Petrović: Sveštenici SPC se drznuli da udaraju na žene

Crnogorski ženski lobi najoštrije je osudio današnje nasilje u Cetinjskom manastiru, navodeći da u toj organizaciji očekuju brzu reakciju i adekvatnu sankciju nadležnih organa prema svešteniku koji fizički napao građansku aktivistkinju Maju Miličković.

” Današnji mirni prostest aktivistkinja ispred Cetinjskog manastira obilježilo je fizičko i verbalno nasilje sveštenika nad aktivistkinjom Majom Miličković u trenutku kada se ona molila nad ćivotom Svetoga Petra Cetinjskog. Na osnovu medijski objavljenih snimaka očigledno je da sveštenik reaguje agresivno prekida molitvu i zatvara ćivot ispred aktivistkinje Maje Miličkovic u momentu kada se ona moli za crnogorski narod, crkvu i državu. Na sami pomen bilo čega crnogorskoga sveštenik ne dozvoljava dalji molitveni ritual Miličkovicke što jasno ukazuje i potvrđuje nemjerlčjivu količinu animoziteta ,prezira, neprihvatanja i diskreditacije svega što je crnogorsko”, kazala je aktivistkinja ženskog i mirovnog pokreta Crnogorski ženski lobi Aida Petrović.

Ovaj, kako je rekla, neljudski, bahati i nasilnički čin sveštenika Cetinjskoga manastira rezultirao je nedopustivim nasiljem nad aktivistkinjom Majom Miličković o čermu postoji i službena zabilješka ljekara.

” Koga ovakav sveštenik može savjetovati da ne čini grijeh ili ga podučavati kako se treba moliti kad on lično i to nad ćivotom crnogorskog svetitelja Svetoga Petra Cetinjskog propagira i čini grijeh nasiljem nad ženom”, upitala je Petrović.

Ona je istakla da bi sva sveštena lica ličnim primjerom trebalo da pokazuju da su tu gdje jesu radi širenja mira, suživota i poštovanja vjerske i svake druge različitostii slobode.

” Ali ne, sveštenici SPC su se drznuli da udaraju na žene, raspravljaju o njenoj ličnoj odluci i pravu nikako njihovom, da li ili ne dozvoliti abortus , jednom riječju da živote žena učine nevidljivim i pokornim da na svaki pokušaj bilo kakvog bunta stave veto na ono što se njima ne dopada ili im zarad ličnih i crkvenih interesa ne odgovara”, naglasila je Petrović.

Prema njenim riječima, društvu u kome netrpeljivost i mržnja prema ženama raste svakodnevno, đe je nasilje normalizovano i prihvatljivo pridružio se i sveštenik SPC uz ćutanje i odobravanje ostalog sveštenstva i mitropolita Joanikije jer, kako kaže, reagovanja na današnje nasilje i osude istoga nije bilo.

” Nastavićemo da insistiramo na odgovornost sveštenog lica za nasilje nad aktivistkinjom Miličkovic I time podržavamo pravo svih žena na život bez nasilja ne podržavajuci nikada antievropske i anticivilizaciske politke, koje se namjeravaju nametnuti Crnoj Gori kao obrazac vjerskog, duhovnoga i političkoga ponašanja, i suprostavi je Evropi i svim evropskim vrijednostima”, poručila je Petrović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Medvedev posjetio separatistički region na istoku Ukrajine

To je jedna od najvećih ruskih delegacija koja je posjetila istočnu Ukrajinu od...

Estonija će zabraniti ulazak Rusima sa turističkim vizama

Estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu rekao je nakon sjednice vlade 11. avgusta...

Vremenska prognoza za petak – 12. avgust

Više padavina u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren...

U Portugalu izgorjelo 10.000 hektara šume

Prema privremenoj procjeni Evropskog informacionog sistema o šumskim požarima, izgorjela je desetina od...

SAD pozvale na stvaranje demilitarizovane zone oko elektrane u...

„Borbe u blizini nuklearne elektrane su opasne i neodgovorne“, izjavio je neimenovani portparol...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare