STANDARD SAZNAJE: Više od 20 sveštenika MCP na spiskovima Tužilaštava zbog kršenja mjera NKT

Više od 20 sveštenika Mitroplije crnogorsko - primorske nalazi se na "udaru" Osnovnih državnih tužilaštva zbog kršenja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, saznaje Standard. Više njih je u fazi izviđaja, a spisak nije konačan, jer se očekuje da istražne i sudske istance Crne Gore reaguju još u nekoliko slučajeva.

Od pojave korona virusa pa do danas, skoro da nije prošla nijedna nedjelja, a da MCP nije napravila makar po jedan “incident” kršenja mjera NKT. Sveštenici ove organizacije, u osjećaju da su iznad zakona i mjera instance koja je zadužena za očuvanje zdravlja stanovništva, organizovali su protesne litije širom Crne Gore. Na tim protestima MCP okupljalo se i po nekoliko hiljada građana koji nijesu poštovali mjere, čime su direktno ugrozili zdravlje cijelog stanovništva Crne Gore.

Druge vjerske organizacije svoj vjerski život prilagodile su trenutku, odnosno poštovale su mjere NKT i pozvale vjernike da svoje vjerske obaveze obavljaju uz strogo pridržavanje pravila o zaštiti zdravlja.

Pravni zastupnik i punomoćnik MCP Dalibor Kavarić je u izjavi za Standard rekao da je procesuiranje određenog broja sveštenika i monaštva MCP neosnovano.

Advokat Dalibor Kavarić

“Taj cilj je da se što veći broj sveštenika procesuira i krivično progoni kako bi se oslabilo njihovo svešteničko djelovanje i uopšte misija crkve u društvu. Odnosno, kako bi se građani i vjernici obeshrabrili i razbili u njihovim ustavnim i zakonskim pravima mirnog građanskog protesta protiv očigledno neustavnog i antikonvencijskog propisa o vjerskim zajednicama, čiji je krajnji cilj razbaštinjenje, preuknjižba i nezakonito lišenje crkve svojinskih prava nad sakralnim i drugim objektima, kako bi se njena misija u društvu u potpunosti marginalizovala”, ponovio je Kavarić nekoliko puta izrečenu tezu.

U odgovoru Standardu iz Osnovnog državnog tužilaštva u Baru ne vodi se nijedan postupak protiv Mitropolije crnogorsko-primorske, ali se protiv sveštenika MCP SPC vode dva postupka koja su u fazi izviđaja.

Protiv devet sveštenika Eparhije budimljansko – nikšićke vodi se postupak u ODT Nikšić. Podnijet je optužni predlog Osnovnom sudu u Nikšiću zbog krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama u toku je postupak izviđaja protiv osumnjičenih D.R., S.M., M.C., P.D., i V.V., sveštenika Manastira Đurđevi Stupovi u Beranama, zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima.

Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima, do sada nije imalo u radu krivičnih prijava protiv sveštenih lica MCP SPC, za navedeno krivično djelo.

U ODT Podgorica formirana su tri predmeta protiv sveštenih lica, od kojih su dva predmeta u fazi izviđaja, dok je sa jednim sveštenikom zaključen sporazum o priznanju krivice koji je Osnovni sud u Podgorici usvojio i na osnovu njega donio presudu.

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru nema formiranih predmeta protiv Mitropolije crnogorsko-primorske, kao pravnog lica, a zbog kršenja naredbi Ministarstva zdravlja za prevenciju širenja novog koronavirusa.

U ODT u Rožajama, takođe nema formiranih predmeta povodom kršenja mjera NKT-a, od strane Mitropolije crnogorsko-primorske, Srpske pravoslavne crkve.

Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju saopštilo je Standardu da vode evidenciju o ukupnom broju učinilaca krivičnih djela koja se odnose na nepoštovanje mjera NKT-a, a ne o tome ko ih je kršio kako ne bi, kako su rekli, “vršili podjelu prema vjerskom i nacionalnom opredjeljenju”.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

URA: Ko i zbog čega je učinio ekocid u...

Zahtijevamo od nadležnih organa da odmah odgovore ko je i zbog čega minirao stijene u kanjonu Cijevne...

Begić: Pred nama je još gori period, ako se...

Kada je u pitanju opadanje broja novooboljelih, epidemiolog Senad Begić napominje, da će broj opadati kada sprovedene...

Hoće li biti izbora? Begić: Teško pitanje, moramo biti...

"Mi u Institutu smo sjeli i izanalizirali sve moguće rizike koje nosi procedura...

Bračna savjetnica otkriva tajnu srećnog braka – Ovo mora...

Brak je ugovor Brak je pravni ugovor koji obavezuje dvoje ljudi u smislu pravnog statusa...

Još 60 osoba pozitivno na koronu: U Podgorici registrovano...

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su u poslednja 24 časa završile PCR analizu 511 uzorka na novi...

NAJČITANIJE

Gdje je danas “dječak vještac” čije su slike užasnule...

Mali Houp tada je imao dvije ili tri godine i preživio je zahvaljujući Anji i organizaciji koju...

Dabović: Odbila sam SEKS sa PRESJEDNIKOM i otjerali su...

Svašta sam doživjela u karijeri. Događalo mi se i da mi nude velik novac za jednu noć,...

Auto litija uz trobojke u Beranama i Andrijevici (VIDEO)

Automobili sa srpskim zastavama, formirajući kolonu, krenuli su iz Berana u pravcu Plava.

DR MUHAMED BOROGOVAC: Blaćenjem Crne Gore i Đukanovića IFIMES...

Borogavac je devedesetih godina prošlog vijeka napustio Bosnu i Hercegovinu, nakon sukoba sa politikom tadašnjeg predsjednika Alije...

Srpski infektolog demantovao Vučića: PCR dijagnostika se radi u...

Kako je kazao profesor Medicinskog fakulteta, infektolog i bivši direktor klinike za zarazne bolesti Dragan Delić, PCR dijagnostika koja...

Komentari

avatar