinu. „Njegovo stanje se...

Bošković: Glasaću da mi se skine imunitet, ponosan sam...

On je poručio da će u Skupštini glasati da mu se skine imunitet. “U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare