Ponovo pregledani sumnjivi testovi: Većina maturanata položila, neki sa visokim ocjenama

Veliki dio maturanata čiji su testovi iz eksternog maturskog ispita iz Crnogorsko-srpskog, bosanskog i hrvatskog (CSBH) jezika i književnosti, shodno Odluci Vlade, ponovo pregledani položio je taj dio maturskog ispita.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, pojedini testovi za koje je prethodna Komisija za ocjenjivanje eksternog maturskog ispita naglasila da ima prepisan određeni broj zadataka, dobili su i visoke ocjene.

Vršilac dužnosti direktora Ispitnog centra nije odgovarao na pozive “Vijesti”, pa tako u toj instituciji nijesu mogli potvrditi ove nezvanične informacije.

Navodno, oni koji su prema ocjeni prethodne Komisije prepisali esej, zavrijedili su četvorke ili petice nakon ovog ocjenjivanja.

Iako je prethodna Komisija za ocjenjivanje početkom sedmice javno stala iza tvrdnji da su maturanti prepisivali tokom polaganja eksternog maturskog ispita, Državna ispitna komisija insistira na tome da radovi moraju biti ponovo pregledani i da očekuju da dokazi o varanju na testu budu jasni.

Nakon toga je na telefonskoj sjednici Vlade, smijenjena direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrović, Upravni odbor te institucije i glavni ocjenjivač Dragana Nenadović.

Za vršioca dužnosti direktora Ispitnog centra postavljen je Miloš Trivić.

Imenovan je i privremeni Upravni odbor, koji će činiti profesor istorije Miomir Đurišić, pravnik Mihajlo Ćetković, profesor srpsko-hrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti Dragan Čađenović, Tatijana Vujošević i Bojana Ostojić u ime Ispitnog centra.

Prethodna grupa ocjenjivača je u jedinom javnom obraćanju, saopštila da nijesu mogli da zažmure na to što je između 200 i 300 učenika dalo istovjetan, netačan odgovor na 21. zadatak testa.

Oni su tada saopštili još podataka koji ukazuju na to da je više stotina đaka prepisivalo na testu, naglasili da nema zakonske mogućnosti da ponovo pregledaju testove, a sugerisali su da se tim učenicima ponovo pruži prilika da polažu ispit.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Era smirivanja je završena

Кosovska policija i snage NATO-a su na sjeveru zemlje sa srpskom većinom osujetile tokom vikenda oružanu pobunu....

Požar u noćnom klubu u Španiji, najmanje šestoro poginulih

Požar je izbio u popularnom noćnom klubu Teatre, koji se nalazi u oblasti...

Snima se film o podmornici „Titan“

Film, koji se trenutno zove „Salvaged“ („Spaseni“), dolazi od producenta E. Brajana Dobinsa,...

Vujović: Zna se na kom je putu onaj kome...

Vujović je na društvenoj mreži X naveo da se zna na kojem je putu onaj kome smeta...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest

1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Qqqi lele
Qqqi lele
09/06/2023•08:09 08:09

Ko je navikao da prevarama napreduje toleriše to i drugima.