Izvor:Dan

Smjenom ministra blokiran izbor sudija

Eventualna smjena ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, koji je i član Sudskog savjeta, nepovoljno će se odraziti i na izbor novog predsjednika Vrhovnog suda, kao i na izbor sudija sudova u Crnoj Gori, piše Dan.

Njegovu smjenu nedavno je zatražio premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, a Leposavić je odbio da napusti funkciju na takav način.

Nakon dugoočekivanog odlaska sa funkcije bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, crnogorsko pravosuđe, kako sada stvari stoje, još uvijek će čekati na zvanično novi izbor prvog čovjeka te institucije.

Dinamika izbora naslednika Vesne Medenice zavisiće od narednih dešavanja oko zahtjeva za Leposavićevu ostavku.

U narednom periodu trebalo bi da bude poznat dalji status Leposavića u Sudskom savjetu, koji je kao ministar član Savjeta. Kako je propisano Zakonom u sudskom savjetu i sudijama, članovi Sudskog savjeta moraju biti lica visokih moralnih i profesionalnih kvaliteta. U obavljanju svojih dužnosti članovi Sudskog savjeta postupaju nezavisno i nepristrasno. Prilikom predlaganja i izbora članova Sudskog savjeta vodi se računa o nacionalnoj i rodno balansiranoj zastupljenosti.

Smjenom Leposavića Sudski savjet bi ostao bez jednog člana i tako ne bi bilo moguće završiti s izborom novog predsjednika Vrhovnog suda, kao i drugih kandidata na izbore mjesta sudija crnogorskih sudova, sve dok ne bi bio postavljen eventualno novi ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava koji bi preuzeo i funkciju u Sudskom savjetu.

Kako je nedavno objavljeno, trinaest sudija Vrhovnog suda predložilo je Miraša Radovića za predsjednika najviše sudske instance u državi. Taj predlog je utvrđen nakon sjednice Vrhovnog suda, obavljenog razgovora i tajnog glasanja.

Predlog sa obrazloženjem biće dostavljen Sudskom savjetu.

Opštoj sjednici prisustvovalo je trinaest sudija. Vrhovni sud trenutno ima osamnaest sudija, ali njih pet nije učestvovalo u radu sjednice jer su u ostavci.

Sudski savjet ranije je imenovao sudiju Vrhovnog suda Stanku Vučinić za vršioca dužnosti predsjednika tog suda, a ona će tu funkciju obavljati do izbora novog predsjednika.

Pored Radovića, kandidati za predsjednika Vrhovnog suda bili su i sudija Apelacionog suda Milenka Žižić i sudija Suda za prekršaje u Podgorici Rajko Radulović, ali je Sudski savjet na startu utvrdio da Radulović ne ispunjava uslove za kandidaturu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra promjenljivo oblačno, ponegdje slaba kiša

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, na sjeveru oblačno sa slabim, ponegdje moguće umjerenim...

Joković: Dronovima će kontrolisati eksploataciju šuma, pijeska…

Dronovi će, kako je Joković kazao u emisiji “Okvir”, snimati cijelo područje Crne Gore.

Novaković Đurović: Prostorni plan do oktobra, otvorni za predloge...

Urađen je, kako je saopšteno, koncept Prostornog plana koji je dostupan za predloge i sugestije.

Kamberi Vučiću: Devedesetih ste hapsili tog mladića, a sada...

Kamberi je najprije rekao da prihvatanje francusko-njemačkog prijedloga "neće biti lako zbog antialbanskog narativa i narativa o...

Internet se utrkuje da pogodi koju seriju poslanik gleda...

Znamo da Vučić umije da bude strog prema svojim stranačkim kolegama, da umije da ih prekori kad...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare