Izvor:Dan

Samo 20 lokala u Podgorici ima limitatore zvuka ali ih i to ne štiti od kazni

Podgorica prema zvaničnim podacima ima oko 1.600 ugostiteljskih objekata, a većina je u stambenim zgradama i smatraju se za loše komšije zbog buke koju proizvode, prenosi Dan.

Od toga broja, kako je saopštio Branislav Radusinović, načelnik Komunalne inspekcije, samo njih 20 ima ugrađene limitatore zvuka.

On navodi da je poseban akcenat pri ugradnji limitatora stavljen na djelovima grada koji su bili čest predmet prijava građana zbog prekoračenja buke, u prvom redu Sity kvart i centar grada.

“Inspektori za turizam i ugostiteljstvo su donijeli 49 rješenja kojima se naređuje pribavljanje izvještaja i ugradnja limitatora jačine zvuka. Kao rezultat ovih mjera limitatori jačine zvuka ugrađeni su u 20 ugostiteljskih objekata. Svi novi ugostiteljski objekti koji su u postupku dobijanja odobrenja za rad od Sekretarijata za preduzetništvo, ne mogu dobiti odobrenje bez ugradnje limitatora jačine zvuka, a kontrolisani subjekti nadzora koji ne pokrenu postupak ugradnje limitatora kažnjavaju se zbog nepostupanja po rješenju inspektora od 500 eura za pravno lice i 30 eura za odgovorno lice. Tako su po tom osnovu izdata četiri prekršajna naloga pravnim i odgovornim licima u pravnom licu”, naveo je Radusinović.

Radusinović navodi da dinamika ugradnje limitatora ne zavisi od Komunalne inspekcije već od pravnih lica akreditovanih za ugradnju a to je za teritoriju Crne Gore samo firma Rez koja prodaje i ugrađuje limitatore jačine zvuka.

Jedan o vlanika ugostiteljskih objekata u Siti kvartu kaže da u lokalu ima ugrađene limitatore zvuka, ali i da im i pored toga nadležne službe često pišu kazne koje, kako navodi, nijesu osnovane, jer buku proizvode drugi emiteri poput automobila, prolaznika, ventilacija i klimatizacija.

“Često iz toga razloga mi budemo kolateralna šteta i pišu nam se kazne. Radno vrijeme lokala je do 24 časa, pola sata ranije isključujemo muziku, kako bi izašli stanarima u susret i kako ne bi remetili njihov mir. Ovo je urbana sredina i sve su zgrade napravljena po modelu poslovno stambenih objekata i to stanari moraju da shvate”, kaže jedan od ugostitelja.

Jelena Manojlović smatra da radnim danima buka treba da se smanji.

“Student sam tako da buka koja dopire iz ugostiteljskih objekata smeta i nama koji stanujemo u studentskom domu, tako da mislim da bi trebalo da se samo u danima vikenda malo glasnija muzika dozvoli – navodi Manojlović.

Sugrađanka Jelena Pavićević živi u zgradi u kojoj su u prizemlju restorani, butici pa buke, kako kaže, nema.

“Vjerujem da je u drugim zgradama u kojima ima dosta kafića koji rade uveče do kasno dosta bučno i da stanarima smeta”, navodi Pavićević.

Ugradnjom limitatora zvuka, kako kaže Jovan Rabrenović, odbornik Liberalne partije, u značajnoj mjeri će se doprinijeti poboljšanju uslova stanovanja u stambenim zgradama.

“Buka iz kafića i noćnih klubova dodatno predstavlja problem stanarima starijih stambenih zgrada u kojima su ovi lokali otvarani nakon pretvaranja stambenog u poslovni prostor što je bila jedna od ogromnih grešaka tadašnje lokalne samouprave. Jasno je da te stare stambene zgrade ne ispunjavaju elementarne uslove za otvaranje ugostiteljskih objekata u njima, ali i pored toga skoro u svakoj je otvoreno po nekoliko lokala, usljed čega je došlo do znatnog pogoršanja uslova stanovanja i prava na miran život stanara. Ugradnjom limitatora zvuka makar će se u dijelu neprihvatljivog nivoa buke u ugostiteljskim objektima riješiti već godinama prisutan problem”, navodi Rabrenović.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare