Planinarski savez upozorio: Koristiti samo markirane staze i adekvatnu opremu

U protekla dva mjeseca, od otvaranja planinarskih staza nacionalne i lokalnih mreža u 2022. godini, Planinarskom savezu Crne Gore su se obraćali korisnici navodeći da djelovi staza koje su koristili na pojedinim mjestima nijesu sigurni za korišćenje. U cilju bezbjednog korišćenja i informisanja korisnika planinarskih staza (planinara, mountbajkera, turista i drugih posjetilaca) stručna komisija PSCG u skladu sa Zakonom o planinskim stazama dostavlja upozorenje korisnicima.

“Pored preporuka datih prilikom otvaranja planinarskih staza za sezonu 2022. godine, utvrđeno je da se iste ne koriste kako je propisano Zakonom o planinskim stazama, pa je u nekoliko slučajeva bilo fatalnih posledica”, kazali su iz Planinarskog saveza.

Kako su naveli, osnovni uzroci nastanka vanrednih događaja su: kršenje propisanih mjera i kodeksa, korišćenje neuređenih staza i smjerova samostalno, sa samozvanim i nestručnim vodičima, neorganizovano i ad hok korišćenje staza, korišćenje “trekova” i neslužbenih mapa i preporuka “planinara” na fejsbuku i platformama, nepridržavanje propisa boravka u Nacionalnim parkovima “Durmitor” i “Prokletije”, planinskih masiva Maglića, Orjena, Komova, Moračkih planina, Rumije i Žijova, kondiciono nepripremljenim korisnicima, bez adekvatne opreme, nepridržavanje zahtjeva staze prema težini i zahtjevnosti kao i mjera zaštite pri usponima i osiguranim dionicama staza, vremena korišćenja i lokalnih meteoroloških prilika.

“O prohodnosti i stanju uređenih (markiranih) planinarskih staza Nacionalne mreže, brinu planinarski klubovi – izabrani domaćini koji su članovi Planinarskog saveza Crne Gore, na osnovu ugovora i odobrenih sredstava Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma. Za stanje i održavanje ostalih staza lokalne mreže, nije zadužen Planinarski savez Crne Gore već su nadležni JP Nacionalni parkovi Crne Gore, parkovi prirode, lokalne uprave i lokalne turističke organizacije. Stanje i održavanje mountbajking staza je za sada u nadležnosti Biciklističkog saveza Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Iz Planinarskog saveza poručuju korisnicima planinarskih staza, da biste bezbjedno boravili u prirodi i koristili staze, uvijek imajte na umu da se staze koriste na sopstvenu odgovornost.

Apelujemo da se pridržavate sledećih preporuka: ne idite sami i koristite samo uređene (markirane i osigurane) staze, cijeneći Vaše psihofizičke mogućnosti, obezbijedite adekvatnu opremu prema težini i zahtjevnosti (obuća, odeća, zaštitna oprema), rezervu vode i hrane, usluge vođenja koristite isključivo od licenciranih i sertifikovanih planinskih vodiča, a posebno pridržavanje mjera zaštite i uslova boravka i korišćenja staza u nacionalnim parkovima i zaštićenim područjima (obavezno prijavite vaš itinerer, a u graničnom području i boravak).

Molimo Vas da o Vašoj bezbjednosti povedete više pažnje. Samovolja, nepripremljenost i neadekvatna opremljenost su opasne u planini. Razmjena informacija i vaša zapažanja cijenimo, jer su od odobostrane koristi.

“Za primjedbe na lokalnim stazama, obraćajte se nacionalnim parkovima, parkovima prirode i lokalnim turističkim organizacijama jer su u njihovoj nadležnosti”, zaključuju u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

EU zvaničnik: Od Đukanovića ćemo čuti više u situaciji...

Samit u Tirani biće održan sjutra, a Crnu Goru predstavljaće predsjednik zemlje Milo Đukanović.

FASHION GURU – KARL LAGERFELD

“Mala crna haljina je savršenstvo koje vam nudi pravu dozu glamura. U njoj nikada niste napadne, niti neprimjetne.“...

Iković: Preokret u Danilovgradu će djelovati iz opozicione klupe

On ja istakao da su izbor kandidata za gradonačelinka podržali jer se, kako su ocijenili, radi o...

Rakočević: Napad na načelnika Istražnog zatvora nije upozorenje, već...

“Ne zna se šta je gore, da li mogućnost novog napada nakon eksplozije prve bombe što je...

Petrović za STANDARD: Dežurne na SOS liniji dobijaju prijetnje...

Petrović kaže da se kod trafikinga uvjek mora računati da osobe koje se javljaju iz tzv. rizičnih...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare