Sindikat policije odgovorio popu Plamencu: Ne ponašate se kao Crnogorac, već kao pridošlica koja ne priznaje državu

Povodom tekstova objavljenih na portalima u kojima se u negativnom i inkriminišućem kontekstu pominju određeni policijski službenici i objavljuju njihove fotografije, Sindikat Uprave policije danas je osudio izjavu sveštenika SPC Jovana Plamenca, koji je otvoreno prekjuče preko portala IN4S u video i pisanoj poruci pozvao na linč policije.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

I dalje napadaju i ne prestaju da to rade. Pitamo dokle ćemo to ići i dokle ćemo to trpjeti. Najgore stvari se dešavaju putem drustvenih mreža gdje se pojedinci ističu sa svojim grubim i lažnim komentarima koji među građanima Crne Gore izazivaju ogorčenje a i strah da bi isti mogli narušiti javni red i mir jer im očigledno ne odgovara uređen državni poredak.

Policijski službenici koji su tog dana bili na zadatku su časni i pošteni građani naše države i ne zaslužuju da se na takav način pojedinci ponašaju prema njima. Ne čudi nas takva njihova reakcija jer znamo da su ti pojedinci članovi OKG, kriminalci, lopovi, dileri droge, pa i na žalost mentalni bolesnici. Ono što nas čudi i ne može nam biti jasno jeste činjenica da im je podrška dolazila od jednog dijela starih žena i djece koji su proklinjale naše kolege.

U vezi izjave popa Jovana Plamenca, barskog protojereja, mnogi građani su dali svoje komentar i mišljenja. Svima njima je nejasno kako je moguće da jedno svešteno lice da ovakvu izjavu, te istu osuđuju. Poziv popa Plamenca da se vrši progon službenih lica i njihovih porodica, kao i njihovo javno šikaniranje, objavljivanje njihovih slika sa imenima i mjestima odakle su, predstavlja klasični terorizam i udar na našu instituciju i druge državne institucije. Tražite da Crna Gora vidi ko su “batinaši”, ko su njihovi roditelji i članovi njihovih porodica, gdje žive i drugo.

Konstatacija da smo mi neprijatelji jednog dijela građana i da nas treba sve uništiti dok god služimo vladajućem režimu, nije ništa drugo već poziv na linč. Pitamo Vas čiji smo mi to neprijatelji i koji je motiv vašeg ovakvog obraćanja jer nam je poznato da ste i u ranijem periodu pisali slične bezobrazluke. Radi podsjećanja moramo istaći da MI ne služimo niti jednom režimu niti pojedincu jer smo mi profesionalci i kao takvi ćemo dati sve što je u našoj moći da sačuvamo građane i Crnu Goru od takvih i sličnih vama.

Za popa imamo poruku sledeće sadržine: Prezime Plamenac je, prije Vas, nosilo puno časnih i poštenih Crnogoraca koji bi se sada stidjeli vaših nedjela i izjava. Ne doliči da jedno svešteno lice, kome je istina osnov življenja, na takav način komentariše nas, pripadnike policije. Valjda ste se zakleli pred BOGOM da ćete časno i savjesno služiti njemu i narodu. Da Vas podsjetim da smo i mi ljudi od krvi i mesa, da smo bitni za ovu zajednicu ništa manje od Vas i vama sličnih. I mi imamo naše korijene i porijeklo i nikada nećemo dozvoliti da se stidimo toga. Crnogorci su dostojanstveni ljudi, gospoda. Crnogorcima ne dolikuje takvo ponašanje, to više priliči pridošlicama, popovima i monasima koji nisu Crnogorci i ne poštuju naše vrijednosti a ni kulturu. Ne samo što ne priznaju državu Crnu Goru nego ni osnovne civilizacijske norme koje se poštuju širom svijeta.

Već duže vrijeme portal IN4S se ne ponaša kao medij, već kao platforma za destabilizaciju Crne Gore, koji širi najvulgarniji oblik govora mržnje. Fotografije 34 policajaca, uz poruku “Identifikujmo batinaše iz Budve”, razne klevetničke, uvrjedljive, vulgarne i prijeteće sadržaje, komentare i govor mržnje prema pripadnicima crnogorske policije objavljene na tom portal, direktno utiču na njih ugrožavajući im, zakonom zagarantovanu privatnost. Poznato je da ovaj portal potpuno ilegalno radi u Crnoj Gori. Pored govora mržnje, IN4S je i platforma za najprizemnije vrijeđanje javnih ličnosti u Crnoj Gori. Dokle će se trpjeti ovakav i sličan način iznošenja laži i neistina a pri tom ugrožavajući ličnu privatnost svakog građanina Crne Gore.

Krivični zakon u članu 370 stav 1 propisuje da ko javno podstiče na nasilje ili mržnju prema grupi ili članu grupe na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti kazniće se zatvorm od šest mjeseci do pet godina. Članom 398 propisano je da ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vijesti ili tvrđenja izazove paniku ili teže narušavanje javnog reda i mira ili osujeti ili značajnije ometa sprovođenje odluka i mjera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja kazniće se novčanom kaznom do jedne godine.

Zakon jasno precizira kakva kazna bi trebala da uslijedi prema počiniocima ovog djela, ali se po tom pitanju ništa nije preduzelo! ZAŠTO, pitamo se?

Pitamo se da li je moguće da u objavama navedenog portala i akciji na društvenim mrežama koja se vodi protiv policijskih službenika nema elemenata za preduzimanje određenih radnji, jer se Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru izjasnilo da u pomenutim događajima nema elemenata krivičnog djela!? Da li Vas u ODT Kotor brine ovakva “identifikacija” policijskih službenika kojima se na ovaj način crtaju mete? Objavljivanje slika i imena policajaca koji su bili angažovani u Budvi predstavlja otvoren poziv za napad na policiju i državu. Nismo mi ustaše, ni kriminalci, niti su naše majke i očevi zaslužili razne psovke, nismo ni glineni golubovi da nas neko može na bilo koji način ugrožavati, gađati kamenjem i ciglama, prijetiti našim porodicama i sve ostalo.

Naša obaveza je da štitimo građane Crne Gore i državni poredak uz profesionalno postupanje i poštovanje svih zakonom propisanih odredbi.

Gdje su sada sve NVO, zaštitnici ljudskih prava, ombudsman za ljudska prava, što radi kancelarija zaštitnika ljudskih prava, zašto se ne oglašavaju druge nadležne državne institucije, mediji (osim pojedinih), političari? Zašto se ne oglasavaju profesori univerziteta i druge javne ličnosti i kritičari? Danas se označavaju policajci, sjutra će označavati svi one koji žive u Crnoj Gori a koji se ne izjašnjavaju srbima!

Mi iz Sindikata Uprave policije pozivamo sve Agenciju za elektronske medije, medijske kuće u Crnoj Gori, udruženja novinara, Sindikat medija Crne Gore i druge nadležne institucije da se prema našim članovima i njihovom radu odnose u skladu sa najvišim etičkim standardima poštujući Kodeks novinarske etike.

Sindikat Uprave policije pružao je i pružaće punu moralnu, pravnu i finansijsku podršku svim svojim članovima koji u skladu sa Ustavom i zakonim obavljaju poslove i zadatke iz svoje nadležnosti.

Kolegama koji su bili u Budvi, Nikšiću, Pljevljima, Beranama, Andrijevici, Podgorici, kao i svim drugim, dajemo punu podršku i ohrabrenje da ćemo svi na isti način postupiti i zaštiti svoj lični i profesionalni integritet a time i javni poredak. Sve laži iznesene na račun policijskih službenika od strane pojedinaca biće nam opomena i podstrek za bolje, efikasnije i jače djelovanje u cilju očuvanja javnog reda i mira u našoj zajedničkoj državi.

Mora se stati u zaštitu policajaca koji su zadnja linija odbrane, ljude koji u ovoj državi rade jedan od najodgovornijih poslova, čuvari javnog reda i mira, čuvari građana i države Crne Gore. Ne smijemo dozvoliti ovakav odnos pojedinaca prema nama!

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Zeković: SDP će podržati građansku, nezavisnu Crnu Goru, okrenutu...

Prema njegovim riječima, naredna vlada mora predstavljati “vrijednosni otklon od dominantne politike postojeće”. “Biti...

Radović: Premijer reče da je ovo najbolja Vlada u...

“Isti kaže da su slučajno otkrivene tri pošiljke narkotika, čime smo dokazali da se s kriminalom možemo...

Medojević o Krivokapiću i Abazoviću: Narod ne zaslužuje ovakve...

“Predsjednik Vlade optužio je svog zamjenika da je narko-kartelu dojavio informacije o zapljeni kokaina i da je...

Smrt djevojke i mladića iz Nišića nastupila utopljenjem

Obdukcija je kako saznajemo pokazala da na njihovim tijelima nije bilo bilo kakvih tragova nasilja, te da...

Medijska zajednica Crne Gore želi konkretne reforme medijskog sektora

Anketa je sprovedena putem online upitnika u periodu od sredine decembra 2021. do sredine januara 2022. godine....

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare