Pred sudstvom veliki izazovi i problemi

Finansijska nezavisnost sudstva i izgradnja Palate pravde dva su važna projekta uz ostale prioritete u komunikaciji izvršne i sudske vlasti, ocjena je sastanka v.d. predsjednika Vrhovnog suda Vesne Vučković i predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića, saopšteno je iz Vrhovnog suda.

Vučković je ukazujući na brojne probleme sa kojima se sudstvo suočava kazala da nezavisnost sudstva omogućava svima jednaku pravnu zaštitu, a da su nezavisne sudije čuvari i zaštitnici osnovnih ljudskih prava i sloboda. Međutim, kako je dodala, nije dovoljno samo deklaratorno to propisati u Ustavu i zakonima, već i realizovati.

“Sudovi su u svom radu nezavisni i samostalni, ali, ipak su zavisni od izvršne vlasti, jer nemaju svoj budžet. Nadamo se da će se razmisliti o tom predlogu, što bi u potpunosti ostvarilo svrhu da sudovi budu izvan politike i nezavisni”, kazala je v.d. predsjednika Vrhovnog suda.

Premijer Zdravko Krivokapić je poručio da je apsolutno za to da se nađe najbolji model da se sudstvo učini finansijski nezavisnim.

Vučković je napomenula i nepostojanje komunikacije sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, jer je Vrhovni sud tri puta tražio razgovor zbog budžeta, ali povratnu informaciju nije dobio.

Krivokapić je naglasio da će komunikacija između Vrhovnog suda i Vlade Crne Gore biti intenzivirana.

“Nacrt budžeta za narednu godinu je u završnoj fazi i biće predstavljen javnosti polovinom novembra. U tom smislu, Vlada će sa pažnjom saslušati sugestije Vrhovnog suda u tom smislu”, kazao je on.

Tokom sastanka je ukazano i na problem odlaska 27 sudija iz sudova tokom protekle godine, kao i na činjenicu da Vrhovni sud funkcioniše sa svega 6 od potrebnih 19 sudija, a Vučković je podsjetila i da je Sudski savjet na granici kvoruma jer ima 7 od potrebnih 10 članova.

Krivokapić je istakao da se nova Vlada Crne Gore zalaže za nezavisnost svih grana vlasti, te potencirao i pitanje procjene razumnog roka u sudskim postupcima, kao i neujednačenost sudske prakse.

Problem u sudstvu, kako je istakla v.d. predsjednika Vrhovnog suda su i smještajni kapaciteti sudova.

“Višem sudu u Podgorici nedostaje adekvatna sudnica u kojoj se sude predmeti za krivična djela organizovanog kriminala i korupcije. Tu je i problem sa smještajem oduzetih predmeta, prvenstveno eksplozivnih materija i narkotika, a sa Upravom za imovinu do sada nijesmo uspjeli da nađemo zadovoljavajuće rješenje. Takođe, upitno je i funkcionisanje Suda za prekršaje u Kotoru zbog finansijskih i smještajnih problema”, kazala je Vučković.

Premijer je poručio da je naredna godina, godina kapitalnih investicija i da je to savršena prilika da se ponovo pokrene inicijativa za izgradnju Palate pravde u koju bi bili adekvatno smješteni svi sudovi na teritoriji Podgorice.

Krivokapić je podijelio i utisak koji je na njega ostavio slučaj nedužno stradale Šejle Bakije, naglasivši potrebu da izvršna i sudska vlast djeluju sinhronizovano u prevenciji porodičnog nasilja i nasilja nad ženama.

Sastanku je prisustvovao i državni sekretar Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić, koji je komentarisao postojeći Zakon o Sudskom savjetu i sudovima, kao i detalje nedavno predloženog zakona o porijeklu imovine.

“Iz svega navedenog, jasno je da su pred sudstvom veliki izazovi i problemi da odgovori na pitanja od značaja za Poglavlja 23 i 24 u pregovaračkom procesu za Evropskom unijom”, zaključila je Vučković.

Krivokapić čestitao je i predstojeće Dane sudstva, napominjući da je Vlada spremna da u okviru svojih nadležnosti doprinese jačanju pravosudnih institucija.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Ko ima najsporiji internet na svijetu: Za skidanje filma...

Cable.co.uk je u izvještaju o brzini širokopojasnog pristupa internetu širom svijeta u 2021....

Eskobar poručio Kurtiju: SAD posvećene napretku u dijalogu Prištine...

Kako je saopštila Vlada Kosova, premijer Aljbin Kurti je sinoć telefonom razgovarao sa...

KCCG: Životno ugroženo 30 COVID pacijenata

“Na liječenju se trenutno nalazi 87 pacijenata sa COVID-19 infekcijom”, saopšteno je iz...

Treću dozu primile 52.574 osobe

Prvu dozu vakcine primila je 276.861 osoba ili 44,7 odsto, a drugu 258.896...

EUSAIR Grupa za kvalitet okoline primjećuje: Jadransko-jonska regija s...

Tokom 15. sastanka tematske upravljačke grupe stuba „Kvalitet životne sredine“ u okviru Strategije...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare