Rakočević: U pojedinim opštinama vikendom svadbe sa više stotina zvanica

Iz dana u dan raste broj inficirah u gotovo svim gradovima. Tome najviše doprinosi naše ponašanje, a ukoliko to ne shvatimo, ne možemo očekivati da će doći do stabilnije i povoljnije epidemiološke situacije u zemlji, poručuju epidemiolozi.

“Baš iz ovih razloga što ne poštujemo mjere, što dobijamo infomacije, posebno iz nekih opština da se svake subote i nedjelje organizuju proslave i to velike proslave, velike svadbe sa po nekoliko stotina zvanica, vi to imate takvo širenje epidemije i u pojedinim opštinama i zbog toga došlo naglog skoka oboljelih”, kaže za Prvu dr sci. med dr Božidarka Rakočević, specijalista epidemiologije.

Rakočević podsjeća da gotovo nema dana bez smrtnih ishoda od posljedica infekcije, a situacija će se izuzetno komplikovati i u narednom periodu zbog sezone gripa.

“Period jeseni, period zime je inače period kada se akutne-respiratorne infekcije i ako dođe do koinfekcije, odnosno zajedničke infekcije sa kovidom i sa još nekim respiratornim patogenom, influencom ili nekim drugim, to znatno može da iskomplikuje klinički sliku oboljelog i nažalost možda dovesti i do tog nepovoljnog smrtnog ishoda.

“Naša sagovornica upozorava da su zdravstveni radnici koji su uključeni u rad sa kovid pacijentima izuzetno premoreni, rade preko granica svojih mogućnost. Napominje i da smo najzarazniji prije pojave simptoma i da je zbog toga važno da uvijek nosimo masku i poštujemo distancu.

“Osoba je najzaraznija otprilike nekih dva dana prije izbijanja Iipojave simtoma, a onda sve zavisi sa koliko je osoba bila u kontaktu, koliko je to bio blizak kontakt, od svega toga zavisi kako će infekcija širiti.

Brzi antigen testovi stižu za desetak dana, kaže Rakočević, a do tada će biti spreman i protokol o njhovoj primjeni.

“Napominjem da će ova prva isporuka ići prema kovid ambulantama, prema kovid bolnicama, domovima za stare, a znači kada se potroše ovi testovi onda će svaka ustanova za sebe morati da nabavlja ove brze antigen testoveW, kazala je Rakočević.

Do kraja naradne sedmice trebalo bi da stignu i vakcine protiv sezonskog gripa. Ove godine naručeno je više doza nego prethodnih. Epidemiolozi savjetuju da se obavezno vakcinišu hronični bolesnici, stariji od 65 godina, osobe u kolektivnom smještaju, zdravstveni radnici.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

SZO: Putovanja su sada relativno bezbjedna

Vrhunski stručnjak za vanredne situacije Majk Rajan takođe je rekao da bi testovi za korona virus trebalo...

U Fransuskoj više od 49.000 novozaraženih

Broj novozaraženih veći je za 2.000 nego juče, ali manje za 3.000 nego u nedjelju kada je...

(VIDEO) Uništen raketni sistem koji je sijao smrt u...

"Bayraktar TB2 SİHA" naoružan bespilotnim avionima uništio je sistem "Smerch MBRL" koji pripada armenskim snagama.

BEOGRAD: Građani palili svijeće kod Hrama Svetog Save za...

U maloj crkvi kod Hrama Svetog Save vjernici su danas palili svijeće za mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji...

REKORD: U svijetu više od pola miliona oboljelih za...

Od toga je oko polovina novozaraženih, 258.628 u Evropi. U Sjevernoj i Južnoj Americi registrovano je 152.211...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare