Izvor:RTHN

Protest u HN, blokirali kružni tok: Institut mora ostati u državnom vlasništvu

Sindikat Instituta dr Simo Milošević danas je na kružnom toku organizovao protest sa kojeg su poručili da ova ustanova mora ostati u državnom vlasništvu. Radnici su poručili da ne traže bespovratnu pomoć već avans kojim bi prevazišli trenutne probleme. Uoči protesta primili su novembarsku platu od sredstava Fonda a na osnovu obavljenog posla u decembru.

Predsjednica Sindikata Marija Obradović kazala je da je Institut u većinskom vlasništvu države i da očekuju da se država prema svojoj imovini odnosi domaćinski.

– Institut Igalo je ustanova koja ima strategiju, kadar, znanje i tržište. Mi nismo gubitnici koji traže državnu pomoć. U toku 2022. god. u Institutu se liječilo 19.222 pacijenata ostvareno je 210.000 noćenja , čime smo se približili 2019. koja se računa za najprofitabilniju godinu. Dugovi kojima je Institut opterećen nisu posljedica nerada ili lošeg poslovanja nego višedecenijske nebrige, prvenstveno države. U Institut, kao stratešku ustanovu koja se bavi rehabilitacijom i zdravstvenim turizmom, decenijama se nije ulagalo. Erozija kadra, posebno visokoobrazovanog ,traje godinama i na nju se žmuri”, kazala je Obradović, javlja RTHN.

Zdravstveni radnici Instituta Igalo su jedini u Crnoj Gori koji ne ostvaruju prava zagarantovana Granskim kolektivnim ugovorom za zdravstvo.

– Time su koeficijenti zarada daleko ispod onih koje važe u svim drugim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, a slično je i sa zaradama ostalih zaposlenih. To je razlog zašto zaposleni svoja prava potražuju sudskim putem i odlaze u ustanove koje ova prava poštuju”, rekla je Obradović.

Kako je istakla Institut nije gubitnik jer ima vrijednost, prvenstveno u ljudstvu i znanju, ali i u zemljištu, objektima, tehnici i programima.

– Za nas je neprihvatljivo da se aktuelizuje tema privatizacije a posebno po apsurdnoj cijeni, uprkos značajno većoj posljednjoj procijeni vrijednosti Instituta, od 120 miliona eura. U posljednje četiri godine cijene su višestruko porasle, samo je cijena Instituta Igalo ostala ista, mizernih 10 miliona za 228.000 m2 zemljišta smještenog na najatraktivnijoj lokaciji u gradu i građevinskih objeka površine oko 85.000 m2″, ističe ona.

Mišljenja su, kako je naglasila, da država Crna Gora mora zadržati većinsko vlasništvo nad Istitutom Igalo iz više razloga.

– Zbog medicinske rehabilitacije preko Fonda zdravstva Crne Gore tokom 2022. godine u Institutu je. ostvareno 97.345 noćenja. Pravo na medicinsku rehabilitaciju imaju pacijenti nakon najtežih trauma, hirurških intervencija, preležanog infarkta srca ili moždanog udara, hronični bolesnici sa najtežim oboljenjima, djeca sa poremećajima u razvoju i mnogi drugi. Malo je porodica u Crnoj Gori koje tokom posljednjih decenija nisu imale najbližeg člana, srodnika na liječenju u Institutu. Oni znaju, kao što i mi znamo, koliko je rada, empatije, profesionalnosti i entuzijazma uloženo u oporavak svakog pacijenta. Kako ste zamislili organizovati medicinsku rehabilitaciju u Crnoj Gori ako se odričete Instituta Igalo”, pitala je Obradović.

Drugi razlog, poručila je ona, je zdravstveni turizam koji je prepoznat kao jedna od strateških grana razvoja Crne Gore, a noseća ustanova tog projekta je Institut Igalo.

– Vrhunskim rezultatima, profesionalizmom zaposlenih, izgrađen je brend, koji se na strogom evropskom tržištu visoko kotira i kojim se Crna Gora može ponositi izvan svojih granica”, kazala je Obradovići dodala da je Institut nastavna jedinica Univerziteta u Podgorici

Radnici Instituta apelovali su na državne organe da ne dozvole da Institut mnogo više cijene i o njemu više znaju u Norveškoj, Švedskoj i Holandiji nego u Podgorici.

– Nemojte dozvoliti da vas nikada više molimo za pomoć nego uradite što je do vas kako biste na Institut bili ponosni. Ulica nije naš izbor, nego nužda u egzistencijalnoj borbi. Mi samo želimo da radimo svoj posao. Želimo da sačuvamo Institut „ Dr Simo Milošević“ kao istinski brend Crne Gore”, zaključila je Obradović i dodala da će, ako se ne ispune zahtjevi radnika u skorije vrijeme, proteste radikalizovati blokadom za državu značajnih institucija.

– Zajednički moto nam je – u borbi za spas Instituta, mi moramo pobijediti!

Zaposleni u Institutu Željko Vavić pročitao je pismo pacijentkinje, Novljanke Nedjeljke Stojanović Stanojlović koja je istakla sve vrijednosti boravka i terapije u Institutu.

– Činjenica je da su ljudi u ovoj ustanovi njeno najveće blago i resurs, bez konkurencije, ali ovaj objekat i ovo blago koje su nam ostavili oni koji su ga vizionarski gradili i stvarali reputaciju na svjetskom nivou je naša obaveza i amanet. Odreknemo li se Instituta u Igalu i ostanemo li bez njega, napravićemo propust koji ne bi dozvolila nijedna država na svijetu i grijeh koji nam nikada ne bi bio oprošten. Sačuvajmo ga zbog boljitka svih onih kojima je potreban, zbog nas, a posebno zbog svih kojima će trebati u buduće”, zapisala je Stojanović Stanojlović.

Pismo podrške USSCG koje im je juče upućeno pročitala je zaposlena Stanislava Murišić.

Saobraćaj je bio blokiran na pola sata.

Podsjećamo, račun Instituta je često u blokadi, finansijska situacija je veoma teška, nije uplaćena pomoć u iznosu od 1,2 miliona, koje je menadžment tražio kao avans Fondu za zdravstveno osiguranje kako bi prevazišli trenutne probleme i pripremili Drugu fazu za otvaranje.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Putin potpisao ukaz o regrutovanju još 147.000 vojnika

Muškarci od 18 do 27 godina koji nijesu u rezervnom sastavu i “podliježu vojnoj obavezi” biće regrutovani...

Državljanin Crne Gore uhapšen zbog napada na novosadskog advokata

V. L. je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden osnovnom...

Jakič: Podrška Đukanoviću u ime liberalnih stranaka Jugoistočne Evrope

"U nedjelju vi odlučujete o tome da li želite ostati suverena nezavisna država, odlučujete i o tome...

SAD pozivaju svoje građane da napuste Rusiju

Građani SAD-a koji borave ili putuju u Rusiju trebali bi odmah otići iz Rusije, savjetuje Stejt Department,...

Rekordna zapljena droge u Norveškoj – 820 kilograma kokaina...

Droga, koja je zapljenjena ove sedmice, vrijedna je desetine miliona dolara. Šefica istražnog odjeljenja...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare