Pojedine profesore zanijela kampanja, Univerzitet Crne Gore ima odgovor

Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore (UCG) prof. dr Duško Bjelica kaže da Univerzitet u posljednje vrijeme kritikuju pojedini profesori koji su se zanijeli izbornom kampanjom, a koji iza sebe nemaju akademske rezultate.

Gostujući u jutarnjem program za TV Nikšić Bjelica naglašava da mnoge kritike koje su se čule tokom predizborne kampanje nemaju nikakvo uporište, te da je na državnom univerzitetu sve mjerljivo i nema prevare.

“U posljednje vrijeme često se kritiku je Univerzitet Crne Gore od pojedinaca koji su se, vjerovatno, zanijeli izbornom kampanjom i koji iza sebe nemaju akademske rezultate ili su oni minorni u nastavi, a u naučnom pogledu ih nemaju. Onda se bave sa Univerzitetom, čak o nama diskutuju i oni koji nikad nijesu bili na nastavi, koji imaju sumnjiva akademska zvanja, koji iza sebe nemaju nikakvu erudicij u. Za svoj u kampanju protiv UCG koriste pojedine medije, čak neki i skupštinsku govornicu”, kazao je Bjelica.

On ističe da je na Univerzitetu Crne Gore “sve mjerljivo”, sve se vidi.

“Ništa nijesmo rekli ni da je veliko ni da je značajno, samo govorimo činjenicama, pozicija Univerziteta, mjesto, broj”, kaže Bjelica.

Upravo su činjenice, kako ističe, neprijatno svjedočanstvo o uspješnosti pojedinih profesora koji se u javnosti diče raznim titulama, a iza njih ne stoje naučni rezultati.

“Objavljivanje radova u WOS-u i SCI listi za mnoge koji decenij ama rade na UCG izgleda nedostižno, pa oni traže put u politiku. Jer ne mogu da se ostvare u nauci, pa se posvećuju političkom angažmanu. Tamo mogu da pričaju što im padne na pamet, a na UCG samo ono što cijeni akademska zajednica. Jedna od tih univerzitetskih jedinica je Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, koja ogromnu pažnju posvećuje nauci. Imamo ogromnu bazu podataka o naučno-istraživačkom radu na terenu u desetak država van Crne Gore. Naši rezultati objavljeni su u brojnim časopisima, među kojima su dva najjača časopisa u svijetu “Nature” i “Launcher” u kojima su naše kolege sa Fakulteta za sport uspjeli da objave radove”, rekao je Bjelica.

Podsjeća da je UCG uradio sertifikat za akademski integritet, opovrgavajući kritike da se na državnom univerzitetu plagiranju ne posvećuje dovoljno pažnje.

“To nije tačno. Već dvije godine na UCG radimo monitoring master radova na svakom fakultetu. Radi se monitoring doktorskih disertacija. One se pohranjuju u javnom digitalnom repozitorijumu UCG. Univerzitet je, od Međunarodnog instituta za istraživanje i rad na sprečavanju nečasnog akademskog ponašanja i plagijata pri Univerzitetu u Ženevi (IRFpA)” dobio priznanje i postao dio svjetske organizacije, na osnovu sertifikovanog instituta iz Ženeve. Vjerovatno ga ne bi dobili da nismo sve preduzeli” naglasio je Bjelica.

Predsjednik UO UCG ukazuje na poplavu diploma, među kojima i doktorskih disertacija koje dolaze sa raznih univerziteta van Crne Gore.

“Naravno, ne sa državnih univerziteta iz Ljubljane, Beograda, Zagreba, Beča, Pariza…, nego dolaze iz bivših jugoslovenskih republika, sa ratnih rubnih područja, gdje su napravljeni fakulteti i univerziteti, da bi stanovnici tih mjesta ostajali tu da žive, da ne bi odlazili. Naši građani, želeći na brži i lakši način dođu do određene diplome, hrle na te univerzitete, kao što je Internacionalni Univerzitet u Novom Pazaru čiji je vlasnik Muftija Zukorlić, na Educons, Aperion, na univerzitete sa Pala, Zubinog potoka, iz Leposavića… Toplo preporučujem mladim ljudima da ako nemaju uslova da znanje stiču na prestižnim evropskim univerzitetima, da studiraju na UCG, gdje će steći zavrijediti tu diplomu, koja će mu dati znanje sa kojim će se služiti na čast ovoj državi i biti građanin koji će to znanje ulagati u prosperitet Crne Gore”, poručio je Bjelica.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bošković: Vučićeva manipulacija sadržajem Rezolucije služi za unutrašnju upotrebu

“Pošto je gotovo nemoguće da predsjednik susjedne države nije vidio u cjelosti tekst Rezolucije o genocidu u...

Borović: Srbija da prestane da prijeti i omalovažava Crnu...

Borović je agenciji Beta kazao da se u Rezoluciji o Srebrenici, koju je prije dva dana usvojio...

TO Podgorice manifestacijom “Joga u prirodi” obilježava Međunarodni dan...

"Manifestacija se organizuje u saradnji sa NVO Art of Living sa kojom TO Podgorica sarađuje od 2013....

Petrović: Podrška i čestitke na hrabrosti Bogougodnicama

“U redu je da neko ne razumije koji je cilj okupljanja i koju su poruku sinoćnjim performansom...

Đukanović: Sve više svjedočimo da se podstiče devijantno ponašanje...

"Očekujem od nadležnih institucija da u najkraćem roku otkriju i procesuiraju počinioce jer su sigurnost i zaštita...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare