Pravosnažna presuda: Bratićka nezakonito smjenila direktoricu cetinjske gimnazije

Viši sud u Podgorici potvrdio je presudu Osnovnog suda u Cetinju kojom je utvrđeno da je direktorica JU 'Gimnazija' Cetinje, Danijela Bokan nezakonito smijenjena.

Presudom Višeg suda u Podgorici od 15. 11. 2022. godine potvrđena je presuda Osnovnog suda u Cetinju kojom je poništeno rješenje o razrješenju direktora JU „Gimnazija“ Cetinje iz jula mjeseca 2021. godine. Postupak koji se odnosi na naknadu štete zbog nezakonitog razrješenja nastavljen, kao i drugi postupci u istim ili sličnim pravnim situacijama, a koji se odnose na druge direktore – naveo je u odluci sudija Osnovnog suda na Cetinju Borko Lončar.

Ministarstvo prosvjete je, pod dirigentskom palicom Vesne Bratić, prošlog ljeta masovno smjenjivalo direktore nakon što su usvojene izmjene Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju.

Bratić je najavljivala da su smjene direktora nužne kako bi se depolitizovao školski sistem. Ubjeđivala je javnost da više neće biti potrebna partijska knjižica kao uslov da neko bude na direktorskoj funkciji. Iako i dalje tvrdi da je sprovedena depolitizacija obrazovnog sistema, pojedini poslanici opozicije su u Skupštini javnosti predočili drugačije dokaze – da su nova direktorska mjesta podijeljena po dubini, između partija. Objelodanili su tabelu gdje je sve to uređeno po Dontovoj formuli.

Nakon razrješenja, oko 160 direktora/ica škola pokrenulo je sudske sporove, tražeći da im se nadoknadi šteta što su mimo zakona smijenjeni sa funkcija. Već je bilo više presuda u njihovu korist.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Doktori upozoravaju: „Potpuno smo nespremni za gljivičnu pandemiju“

Dozvolite da vam predstavimo nešto istinski užasavajuće - gljivu koja žrtve pretvara u zombije.

Danska prvak svijeta, treća titula u nizu!

Danci su od početka utakmice vodili i nisu dopustili Francuzima niti u jednom trenutku da dodju u...

Metodije: Ne možemo govoriti o Hercegovini, a da ne...

„Bratski odnos Crne Gore i Hercegovine sveta je ikona sabornosti i jednoobraznosti na kojoj smo mi danas...

LP: Poslanica Savković-Vukčević još jedna žrtva progona neistomišljenika dolazeće...

Skandalozna dodjela nagrade za novinarstvo ruskom propagandnom mediju Sputnjiku i Dariji Duginoj glasnogovornicima zvanične politike kremlja, koji...

Sjutra pretežno sunčano, krajem dana povećanje oblačnosti

Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera, tokom jutra na krajnjem jugoistoku umjeren do pojačan sjeveroistočni. Jutarnja temperatura...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare