Vukšić lobira da naslijedi Katnića, Bošković i Medojević kandidati za VDT?

Prema informacijama koje je Standard dobio sa nekoliko adresa, nova vlast je pripremila nekoliko rješenja za čelne funkcije u Vrhovnom dražvnom tužilaštvu kao i Specijalnom državnom tužilaštvu. Kandidati za VD VDT-a su advokat Dražen Medojević i državna tužiteljka Sonja Bošković. Istovremeno, određeni krugovi, lobiraju da sadašnji šefa ANB-a Dejan Vukšić zauzme poziciju koju pokriva Milivoje Katinić.

Saga oko tužilačkih zakona vjerovatno se završava danas, tako što će predsjednik Crne Gore Milo Đukanović potpisati ponovo izglasani Zakon o VDT. Zakon će stupiti na snagu osam dana od objavljivanja u Službenom listu, što znači polovinom mjeseca. Međutim, sjednica Tužilačkog savjeta zakazana je za 10. jun, kada će biti konstatovan prestanak mandata Ivici Stankoviću, jer odlazi u penziju.

Na istoj sjednici biće određen VD VDT, a prema informacijama Standarda, postojeći Tužilački savjet će umjesto Stankovića za VD VDT izabrati nekog iz reda sadašnjih državnih tužilaca, moguće i Sonju Bošković.

S obzirom na to da je, uprkos mišljenju Venecijanske komisije, iz nove većine najavljena promjena Tužilačkog savjeta, odnosno da neće čekati istek njihovog mandata, očekuje se da izbor novog Tužilačkog zakona započne odmah.

Procedure oko tog izbora će trajati do kraja ljeta, odnosno kraja avgusta ili septembra. Do tada VD VDT će biti onaj kojeg je odredio stari Tužilački savjet. Novi TS će, najvjerovatnije odrediti novog VD VDT kojem taj mandat može trajati šest plus šest mjeseci. To znači da se može desiti da tek u avgustu ili septrembru 2022. godine nova većina glavobolja oko toga kako da “instaliraju” Vrhovnog državnog tužioca u redovnom stanju, s obzirom na to da im za tako nešto treba mnogo puta pominjani dijalog sa opozicijom.

Kako “namaći” dvotrećinsku ili tropetinsku većinu za redovnog VDT biće izazov za koji će nova vlast morati u pomoć da zove međunarodnu zajednicu, kako bi privolila veći dio opozicije za deblokadu sistema. Dvije trećine u Skupštini Crne Gore čine 54 poslanika, a tri petine 49.

U cijelu priču uključuje se i direktor ANB Dejan Vukšić, koji slovi za idelanog nasljedenika vruće Katnićeve fotelje. Idalan, naravno, po mjerilima DF-a i krugova oko te političke grupacije. Vukšić je spreman za novi zadatak i počeo je da lobira za takvo rješenje. Podsjetimo da je u ovih nekoliko mjeseci, bivši advokat kriminalnih klanova i nosilac DF-ove i Krivokapićeve liste u Kotoru, imao više afera. S obzirom na to da je rokada sa čela ANB-a na poziciju SDT-a možda logična, jer se Vukšić okliznuo odavanjem tajnih podataka savezničkih agenata, a i zbog dobrih odnosa sa ruskim službama. Osim što će ga DF podržati, a vjerovatno i Demokrate i URA, Alijansi će se, očigledno, više isplatiti da ga “trpe” u SDT-u nego negdje odakle može nastaviti sa tihom subverzijom NATO sistema, a u korist treće, u ovom slučaju ruske strane.

Upražnjeno mjesto u ANB-u bi vjerovatno pokrila URA, kao najsigurnija članica vladajuće koalicije. Tu “operaciju” će aminovati i DF jer im je važnija osveta Katnićevom Tužilaštvu od podataka koji bi mogli biti korisni njihovim saveznicima u Beogradu i Moskvi.

Ostaje pitanje zbog kojeg se i ušlo u svu ovu kombinatorku – kako smijeniti Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića. Čini se da je njegova pozicija, za sada, stabilna, ali je naivno očekivati da će nova vlast preko novog Tužilačkog savjeta sjedeti skrštenih ruku i čekati istek njegovog mandata. Za njegovu smjenu biraće ne tako suptilne metode, već će sistemom disciplinskih i drugih postupaka pokušati da kompletiraju osvetu.

J.M.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Salams Connect je najbolje ocijenjena aplikacija za upoznavanje među...

Kako navode na svojoj web stranici, aplikacija je posvećena međusobnom povezivanju naprednih, pametnih, zabavnih i zanimljivih muslimana.

Podgoričanin optužen da je gorivo platio falsifikovanim novcem

Kako je predstavljeno optužnicom, on je 07. febrara 2023. godine, oko 00.20 časova, na benziskoj pumpi „Eko“...

Dukaj: Težimo profesionalnoj, transparentnoj i otvorenoj javnoj upravi

Sastanak je, kako je saopšteno iz tog resora, bio prilika da sa tradicionalnim međunarodnim partnerima i predstavnicima...

Šćekić: Država ima poseban senzibilitet prema onima koji brinu...

U ime Zadruge Ugovor je potpisala v.d.direktorice Stambene zadruge zdravstvenih radnika ''Zdravstvo'' Maja Radišević.

Intelektualci podržali Đukanovića: Za Crnu Goru u EU

"Pobjedom Mila Đukanovića, Crna Gora dobila bi šansu da se vratiti na trasu demokratije, međunacionalnog i međuvjerskog...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest

1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Eagles
Eagles
04/06/2021•11:03 11:03

Лешинари су се надвили над небом Црне Горе, а крвожедне хијене ходају тлом да принесу жртву на олтар! Горе од периода ИНКВИЗИЦИЈЕ