Izvor:Pobjeda

Prijestonica da odluči da li je potrebna građevinska dozvola za radove u Cetinjskom manastiru

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve podnijela je 18. juna zahtjev za izdavanje konzervatorskih uslova za popravku sanitarnih čvorova u Cetinjskom manastiru. To je konstatovano u zapisniku o izvršenom inspekcijskom nadzoru Uprave za inspekcijske poslove, u koji je Pobjeda imala uvid.

Međutim, kako saznaje Pobjeda, konzervatorski uslovi ne mogu biti izdati dok se nadležni sekretarijat prijestonice Cetinje ne izjasni da li je za planirane radove potrebna građevinska dozvola.

” Obraćamo Vam se sa zahtjevom za izdavanje konzervatorskih uslova za obnovu sanitarnih čvorova u suterenskom prostoru Cetinjskog manastira, na mjestu gdje su se nalazili po projektu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz 1984. godine, kao i za popravku spoljnih kanalizacionih vodova od manastira do šahte, koji se nalaze ispod kamene podloge urađene prije petnaestak godina”, navodi se u zahtjevu Mitropolije, koji je potpisao protojerej-stavrofor Obren Jovanović.

Podnošenjem ovog zahtjeva Mitropolija je ispunila naloženu mjeru Uprave za inspekcijske poslove – da u roku od jednog dana, nakon inspekcijskog pregleda 17. juna, podnese zahtjev Upravi za zaštitu kulturnih dobara i o tome obavijesti inspekcijski organ.

To je zvanično i utvrdila Uprava za inspekcijske poslove koja je kontrolni nadzor obavila 25. juna u Cetinjskom manastiru, u prisustvu Obrena Jovanovića.

” Inspekcijskim nadzorom na licu mjesta konstatovano je da radovi nijesu nastavljani”, navodi se u zapisniku o izvršenom kontrolnom pregledu.

Nakon što je Mitropolija podnijela zahtjev Upravi za zaštitu kulturnih dobara, iz ovog organa je 22. juna zvanično odgovoreno da je prije izdavanja konzervatorskih uslova, imajući u vidu stanje na terenu, te vrstu radova, potrebno nadležnom sekretarijatu Prijestonice uputiti zahtjev sa detaljnim opisom planiranih intervencija, u cilju procjene da li je za planirane radove neophodna prijava građenja, odnosno građevinska dozvola. Prema nezvaničnim i pouzdanim saznanjima Pobjede, nadležni sekretarijat prijestonice Cetinje još se nije obratio Upravi ovim povodom.

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve, podsjetimo, priznala je 17. juna da nema odobrenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara za radove na sanaciji toaleta u Cetinjskom manastiru. Građevinski radovi unutar ovog viševjekovnog kulturnog dobra Crne Gore izazvali su revolt građana Cetinja i stručne javnosti, koji su se u više navrata okupljali ispred kapije Manastira i zahtijevali hitnu obustavu radova dok inspekcijski organi ne utvrde činjenice.

U zapisniku o inspekcijskom nadzoru Uprave za inspekcijske poslove od 17. juna, u koji je Pobjeda imala uvid, navodi se inspektorka za kulturna dobra Dragana Bošković-Drobnjak neposrednim uvidom konstatatovala da su u toku radovi na renoviranju već postojećeg toaleta u Cetinjskom manastiru. Prisutni Obren Jovanović izjavio je da su „radove otpočeli prije desetak dana na adaptaciji sanitarnog čvora, koji je na tom mjestu napravljen prema projektu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture od 15. juna 1984. godine, koji je revidovan i odobren od strane istog zavoda i potpisan od strane tadašnjeg direktora Ljubomira Kapisode.

” S obzirom na to da se radi o redovnom održavanju sanitarnog čvora, nijesmo bili upoznati da je potrebno obratiti se Upravi za zaštitu kulturnih dobara”, izjavio je Jovanović. 

Demontirane pločice, uklonjena podna obloga

Inspekcijskim pregledom u Cetinjskom manastiru konstatovano je da su u podrumskom dijelu južnog konaka započeti građevinski radovi u cilju zamjene dotrajalih gusanih/pocinkovanih vodovodnih i kanalizacionih cijevi.

” Tom prilikom sa zidova u visini cca 1,5 m, demontirane su postojeće pločice, dok je sa poda demontirana završna podna obloga radi polaganja pvc horizontalnih i vertikalnih pvc cijevi”, navodi se u dokumentaciji Uprave za inspekcijske poslove, u koju je Pobjeda imala uvid.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra povremeno kiša, do 22 stepena

U večernjim satima padavine će u većem dijelu države oslabiti, a u planinama na sjeveru moguća je...

Brkovići i Popović pušteni na slobodu nakon što je...

Oni se terete za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i pranje novca.  HTP „Boku“ je...

Gutereš ugostio Abazovića i Radulovića: Podrška svim aktivnostima UN...

Crna Gora kao ekološka država predstavlja odličan koncept. Radimo na daljem snaženju ekološke svijesti kako bi doprinijeli...

Muratović: Bošnjak pokušala da politički profitira na jednom tragičnom...

S obzirom na modele funkcionisanja Demokratskog fronta, kako je ocijenio, to ne bi bilo čudno, da Bošnjak,...

Medvedev: Dopala mi se Novakova izjava, vakcinacija privatna stvar

Đoković je rekao da ne zna da li će igrati na Australijan openu u januaru zbog striktnih...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare