SAD upozorile na namjeru Irana da proda dronove Rusiji

Predsjednik SAD Džozef Bajden sastaće se danas na regionalnom samitu u saudijskoj luci Džeda na Crvenom moru, na kraju četvorodnevne bliskoistočne turneje, sa šefovima država šest arapskih zemalja Zaliva, te Egipta, Jordana i Iraka.

Bajden će predstaviti svoju strategiju za Bliski istok, u cilju jačanja pozicioniranja SAD i suprotstavljanja prijetnji Irana.

Uoči samita, Bijela kuća je objavila satelitske snimke na kojima se navodno vidi da su ruski zvaničnici nedavno dva puta posjetili Iran, da vide napadačke dronove koje namjeravaju da nabave za rat u Ukrajini.

Nijedna od zemalja koje učestvuju na samitu nije uvela sankcije Rusiji, a Ujedinjeni Arapski Emirati su postali neka vrsta finansijskog utočišta za ruske milijardere i njihove skupe jahte, dok je Egipat ostao otvoren za ruske turiste.

Objavljivanje satelitskih snimaka bi moglo da pomogne Bajdenovoj administraciji da poveže relevantnost rata u Ukrajini i zabrinutost mnogih arapskih zemalja za iranske nuklearne ambicije i vojne aktivnosti u regionu, konstatuje AP.

Samitu su prethodila nastojanja da se preduzmu koraci ka normalizaciji odnosa Izraela i Saudijske Arabije i obnovi saradnja sa saudijskim kraljem i prestolonasljednikom, pošto je ranije Bajden najavljivao da će kraljevinu učiniti izolovanom zbog kršenja ljudskih prava.

Bajdenovoj prvoj posjeti Bliskom istoku otkako je postao predsjednik prethodilo je haotično povlačanje SAD iz Avganistana pre 11 mjeseci, dok pokušava da udalji prioritete SAD od razornih ratova i nastavka sukoba na Bliskom istoku od Sirije do Libije.

Cijene energije, porasle od ruske invazije na Ukrajinu će, kako se očekuje, biti jedna od glavnih tema samita, ali su Bajdenovi savjetnici rekli da se ne očekuje momentalno povećanje snabdijevanja.

Bajdenu će se predstaviti zabrinutost za regionalnu stabilnost i bezbjednost, kao i za bezbjednost hrane, klimatske promjene i terorističke prijetnje.

Devet šefova bliskoističnih država se međutim ne slažu o spoljnoj politici i Saudijska Arabija, Bahrein i UAE pokušavaju da izoluju Iran, a Oman i Katar imaju dobre diplomatske odnose sa Teheranom i posreduju između Vašingtona i Irana.

Bajden se u petak, po dolasku direktnom letom iz Izraela, prvi put sastao sa saudijskim prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom u kraljevskoj palati u Džedi. Američki lider je u razgovoru sa budućim kreljem porekao da ignoriše kršenja ljudska prava u toj zemlji.

” Rekao sam, vrlo direktno, da ćutanje američkog predsjednika o pitanju ljudskih prava nije u skladu s tim ko smo mi i ko sam ja. Uvijek ću se zalagati za naše vrijednosti”, rekao je Bajden.

Američke obavještajne službe vjeruju da je prestolonasljednik vjerovatno odobrio ubistvo novinara Džamala Kašogija prije četiri godine.

Bajden je rekao da je prestolonasljednik tvrdio da nije lično odgovoran za tu smrt.

” Ja sam mu ukazao da sam mislio da jeste”, rekao je Bajden i naglasio da će odgovoriti ako se tako nešto ponovi.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Jovaniću i pripadnicima njegove grupe blokirana isplata skoro 900.000...

Odluku o privremenoj blokadi bankovnih računa ovih optuženih za malverzacije u stečajnim postupcima donio je sudija za...

Danas novi sastanak šefova svih poslanika: Ima li dogovor...

Nije poznato gdje se stiglo sa pregovorima nakon prošlog sastanka i da li su stavovi o sudijama...

Nacija na zrnu graška: Prva prava srpska bajka

Djeca, kaže reklama u Novostima, s oduševljenjem reaguju na knjigu čim vide korice. (slika gore)

Abazović demantovao i da će Temeljni ugovor biti potpisan...

DPS izmisli nešto da skrene pažnju. Jedna te ista priča - rekao je Abazović.

SNIMAK RAZOBLIČIO KNEŽEVIĆEVU LAŽ, Martinović: Zastrašujuće je što bi...

Ivan Gardašević pritvoren je u srijedu popodne, po nalogu osnovnog državnog tužioca u Podgorici Harisa Šabotića, nakon...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare