Izvor:Dan

Smjenom ministra blokiran izbor sudija

Eventualna smjena ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, koji je i član Sudskog savjeta, nepovoljno će se odraziti i na izbor novog predsjednika Vrhovnog suda, kao i na izbor sudija sudova u Crnoj Gori, piše Dan.

Njegovu smjenu nedavno je zatražio premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, a Leposavić je odbio da napusti funkciju na takav način.

Nakon dugoočekivanog odlaska sa funkcije bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, crnogorsko pravosuđe, kako sada stvari stoje, još uvijek će čekati na zvanično novi izbor prvog čovjeka te institucije.

Dinamika izbora naslednika Vesne Medenice zavisiće od narednih dešavanja oko zahtjeva za Leposavićevu ostavku.

U narednom periodu trebalo bi da bude poznat dalji status Leposavića u Sudskom savjetu, koji je kao ministar član Savjeta. Kako je propisano Zakonom u sudskom savjetu i sudijama, članovi Sudskog savjeta moraju biti lica visokih moralnih i profesionalnih kvaliteta. U obavljanju svojih dužnosti članovi Sudskog savjeta postupaju nezavisno i nepristrasno. Prilikom predlaganja i izbora članova Sudskog savjeta vodi se računa o nacionalnoj i rodno balansiranoj zastupljenosti.

Smjenom Leposavića Sudski savjet bi ostao bez jednog člana i tako ne bi bilo moguće završiti s izborom novog predsjednika Vrhovnog suda, kao i drugih kandidata na izbore mjesta sudija crnogorskih sudova, sve dok ne bi bio postavljen eventualno novi ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava koji bi preuzeo i funkciju u Sudskom savjetu.

Kako je nedavno objavljeno, trinaest sudija Vrhovnog suda predložilo je Miraša Radovića za predsjednika najviše sudske instance u državi. Taj predlog je utvrđen nakon sjednice Vrhovnog suda, obavljenog razgovora i tajnog glasanja.

Predlog sa obrazloženjem biće dostavljen Sudskom savjetu.

Opštoj sjednici prisustvovalo je trinaest sudija. Vrhovni sud trenutno ima osamnaest sudija, ali njih pet nije učestvovalo u radu sjednice jer su u ostavci.

Sudski savjet ranije je imenovao sudiju Vrhovnog suda Stanku Vučinić za vršioca dužnosti predsjednika tog suda, a ona će tu funkciju obavljati do izbora novog predsjednika.

Pored Radovića, kandidati za predsjednika Vrhovnog suda bili su i sudija Apelacionog suda Milenka Žižić i sudija Suda za prekršaje u Podgorici Rajko Radulović, ali je Sudski savjet na startu utvrdio da Radulović ne ispunjava uslove za kandidaturu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Teroristički napad u Turskoj: Kurdi preuzeli odgovornost

U izjavi za novinsku agenciju ANF, borci Radničke partije Kurdistana su rekli da je akciju izvela njena...

Grinberg: Napad na FCJK nas začuđuje, to je vodeća...

Napad, prema njegovim riječima, posebno začuđuje u zemlji koja teži da živi u skladu s idealima Evropske...

NATO: Uzdržati se od zapaljive retorike, koja rizikuje da...

"Trupe su povučene iz strateške rezerve NATO-a za zapadni Balkan. Ujedinjeno kraljevstvo raspoređuje oko 200 vojnika iz...

Od penzije se teško živi, država da pomogne starima

Minimalna penzija u Crnoj Gori danas je nepunih 300 eura. Sve to ukazuje, kako kažu analitičari, da...

Bajden: Podrška Ukrajini će se nastaviti

"Želim da uvjerim američke saveznike, američki narod i narod Ukrajine da se mogu osloniti na našu podršku,...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare