Izvor:Pobjeda

Radonjić: Cijepanje zastave sramota i poraz za društvo

Uništavanje državne zastave u dvorištu Osnovne škole „Vlado Milić“ u Donjoj Gorici za akademika prof. dr Radovana Radonjića odraz je katastrofalnog stanja u društvu, u porodicama gdje djeca uče ovako nešto i za svaku je osudu i sankcije.

“Takve pojave ne smijemo posmatrati kao nešto što je normalno, prirodno i što se dešava, jer se ne bi smjelo dešavati”, upozorio je on.

Na snimku grupa djece bjesomučno cijepaju na komade crnogorsku državnu zastavu u školskom dvorištu, dok na drugom snimku ponosno vijore srpsku državnu zastavu. Pobjedi je nezvanično rečeno da djeca srpsku zastavu nijesu razvila u školskom dvorištu, tako da je uprava škole u tom slučaju nemoćna i ne može da reaguje. I ovaj snimak, kako nam je potvrđeno, napravljen je u blizini škole „Vlado Milić“.

Radonjić ističe da je ovakvo ponašanje nedozvoljeno, neshvatljivo i tragičnije činjenicom da dolazi od „onih koji ne znaju što rade“.

“Oni su, međutim, slika roditelja, društvene sredine u kojoj nastaju i opšte kulture i jednih i drugih, jer nezavisno od toga kojeg su uzrasta, djeca koja su u najranijem dobu već otrovana time da rješavaju probleme svojih roditelja takvim postupcima, objektivno su izgubljena i za sebe i za njih i za društvo”, upozorio je Radonjić.

Isto se, kaže, odnosi na masovno učešće djece na protestnim litijama koje organizuje Srpska pravoslavna crkva.

“Sve to je odraz katastrofalnog stanja u društvu, u porodicama gjde ta djeca tako nešto uče i školama koje bi trebalo da ih upućuju na ono što je prirodno i normalno, da odražava njihov osjećaj pripadnosti, ne samo određenoj naciji ili državi nego ljudskom društvu kao takvom”, kazao je Radonjić.

Poručio je da je ovakvo ponašanje za žestoku osudu i sankciju društva, jer se ne možemo praviti kao da se ovo nas ne tiče, ili kao da je to ispad određne grupe i nešto što se svuda dešava.

“Prema ovome ne treba imati razumijevanja. Zaista treba preduzeti sve raspoložive mjere da se to suzbije”, kategoričan je Radonjić, ističući da su djeca najmanje kriva.

Podsjeća da u nekim zemljama, na primjer Sjedinjenim Američkim Državama, djeca na početku nastave u svim školama odaju počast svojoj državi i pjevaju himnu.

“Na taj se način od malih nogu vaspitavaju da postoje svetinje u koje se vjeruje i koje se afirmišu. Ono što se od njih očekuje je da vole zemlju koja je njihova i čiji su građani i sebe kao članove društva koje ima osjećaj poštovanja i priznanja prema nekim simbolima i svetinjama”, zaključio je Radonjić.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Slovačka protjeruje ruske diplomate

Slovačka je protjerala troje ruskih diplomata zbog sumnje da su se bavili špijunažom, prenosi TASS navode televizije...

Privatno obezbjeđenje će i dalje zavoditi red: 40.000 eura...

Prema ugovoru, koji je objavljen na portalu javnih nabavki, obezbjeđenje će biti dužno da čuva Opštinu 24...

Novi neredi u centru Minska, uhapšeno najmanje 19 osoba

Na snimicima koji kruže društvenim mrežama, policija hapsi i bije demonstrante. https://twitter.com/fresh_asbestos/status/1292868206789632003?s=20

Hrvatska će tužiti Holandiju zbog velikog gubitka u turizmu

Pretpostavlja se da je zbog takve odluke turizam u ovoj susjednoj državi pretrpio gubitak od nekoliko desetina...

Ako Bajden pobjedi, ona će biti potpredsjednica SAD

Bas je u Kaliforniji već izgradila reputaciju progresivne i pragmatične političarke, koja se nametnula kao oganizatorka zajednice...

NAJČITANIJE

ONI SU U KRVI DO KOLJENA I TU NEMA...

Dva naselja po kojima su dobila imena dva najveća mafijaška klana u Crnoj Gori koji su svoje...

IZBOROM NOSIOCA LISTE DF I SNP UNAPRIJED PRIZNALI...

Opoziciono nastrojeni birači našli su se u čudu - ko je čovjek koji je ničim izazvan stao...

Četnicko divljanje u Beranama: Nacionalističke poruke osvanule na kućama...

Natpisi koji su jutros osvanuli u naselju gdje pretežno žive građani islamske vjeroispovijesti...

Berane poligon za razračunavanje “bjelaša”: Četničkim predstavama DF i...

Međutim, 70 godina poslije, u Beranama iste scene, samo što su ovoga puta cilj Bošnjaci, Muslimani... U...

Udes na putu Danilovgrad – Nikšić: Stradao Nikšićanin, više...

Nikšićanin I.B (29) stradao je, a više osoba je povrijeđeno u udesu koji se danas, oko 12...

Komentari

avatar