Šćekić: Pojedini izabrani ljekari imaju plate od 2.100 do 2.800 eura

Izabrani ljekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti od danas će u smjeni pregledati između 28 i 32 pacijenta. To je novost u odnosu na raniji period gdje Sindikat izabranih doktora Crne Gore pokušava da od nedležnog ministarstva izdejstvuje povećanje zarada. Najavljuju protest, a ne isključuju i opciju za štrajk.

Najavljene investicije od četiri miliona eura u nikšićku bolnicu danas su ostale po strani. Prepirke oko visine zarada izabranih ljekara na relaciji Ministarstvo zdravlja – Sindikat izabranih doktora Crne Gore i dalje ne jenjavaju.

“U ovom momentu izabranim ljekarima prosječne plate su 1.600 eura, a u prvih 50 izabranih ljekara imaju plate od 2.100 do 2.800 eura”, kazao je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić dana u Nikšiću.

Predsjednik Sindikata izabranih doktora Crne Gore Igor Ljutica kaže da to nijesu tačne informacije.

“Opet računam ministra za jednog ozbiljnog ministra, da je mogao da barata tako netačnim podacima u javnosti. Da li je to bilo maliciozno ili sa nekim tendencijama, ne znamo, ali počinjemo da sumnjamo u to”, kazao je Ljutica.

A zbog nezadovoljstva visinom primanja i kako tvrde u Sindikatu umanjenjem plata po osnovu broja obavljenih pregleda izabrani ljekari od danas rade po ranije propisanim smjernicama Fonda za zdravstvo. U smjeni će primati između 28 i 32 pacijenta.

“Da biste pregledili pacijenta za prvi kurativni pregled potrošićete 15 minuta, za kontrolni pregled 10 minuta. Kada to sve matematički dovedemo u jednu ravan, dođemo do podatka da ćemo da dnevno da pregledamo od 28 do 32”, kazao je Ljutica.

Ukoliko ne dođe do ispunjenja uslova, Sindikat izabranih doktora Crne Gore drži otvorenu opciju za štrajk.

Iako su u Sindikatu nezadovoljni primanjima, iz menadžmenta nikšićkog Doma zdravlja i Opšte bolnice imaju drugačiju percepciju.

“Standard naših ljekara, to moram pomenuti ja radim oko 30 godina u zdravstvu, standard ljekara nikada nije bio bolji nego sada”, kaže Dušanka Milatović Perović, direktorica Opšte bolnice u Nikšiću.

“Znači njihovo povećanje plata uz zarade izlazi, za 10 do 15 izabranih ljekara prelazi i 2.000 eura” navodi Vera Bulatović, direktorica Doma zdravlja u Nikšiću.

U okviru radne posjete Nikšiću, ministar Šćekić se sastao sa predsjednikom Opštine, ali i najavio kupovinu određenih dijagnostičkih aparata za potrebe bolnice, kao i izgradnju urgentnog bloka.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Predsjedništvo PES-a: Jevrosima Pejović nije više član naše partije,...

"Za period od mjesec dana sa uvaženom poslanicom Pejović je više funkcionera našeg Pokreta obavilo razgovor i...

Uhapšeno 145 osoba nakon napada u Ankari

Hapšenja su uslijedila dva dana nakon bombaškog napada u Ankari, za koji je odgovornost preuzela Radnička partija...

Kragujevac: Veliki požar u soliteru, dvije osobe stradale,vatrogasci i...

Kako javljaju srpski mediji požar je izbio oko 21 sat na 11. spratu solitera u centru Kragujevca.

I sjutra sunčano, temperatura do 29 stepeni

Na sjeveru ujutru po kotlinama očekuje se magla. Prijepodne biće uglavnom sunčano, a u drugom dijelu dana...

Tragedija u Italiji: Autobus sletio sa nadvožnjaka i zapalio...

Kako prenose italijanski mediji, sve se dogodilo kod Venecije oko 20 časova. Tamo je...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare