Petrović: Sveštenici SPC se drznuli da udaraju na žene

Crnogorski ženski lobi najoštrije je osudio današnje nasilje u Cetinjskom manastiru, navodeći da u toj organizaciji očekuju brzu reakciju i adekvatnu sankciju nadležnih organa prema svešteniku koji fizički napao građansku aktivistkinju Maju Miličković.

” Današnji mirni prostest aktivistkinja ispred Cetinjskog manastira obilježilo je fizičko i verbalno nasilje sveštenika nad aktivistkinjom Majom Miličković u trenutku kada se ona molila nad ćivotom Svetoga Petra Cetinjskog. Na osnovu medijski objavljenih snimaka očigledno je da sveštenik reaguje agresivno prekida molitvu i zatvara ćivot ispred aktivistkinje Maje Miličkovic u momentu kada se ona moli za crnogorski narod, crkvu i državu. Na sami pomen bilo čega crnogorskoga sveštenik ne dozvoljava dalji molitveni ritual Miličkovicke što jasno ukazuje i potvrđuje nemjerlčjivu količinu animoziteta ,prezira, neprihvatanja i diskreditacije svega što je crnogorsko”, kazala je aktivistkinja ženskog i mirovnog pokreta Crnogorski ženski lobi Aida Petrović.

Ovaj, kako je rekla, neljudski, bahati i nasilnički čin sveštenika Cetinjskoga manastira rezultirao je nedopustivim nasiljem nad aktivistkinjom Majom Miličković o čermu postoji i službena zabilješka ljekara.

” Koga ovakav sveštenik može savjetovati da ne čini grijeh ili ga podučavati kako se treba moliti kad on lično i to nad ćivotom crnogorskog svetitelja Svetoga Petra Cetinjskog propagira i čini grijeh nasiljem nad ženom”, upitala je Petrović.

Ona je istakla da bi sva sveštena lica ličnim primjerom trebalo da pokazuju da su tu gdje jesu radi širenja mira, suživota i poštovanja vjerske i svake druge različitostii slobode.

” Ali ne, sveštenici SPC su se drznuli da udaraju na žene, raspravljaju o njenoj ličnoj odluci i pravu nikako njihovom, da li ili ne dozvoliti abortus , jednom riječju da živote žena učine nevidljivim i pokornim da na svaki pokušaj bilo kakvog bunta stave veto na ono što se njima ne dopada ili im zarad ličnih i crkvenih interesa ne odgovara”, naglasila je Petrović.

Prema njenim riječima, društvu u kome netrpeljivost i mržnja prema ženama raste svakodnevno, đe je nasilje normalizovano i prihvatljivo pridružio se i sveštenik SPC uz ćutanje i odobravanje ostalog sveštenstva i mitropolita Joanikije jer, kako kaže, reagovanja na današnje nasilje i osude istoga nije bilo.

” Nastavićemo da insistiramo na odgovornost sveštenog lica za nasilje nad aktivistkinjom Miličkovic I time podržavamo pravo svih žena na život bez nasilja ne podržavajuci nikada antievropske i anticivilizaciske politke, koje se namjeravaju nametnuti Crnoj Gori kao obrazac vjerskog, duhovnoga i političkoga ponašanja, i suprostavi je Evropi i svim evropskim vrijednostima”, poručila je Petrović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Spajić: Fond PiO u plusu zbog programa Evropa sad...

“Kao sljedeći korak je trebao da bude ES2 i povećanje minimalne penzije na 450 eura od decembra...

Abazović: Ako je pismo Do Kvona neistinito čemu panika?

Komentarišući navode PES-a da je to konstruisana afera, čiji je nalogodavac upravo Abazović, premijer je kazao da...

Zeković: Adžić kad pokuša nešto da objasni najčešće se...

"Kako da ostane “korektan” sad kad su izbori. Prosto čovjek ne razumije. Trudi se, ali džaba", zaključuje Zeković.

Borovinić Bojović: Zarade zaposlenih u Glavnom gradu neće biti...

“Budući da se radi o falsifikovanju dokumenta i potpisa zvanične institucije i javnog funkcionera, očekujemo da nadležni...

Čarapić: Lažna vijest da Skupština Glavnog grada planira smanjenje...

Osuđujemo ovakvo perfidno obmanjivanje javnosti sa ciljem skupljanja jeftinih političkih poena uoči izbora, i pozivamo sve političke...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare