Šta je najveća laž, spin ili falsifikat srpskih medija: Od zabrane slijetanja avionima Air Serbia do Tadejevog proročanstva

U moru dezinformacija, spinova, izmišljenih afera, falsifikovanih fotografija i ostalih alata tzv. hibridnog rata srpskih medija, teško je izdvojiti nešto što je najgore, najveća laž ili najveća glupost. Svjedoci smo brutalne kampanje iz Beograda o svemu što nosi predznak Crna Gora.

PRIMJER 1

Tako je srpska medijska armada, potpomognuta zvaničnicima Srbije, smislila da je zabrana slijetanja aviona Montenegro Airlines na beogradski aerodrom reciprocitet na odluku Crne Gore da to isto uradi kompaniji Air Serbia!

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić je na konferenciji za medije decidno saopštio da je srpskoj avio komaniji Crna Gora zabranila slijetanje na crnogorske aerodrome uz egzaltirano pitanje – “Kakve mere reciprociteta? Još da njihovi mogu da lete, a naši ne mogu, i onda kao to je strašna mera Srbije, pogodila je strašno Crnu Goru. Nema tu sentimentalnosti, kada je reč o civilno-vazduhoplovnim vlastima, tu nema politike”, zaključio je Dačić.

Pa je još dodao: ” Je l’ nešto nije jasno tu? Šta smo mi, jesmo mi budale – njihovi avioni da mogu da lete, a naši ne mogu”, rekao je Dačić.

Naravno, Crna Gora nije donijela odluku o zabrani slijetanja aviona Air Serbia, ali koga to interesuje još. Vijest je lansirana, tabloidi spremno dočekali laž, proširili je još sa nekoliko pikanterija i vinuli u etar. Niko od njih naravno nije ni pomislio da provjeri da li je vijest tačna i da li je najbolji muzičar u Brnabićkinoj vladi izgovorio svjesno laž ili je prosto i on neinformisan.

PRIMJER 2

Portal Standard je objavio vijest da je podgorička policija juč, zbog incidenta u avionu, privela 13 pomoraca koji su, zajedno sa još njih 307, stigli na podgorički aerodrom sa Barbadosa kompanijom “Royal Carebbean”, te da su izjave, zbog pušenja u avionu i verbalnih čarki sa osobljem aviona, uzete od četiri pomorca iz Crne Gore, četiri iz BiH, četiri iz Hrvatske i jednog iz Srbije. Nakon uzetih izjava svi su otišli i završeno je sve.

Ova vijest nije bila dovoljno dramatična i nema potrebnu notu satanizacije na koju su navikli čitaoci portala novosti.rs, pa su se novinari potrudili da je dopune.

Objavili su tekst sa naslovom “Skandal crnogorskih pomoraca tokom leta od Bridžtauna do Podgorice”. Nadalje su ustvrdili da su Crnogorci grebali, maltretirali, pljuvali stjuardese, što je “nečuvena bruka crnogorskih pomoraca”. To što su u incidentu bratski učestvovali i Crnogorci i Srbi, Bosanci i Hrvati, to nema veze. Baš nikakve.

PRIMJER 3

Tabloid “Informer”, vjerovali ili ne, nije izmislio ništa u tekstu o mogućem održavanju teniskog turnira “Adria tour” u organizaciji Novaka Đokovića, koji je planiran da se igra i u Crnoj Gori. Međutim, naslov je posebna priča.

ĐOKOVIĆ BRUTALNO UZVRATIO CRNOGORCIMA! Rampa na granici za Srbe, a evo šta Novak kaže!

To je naslov, a u tekstu druga priča.

Ništa brutalno u Novakovim rečenica nema. Ni slova, pa ni zareza. On je samo pojašnjavao probleme i prepreke koje bi se mogle ispriječiti za realizaciju ovog sportskog spektakla koje su uslovljene pandemijom COVID 19. Ali ko čita cijeli tekst. Važan je naslov i strijela koja pogađa tamo gdje je Informer uputio.

PRIMJER 4

Kurir je preko Oca Tadeja već presudio – biće rata u Crnoj Gori, Mila će ubiti njegovi, Albanci će napadnuti Crnu Goru, ali će na kraju poBediti Srbi!!

Nije ovo neki scenario za najjeftiniji akcioni film holivudske industrije, već tekst sa naslovne strane tabloida “Kurir”.

Dakle, naslov je: “UDARIĆE CRNOGORAC NA CRNOGORCA, MIRIĆE IH SRBI! Zastrašujuća proročanstva oca Tadeja, a evo šta je PREDVIDEO MILU”.

Da se smrzneš!

Uposlenik tabloida je napisao tekst kako su “neki građani čuli” da je Otac Tadej, balkanski Nostradamus, prorekao da će se Crna Gora “odcepiti od Srbije”, da će biti velikih problema u Crnoj Gori, da će biti sukoba sa žrtvama, te da će najveći napad uslijediti od Albanaca, ali da će na kraju “pobediti” Srbi iz Crne Gore! Sve ovo uz proročanstvo da će “Mila ubiti ljudi oko njega”.

I to je sve čulo “nekoliko građana” koji su bili kod Tadeja Vitovničkog.

Kao potvrdu izuzetnih paranormalnih moći ovog srpskog sveštenika dodata je i informacija o tome kako je “jedan čovek iz Nikšića” pričao da mu je otac Tadej rekao da ne kupuje stan u Nikšiću, jer će se Crna Gora “otcepiti” i biće problema.

Relevantni sagovornici Kurira, “neki građani” i “jedan čovek”, a i sami Kurir uvjerili su se da su dosadašnja proročanstva srpskog popa ispunjena, sa malim oscilacijama i preciznošću u datumima događaja. Ali, kako kažu, “nikad nemojte da tražite datume. U Svetom pismu postoje mnogi slučajevi kad je neka odluka Božija odložena ili promenjena, zbog pokajanja ili ispravljenja života”.

Kurir žali što Otac Tadej nije ostao živ i uvjeri se u tačnost svojih prognoza, jer je umro 2004. godine. 

U normalnim okolnostima ovakav tekst bi bio samo jedan od mnogih iz kuhinje koja je proizvela “Velikog brata”, “Zadrugu”, “Farmu” ili “Parove”. Međutim, koliko god normalnom čovjeku sve ovo izgleda i zvuči suludo, on ima svoju publiku i cilj.

PROIZVODNJA LAŽI PORASLA MILION ODSTO

Ovakvih primjera u srpskim medijima ima svakodnevno. Proizvodnja je porasla za milion odsto u posljednjih mjesec i nema namjeru da stane. A zašto bi stali kad je i zvanična politika u istom kolu i sa istim ciljem.

Ovome treba dodati da u Srbiji ima medija koji nijesu podlegli kampanji i koji svoj posao obavljaju časno i u skladu sa uzusima profesije. Kritikuju, pitaju, istražuju, ali ne izmišljaju i ne blate.

Malo ih je, ali ih ipak ima.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra povremeno kiša, do 22 stepena

U večernjim satima padavine će u većem dijelu države oslabiti, a u planinama na sjeveru moguća je...

Brkovići i Popović pušteni na slobodu nakon što je...

Oni se terete za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i pranje novca.  HTP „Boku“ je...

Gutereš ugostio Abazovića i Radulovića: Podrška svim aktivnostima UN...

Crna Gora kao ekološka država predstavlja odličan koncept. Radimo na daljem snaženju ekološke svijesti kako bi doprinijeli...

Muratović: Bošnjak pokušala da politički profitira na jednom tragičnom...

S obzirom na modele funkcionisanja Demokratskog fronta, kako je ocijenio, to ne bi bilo čudno, da Bošnjak,...

Medvedev: Dopala mi se Novakova izjava, vakcinacija privatna stvar

Đoković je rekao da ne zna da li će igrati na Australijan openu u januaru zbog striktnih...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare