Skupština da što prije okonča postupak izbora člana i predsjednika Senata DRI

Senator Državne revizorske institucije (DRI) Branislav Radulović, kao član Pregovaračke grupe za Poglavlje 32 'Finansijski nadzor' sastao se sa predstavnikom Generalnog direktorata Evropske komisije za susjedstvo i politiku proširenja, Jari Haapala i zamjenicom šefa SIGMA Programa Biancom Breteche.

Na sastanku je posebno ukazano na činjenicu da je ključno da budući saziv crnogorske Skupštine što prije pristupi okončanju postupka izbora petog člana Senata i naimenovanju predsjednika Senata DRI.

Sagovornici su se osvrnuli na ocjene DRI date u posljednjem Izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru za 2022. godinu, u kojem se konstatuje da je vrhovna državna revizija ostvarila visok stepen funkcionalne, operativne i finansijske nezavisnosti, profesionalnog razvoja, uticaja revizija i usklađenosti rada sa međunarodnim standardima.

Takođe, kako je saopšteno iz DRI, konstatovano je da nedavni izvještaji o monitoringu za Crnu Goru nijesu iznijeli nikavu kritiku na pravni okvir ili stvarni revizorski učinak DRI.

Radulović je podsjetio na činjenicu da Evropska Komisija u prethodnih pet godina nije postavila DRI dodatne zahtjeve za ispunjenje u oblasti eksterne revizije i podsjetio na konstataciju da „Državna revizorska institucija ostaje posvećena poštovanju osnovnih međunarodnih principa – nezavisnost, objektivnost, stručnost i transparentnost, kao i daljem usaglašavanju svog rada sa međunarodnim standardima vrhovnih revizorskih institucija (ISSAI), koji predstavljaju pravnu tekovinu EU za eksternu reviziju u Poglavlju 32 „Finansijski nadzor“.

Istovremeno, Radulović je upoznao sagovornike iz Evropske komisije i SIGME sa rezultatima revizija i ostvarenim napretkom Državne revizorske institucije u oblasti revizije uspjeha, praćenja i kontrole realizacije revizorskih preporuka, kao i saradnje sa Skupštinom i drugim zainteresovanim stranama.

“Takođe zajednički je konstatovano da su budući prioriteti rada DRI trasirani u Strateškom planu razvoja DRI za naredni petogodošnji period sa fokusom na sprovođenje relevantnih revizija sa visokim uticajem, povećanje uticaja revizorskih nalaza kroz proaktivnu saradnju sa zainteresovanim stranama, kao i na dalju izgradnju kapaciteta kako bi Institucija bila spremna odgovoriti na savremene izazove i promjene u društvu”, navodi se u saopštenju.

Na kraju sastanka, sagovornici su apostrofirali značaj jačanja uloge eksterne revizije u Crnoj Gori s ciljem očuvanja javnih finansija i tom prilikom potvrđena je podrška Evropske unije na tom putu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Najveći pad ponude novca otkada ECB objavljuje podatke

Pokazatelj M3 smanjio se u avgustu 1,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon pada u...

Stoltenberg: NATO je odobrio slanje dodatnih snaga na Kosovo

''Pozivamo sve strane da hitno deeskaliraju situaciju. Nastavljamo da pozivamo Beograd i Prištinu da se uključe u...

Instrumental koji smanjuje anksioznost za 60 odsto

U istraživanju o anksioznosti prije operacije je učestvovalo 157 odraslih osoba podijeljenih u dvije grupe.

Trend starenja u Crnoj Gori, procenat će rasti

Demografske projekcije Zavoda za statistiku Crne Gore govore da će se taj procenat u bućnosti samo povećavati.

Teroristički napad u Ankari: Aktivirali autobombu kod turskog parlamenta

Uzrok eksplozije u području u blizini parlamenta i Ministarstva unutrašnjih poslova nije odmah poznat. Nema trenutnih izvještaja...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare