Prolazi li Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola? SDP ključan, a Kalezić poručuje: Znamo ko je obećao podršku, nema više čekanja

Zakon o životnom partnerstvu i dalje čeka zeleno svjetlo od crnogorskih poslanika. Prošle godine ovaj zakon nije dobio dovoljan broj glasova, jer su manjinske partije glasale protiv, a poslanici SDP-a nijesu bili u sali prilikom glasnja. Oni su tada istakli da bi podržali zakon, a da li će to obećanje ispuniti na ovoj sjednici nijesmo mogli da saznamo. Odavno je poznato da se DF protivi zakonu, URA je za ali bojkotuje rad Parlamenta, kao i Demokrate koji nijesu imali definisan stav prema pvom zakonu.

“Očekujemo da će ovaj put Zakon biti usvojen. Znamo ko je obećao da će podržati i nadamo se da će se ove godine desiti ono što je trebalo još prošlog puta. Vrijeme je da se to konačno završi, da ljudska prava prestanu da budu na čekanju”, kazao je za Standard Danijel Kalezić, predsjednik Upravnog odbora “Queer Montenegro”.

Ukoliko Predlog zakona bude usvojen, gej osobe će imati ista prava kao heteroseksulani parovi.

Za usvajanje ovog zakona 2018. godine glasalo je 38, a četiri poslanika su bila protiv. Protiv su glasali poslanici manjinskih stranaka.

Neke političke partije već su iskazale svoje stavove vezane za ovo pitanje, a ko će na ovoj sjednici podržati Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola i da li će se ponoviti scenario nepovoljan po LGBT populaciju nije još uvijek moguće procijeniti.

Svoj stav za Standard iznijele su Socijaldemokrate Crne Gore, navodeći da će kao i prošlog puta podržati usvajanje ovog Zakona.

“Poslanici Socijaldemokrata će, kao i prethodnog puta kada je bio stavljen na glasanje, i ovog puta podržati usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola. Poštovanje ljudskih prava i sloboda predstavlja jednu od temeljnih vrijednosti socijaldemokratije, a samim tim i naše partije, te se kao takvi nalaze i u Programu Socijaldemokrata Crne Gore. Čvrsto vjerujući da se ovaj zakon tiče upravo poštovanja ljudskih prava i sloboda naših sugrađanki i sugrađana, poslanici SD-a će podržati njegovo usvajanje”, kazao je portparol Socijaldemokrata, Nikola Zirojević.

Predlogom je bilo predviđeno da gej osobe mogu da sklapaju brakove, da nasljeđuju jedni druge, da imaju zajedničku imovinu, pravo na penziono i socijalno osiguranje, posjete u bolnicama, da se zajedno brinu o djeci, ali i obavezu da se staraju o djetetu svog partnera ako nema bližeg srodnika.

Na toj sjednici 31. jula, nisu prisustvovali poslanici opozicije. Međutim, Demokratski front se nekoliko puta izjasnio po tom pitanju, poručujući da bi se time ugrozio “moralni i nacionalni kod” Crne Gore.

Predsjednik Liberalne partije Crne Gore, Andrija Popović kazao je za Standard da je ovo jedan od najznačajnijih Zakona ovog saziva Parlamenta.

“LP se svojim programom i konkretnim djelovanjem dugo zalaže za kreiranje društva u kojem niko neće trpjeti bilo koji oblik diskriminacije,u ovom slučaju radi seksualnog opredjeljenja. Ovo je jedan od najznačajnijih Zakona ovog Saziva Parlamenta, njegovo eventualno usvajanje znači civilizacijski pomak, uvodi Crnu Goru u red modernih država koje su već usvojile ovakav Zakon i naravno Liberali će ga podržati”, kazao je Popović.

Novi Predlog zakona je u skupštinskoj proceduri od sredine januara i biće stavljen na glasanje u toku ovog zasijedanja Parlamenta.

“LGBT osobe u Crnoj Gori žive neslobodne živote. Mislim da niko na svijetu ne smije da živi neslobodno, skrivajući jedan dio sebe koji je jako važan”, Danijel Kalezić, prilikom gostovanja u Jutarnjem programu TVCG, u maju ove godine.

On je na sastanku Koalicije “Zajedno za LGBT prava” ponovo istakao važnost “zaokruživanja pravnog okvira i pravne jednakosti”.

“Da bismo imali slobodu i da bi u realnom životu imali ono što je na papairu, svi zajedno moramo stvoriti uslove da sve LGBTI osobe mogu da izraze svoju seksualnu orjentaciju i rodni identitet, bez bilo kakvog straha”, rekao je Kalezić.

LGBT zajednici nekoliko puta je obećano da će zakon za koji je glasanje odlagano više puta sigurno biti usvojen.

Ujedinjeno Kraljevstvo je 2014. godine priznalo pravo na istopolni brak.

Ista prava državljanima UK garantovana su i u Crnoj Gori, a gej ili lezbejski parovi mogu se vjenčati u britanskoj Ambasadi u Podgorici.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Nikolić: Sakupljači potpisa da se manu projekta podjela

Nikolić je reko da njihova namjera nijednog trenutka nije bila da prebrojavaju, dijele i prave različite spiskove...

Ljajić: Moj prijatelj je umro od korone, a imao...

Do 2. jula u Opštoj bolnici u Novom Pazaru od koronavirusa preminulo je 35 ljudi iz ovog...

SNP: Krajnje je vrijeme da vlast preuzme odgovornost za...

Za to vrijeme, kako navode iz ove partije, Međunarodna organizacija rada i Evropska banka za rekonstrukciju i...

NBA: Nema odlaska u Orlando bez tri negativna testa

NBA košarkašima neće biti dozvoljeno da putuju u Orlando u karantin u kojem će se organizovati nastavak...

Profesori iz Nikšića tvrde: Nijesmo potpisali apel prosvjetnih radnika

Pejović je rekla i da se nada da zaista postoji izvjesna Nada Pejović i da niko nije pokušao da...

NAJČITANIJE

Gdje je danas “dječak vještac” čije su slike užasnule...

Mali Houp tada je imao dvije ili tri godine i preživio je zahvaljujući Anji i organizaciji koju...

Slučaj koronavirusa u vrtiću “Pčelica”, zaražena vaspitačica

Prema nezvaničnim informacijama vaspitačica vrtića Pćelica - JPU “Ljubica Popović”, pozitivna je na COVID 19, zbog čega...

Ljekari kažu da temperatura nije najpouzdaniji simptom infekcije: Prije...

Budući da Covid 19 donosi i mnogo asimptomatskih slučajeva, provjera temperature nije pouzdan način, piše statnews.com. Na...

Svega 23 aktivna vojna lica potpisala pismo podrške SPC

Inače, inicijatori pisma podrške koje je ponuđeno profesionalnim vojnim licima na službi u Vojsci Crne Gore da potpišu,...

Javio se Zoran Jovanović potpisnik pisma Pomorskih kapetana koji...

“Ja Zoran Nikolin Jovanović rođen 1. decembra 1959. u Kotoru podržao sam inicijativu grupe Pomorskih Kapetana “Ne...

Komentari

avatar