Izvor:Dan

Smjenom ministra blokiran izbor sudija

Eventualna smjena ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, koji je i član Sudskog savjeta, nepovoljno će se odraziti i na izbor novog predsjednika Vrhovnog suda, kao i na izbor sudija sudova u Crnoj Gori, piše Dan.

Njegovu smjenu nedavno je zatražio premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, a Leposavić je odbio da napusti funkciju na takav način.

Nakon dugoočekivanog odlaska sa funkcije bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, crnogorsko pravosuđe, kako sada stvari stoje, još uvijek će čekati na zvanično novi izbor prvog čovjeka te institucije.

Dinamika izbora naslednika Vesne Medenice zavisiće od narednih dešavanja oko zahtjeva za Leposavićevu ostavku.

U narednom periodu trebalo bi da bude poznat dalji status Leposavića u Sudskom savjetu, koji je kao ministar član Savjeta. Kako je propisano Zakonom u sudskom savjetu i sudijama, članovi Sudskog savjeta moraju biti lica visokih moralnih i profesionalnih kvaliteta. U obavljanju svojih dužnosti članovi Sudskog savjeta postupaju nezavisno i nepristrasno. Prilikom predlaganja i izbora članova Sudskog savjeta vodi se računa o nacionalnoj i rodno balansiranoj zastupljenosti.

Smjenom Leposavića Sudski savjet bi ostao bez jednog člana i tako ne bi bilo moguće završiti s izborom novog predsjednika Vrhovnog suda, kao i drugih kandidata na izbore mjesta sudija crnogorskih sudova, sve dok ne bi bio postavljen eventualno novi ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava koji bi preuzeo i funkciju u Sudskom savjetu.

Kako je nedavno objavljeno, trinaest sudija Vrhovnog suda predložilo je Miraša Radovića za predsjednika najviše sudske instance u državi. Taj predlog je utvrđen nakon sjednice Vrhovnog suda, obavljenog razgovora i tajnog glasanja.

Predlog sa obrazloženjem biće dostavljen Sudskom savjetu.

Opštoj sjednici prisustvovalo je trinaest sudija. Vrhovni sud trenutno ima osamnaest sudija, ali njih pet nije učestvovalo u radu sjednice jer su u ostavci.

Sudski savjet ranije je imenovao sudiju Vrhovnog suda Stanku Vučinić za vršioca dužnosti predsjednika tog suda, a ona će tu funkciju obavljati do izbora novog predsjednika.

Pored Radovića, kandidati za predsjednika Vrhovnog suda bili su i sudija Apelacionog suda Milenka Žižić i sudija Suda za prekršaje u Podgorici Rajko Radulović, ali je Sudski savjet na startu utvrdio da Radulović ne ispunjava uslove za kandidaturu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SD: Kukavički pokušaji zastrašivanja i napada na Crnogorce neće...

Pod parolom pomirenja, oni koji su, umjesto Crne Gore, vjerni nekoj drugoj državi, u panici od sasvim...

(VIDEO) Četvorica maskiranih muškaraca palicama napali mladića sa crnogorskom...

Kako se na videu zabilježenom u Urgentnom centru čuje, očevidac napada je policiji ispričao da su mladića,...

Sjutra oblačno, povremeno kiša

Vjetar mjestimično umjeren do jak, uglavnom jugozapadni, u popodnevnim satima će oslabiti. Jutarnja temperatura...

Sekulić: Milatović pokazao elementarno nepoznavanje ekonomije, ne zna da...

Tako se, po njegovim riječima, minimalna potrošačka korpa od decembra 2020. povećala sa 641euro na 800 eura...

Bošković: U nedjelju svi za broj 1, zbog Crne...

“Čast i zadovoljstvo je biti dio ove veličanstvene i posebno emotivne, građanske, evropske i pobjedničke konvencije. U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare