Izvor:RTCG

Prostorno planiranje i urbanizam dalje na čekanju

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović odgovarao je na pitanja poslanika pred skupštinskim odborom. Kazao je da od Vlade nije dobio vjetar u leđa za osnivanje Zavoda za prostorno planiranje i urbanizam koji bi trebalo da radi najvažnija strateška dokumenta iz oblasti planiranja i uređenja prostora. Taj posao je, kako je kazao, prvo bio na čekanju zbog budžeta, a sada zbog studije ekonomske opravdanosti. Poslanici vlasti i opozicije saglasni su da u prostornom planiranju vlada haos.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma,u martu ove godine dobilo je saglasnost Vlade za osnivanje Zavoda koji bi bio u vlasništvu države, a bavio bi se strateškim razvojem prostora Crne Gore. Medjutim, formalizacija tog posla, kako kaže resorni ministar Ratko Mitrović stopirala je Vlada.

“Tu je bilo žučnih rasprava zašto mi ne daju vjetar u ledja da se otvori taj zavod i tada ali su govorili dok se usvoji budžet. Kad bude bužet zavod će prvo da se oformi i usvoji se budžet ja na vladi i tad kažu morate studiju ekonomske opravdanosti i sada radimo studiju i čekamo to da završimo i onda da vidimo šta ćemo dalje”, kazao je Mitrović.

To je ministar saopštio na kontrolnom saslušanju u Skupštini koje su inicirale poslanice Ure Suada Zoronjić i Božena Jelušić. Jedna od tema saslušanja bila je i stanje prostornog planiranja u Crnoj Gori.

“Po mom osjećaju ni malo žestoko buja gradnja koja ugrožava razvoj Crne Gore. Najveći broj nelegalnih obejkata uopšte nije legalizovan a objekti koji se grade na osnovu prijave građenja prevazilaze i visinu i spratnost, zaključak je da je u stanju gazdovanja prostorom haos”, kazala Jelušić.

“Dovedeni smo u situaciju da imamo još veći haos u prostornom planiranju i haos u izgradnji objeka u Crnoj Gori”, poručio je Genci Nimanbegu (Forca).

Zato je poslanike najviše interesovalo kada će biti usvojena strateška dokumenta u oblasti planiranja i uređenja prostora.
Predstavnici ministarstva, medjutim, nijesu imali konkretne odgovore.

“Mene interesuje rok za izgradnju prostornog plana, rok za izmjene zakona o prostornom planiranju i rok za donošenje novog zakona”, naveo je Dejan Đurović (DF).

“Ako hoćete kvalitetatn plan da napravite, morate da imate dobre osnovne podatke, mi nemamo popis stanovništva, ogromne su migracije. Vi hoćete da planirate nešto na sjeveru ili bilo gdje u Crnoj Gori a nemate informaciju koliko tamo živi ljudi”, istako je ministar Mitrović

“Ovo ministarstvo i ova vlada čini mi se ne znaju šta da rade u narednom periodu nemaju koncept razvoja. Hoće da mijenjaju zakon a još nijesu napravili analizu tog zakona i nemamo još predlog i nacrt tog zakona”, naglasio je Predrag Sekulić (DPS).

“Samo da znate mi imamo i viziju i cilj i tačno znamo što treba. Maksimalno radimo na digitalizaciji i Podgoricu smo već digitalizovali. Mislimo da je to najbolji način borbe protiv korupcije digitalizacija”, saopštio je Mitrović.

Iz ministarstva se nijesu se precizno izjanisli i na zahtjeve pojedinih poslanika da je neophodno dio nadležnosti iz oblasti prostornog planiranja ponovo vratiti lokalnim samoupravama.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Šuković koordinator svih aktivnosti u borbi protiv kriminala?

Odluka je donijeta jer se smatra da je Šuković jedan od najzaslužnijih za dosadašnje rezultate u borbi...

IZA KULISA: Milatović obećao liderima DF-a da će ,,lobirati...

Više izbora Pobjede saopštilo je da je Milatović, čiji pokret otvoreno najavljuje da očekuje poziciju premijera, takvo...

Za nešto više od godinu 675 prijema u crnogorsko...

Sredinom februara prošle godine u Službenom listu objavljena je Odluka o izmijenjenim kriterijumima za utvrđivanje osnova za...

Detalji optužnice: Boljeviću prijetili ubistvom na Ćemovskom polju

Okrivljenim policajima stavlja se zvanično na teret da su u maju 2020. godine teškim nasiljem pokušali da...

Novović ti sudi, Novović te tuži?

Ta okolnost moguće ne bi imala toliku težinu i dala bi se pravdati time da sudiji Novoviću...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare