Ristić: Mapu će pregledati oni koji nijesu bili uključeni u istraživanje

Mi smo novinari i proizvodimo uglavnom istraživačke tekstove i data baza, u tom smislu, Izvještaj BIRN-a je proizvod novinarskog istraživanja - nije nikako pHd rad. Korišćena je metodologija koju koristimo kada radimo bilo kakav tekst, kazala je regionalna direktorka BIRN-a Marija Ristić,

Sve tehnike koje smo koristili da bismo proizveli mapu koristimo svakodnevno. Ovo nije prva mapa koju je BIRN uradio ali jeste prva na tu temu. To je inače pristup koji imamo u novinarstvu, da objavljujemo pored tekstova i data baze  – kazala je Ristić.

Ona je rekla da su u prošlosti imali data baze ratnih zločina, masovnih grobnica, kineskih investicija..

Osvrnuvši se na najavu eksterne revizije Izvještaja kojim su građanski aktivisti, borci za ljudska prava i novinari označi kao “ekstremisti”, ona je kazala da to neće biti “baš revizija”.

– Nije revizija, ne bih da dođe do nerazumiejvanja šta to znači. To je ponovni pregled sadržaja od strane ljudi koji nijesu bili uključeni u istraživanje.. Nekada u nekim slučajevima angažujemo ljude koji nijesu zaposleni u BIRN-u – kazala je ona.

Prema njenim riječima, u mapi postoji dio koji se zove “resursi” i u tome dijelu su linkovi na osnovu kojih su donijeti određeni zaključci.

– Da li je možda trebalo da bude više linkova – to je druga debata – kazala je ona.

Ristić je kazala da su neke reakcije na mapu zaista bile konstruktivne – u koijma je ideja bila da se mapa popravi, da se ukaže na dodatne grupe i slično.

– Ali je postojala druga grupa reakcija koja je u najmanju ruku huškačka i uvrjedljiva, ne samo prema za BIRN nego i za naše partnere. Da ne pominjem količinu prijetnji koje su dobili naši autori, i ton kojima su određena pisma pisana. To ustvari samo potvrđuje ono što smo mi napisali u mapi – a to je da je diskrus u kojem mi radimo kao novinari i kao civilno društvo vrlo polarizovano i ekstremno – istakla je Ristić.

Ona je ocijenila da je “sama činjenica da je neko ovu priču ispisao kao priču između Vijesti, BIRN-a, Dritana Abazovića, Aleksandra Vučića i moskovske propagande, je apsolutno skandalozno”.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sekulić: Skidanjem imuniteta namjeravaju da me ponize i isprljaju...

Ona kaže da ju je vijest o zahtjevu za ukidanje poslaničkog imuniteta od strane SDT-a zatekla na...

Zirojević: Radujemo se što će ova gomila gluposti dobiti...

" Nego, šta ćete kad, kao i sve vaše laži i namještaljke, i ova doživi totalni fijasko?...

Konzumiranje ove zdrave grickalice smanjuje apetit i ubrzava gubitak...

Istraživači su otkrili da konzumiranje od 30 do 50 grama orašastih plodova bogatih hranljivim materijama pomaže u...

Tuča u parlamentu Turske, poslanik opozicije u bolnici zbog...

Tuča je izbila tokom rasprave o državnom budžetu za 2023. godinu. „Njegovo stanje se...

Bošković: Glasaću da mi se skine imunitet, ponosan sam...

On je poručio da će u Skupštini glasati da mu se skine imunitet. “U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare