Rakočević o radu policije na Cetinju: Preventivne mjere potpuno izostale

Tragični događaj na Cetinju pokazao je nespremnost države da reaguje u takvim situacijama, te da su preventivne aktivnosti u potpunosti izostale, rekao je za Gradsku televiziju kriminolog Velimir Rakočević.

Očekuje da se nadležni organi što prije izjasne po pitanju eventualnih propusta u radu policije.

Zločin koji se juče dogodio na Cetinju duboko je potresao sve njene građane. Kriminolog Velimir Rakočević kaže da je teško prepoznati osobu koja ima kriminalni kapacitet da izvrši tako teško krivično djelo.

“Imamo sa jedne strane jednu fasadu gdje nema tog upadljivog ponašanja, gdje sredina gotovo da je nemoguće da primjeti da postoji neka opasnost od tog lica, a onda, recimo, prilikom nailaska na neku ozbiljniju prepreku, dakle na neko osujećenje ili frustraciju i tome slično, ova osoba ili kod tih osoba to često može biti okidač za vršenje najvećeg zločina kao što je ovaj od juče”, kazao je.

Rakočević je, kaže, nakon analiziranja događaja, a na osnovu njemu dostupnih informacija, zaključio da je napadač isplanirao masakar.

“I naravno posebna namjera o čemu vrlo jasno govori i to da je, dakle, koliko je tek on municije pripremio, o čemu je sve vodio računa, da to nije spontani čin, da to nije takozvani situacioni delikt. Daleko od toga.  Po svemu ovome što mi vidimo, što će reći da je itekako, iako je ovo bio okidač, ali u osnovi ipak tu je postojao određeni plan djelovanja”, istakao je kriminolog.

Istraga će, smatra Rakočević utvrditi da li je bilo propusta u djelovanju policije.

“Što se tiče postupanja policije, mislim da bi bilo preuranjeno da dajemo zaključke dok istraga sve detaljno ne utvrdi, ali ono što je više nego jasno da su se bili stekli svi zakonski uslovi da policija, po vrlo, da kažem sumarnoj proceduri djeluje i liši života ovo lice”, navodi.

Kriminolog Velimir Rakočević ističe da se na ovom tragičnom primjeru pokazalo da Crna Gora nije spremna da efikasno djeluje, te da su preventivne aktivnosti u potpunosti izostale.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

UN: Gušenje građanskih i političkih prava u okupiranim djelovima...

Od svog posljednjeg izvještaja u julu, posmatrači UN prijavili su dramatičnu eskalaciju rata u Ukrajini. Novi izvještaj...

Otvorena klinika Džihana Abazovića i partnerke Ane Brnabić

Ceremoniji otvaranja prisustvovao je veliki broj zvanica. Ova opšta bolnica se prostire na više od 3500 kvm.

Zelenski: Oslobodili smo desetine gradova na jugu i istoku...

"Ukrajinska vojska napreduje na prilično brz i moćan način na jugu zemlje u kontekstu trenutne odbrambene operacije",...

Dvojica državljana Crne Gore optuženi zbog šverca 5,4 tona...

U saopštenju objavljenom na sajtu tužilaštva pomenute države, napominju da su zatražili i zadržavanje mjera pritvora koje...

Berbok odgovara Poljskoj: Pitanje reparacija zbog Drugog svjetskog rata...

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim poljskim kolegom Zbignjevom Rauom, Berbok je, međutim, rekla da...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare