Sudije jednoglasno za Medenicu: “Najviši sud u državi da nastavi rad pod liderstvom dosadašnje predsjednice”

Opšta sjednica Vrhovnog suda, koju čine sve sudije tog suda, jednoglasno je predložila Sudskom savjetu da za predsjednicu najvišeg suda u Crnoj Gori izabere aktuelnu predsjednicu Vesnu Medenicu. Predlog Opšte sjednice biće upućen Sudskom savjetu koji će prvo obaviti intervju sa Medenicom, nakon čega je za njen izbor potrebna dvotrećinska većina.

Za njen izbor potrebno da glasa šest od ukupno devet članova Savjeta koji imaju pravo glasa.

“Obavještavamo vas da je Opšta sjednica Vrhovnog suda Crne Gore nakon tajnog glasanja, na osnovu čl. 35 st. 3 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama u vezi čl. 38 st. 2, 3 i 4 Zakona o sudovima, u sjednici održanoj dana 03.07.2019. godine, na kojoj su prisustvovale sve sudije Vrhovnog suda Crne Gore, utvrdila predlog da se za predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore izabere Vesna Medenica”, saopšteno je iz Vrhovnog suda.

Predlog za predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore, kako se navodi, koji je jednoglasno utvrđen od strane sudija Vrhovnog suda Crne Gore, potvrđuje jasno izraženu volju najvišeg suda u državi da predloži Sudskom savjetu kandidatkinju, koja je u prethodnom mandatu ostvarila izvanredne rezultate rada. Cijeneći program rada, kao sastavni dio profesionalne strategije, usmjerene na rješavanje postojećih izazova u praksi i unaprjeđenje kvaliteta, efikasnosti i transparentnosti rada sudstva, te osnaživanja pravnog sistema, zasnovanog na vladavini prava, kandidatkinja je dobila podršku svih 18 sudija Vrhovnog suda Crne Gore, dodaje se u saopštenju.

Time je Opšta sjednica Vrhovnog suda Crne Gore izrazila stav da najviši sud u državi, koji predstavlja značajan dio jedinstvenog sistema zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda, u čijem je središtu građanin, nastavi da ostvaruje svoju funkciju pod liderstvom dosadašnje predsjednice Vesne Medenice.

Kako je naglasila Medenica, jasna vizija, novi talas energije i kreativnost u novom obliku, u radu Vrhovnog suda Crne Gore će biti njena vodilja tokom predsjedavanja sudom, ukoliko dobije povjerenje Sudskog savjeta. 

“Vrhovni sud Crne Gore predlaže Sudskom savjetu da u narednih pet godina, crnogorsko sudstvo nastavi da teži dosljednom poštovanju principa nezavisnosti, nepristrasnosti i odgovornosti, uz punu posvećenost ispunjavanju svih obaveza koje smo preuzeli u dosadašnjem procesu pristupanja Evropskoj uniji”, zaključeno je iz Vrhovnog suda.

Podsjetimo, Medenica je jedini kandidat za predsjednika Vrhovnog suda. Inače, tu funkciju pokriva od decembra 2007. godine i u slučaju izbora ovo će biti njen treći mandat.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Španija zaplijenila na moru 35 tona hašiša, uhapšeno devet...

Ministarstvo finansija je saopštilo da su agenti 30 tona hašiša našli u četiri jedrilice koje pripadaju švercerskoj...

KOMPOT S DUNJAMA I ORASIMA

Sastojci: 200 g hurmi, 1l vode, 750 g...

Božo Mihailović predsjednik Odbora direktora Plantaža

Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora Plantaža, Skupština akcionara za članove Odbora izabrala je Đorđija Rajkovića, Bobana Melovića,...

Merkel upozorila Njemce da poštuju mjere kako ne bi...

Apelujem na sve građane: držite se pravila koja vrijede u nastupajućem razdoblju. Mora nam biti jasno da...

Još 197 novoinficiranih, pet smrtnih slučajeva

U laboratorijama Instituta i drugim laboratorijama u državi koje sprovode PCR dijagnostiku na novi korona vurus, ukupno...

NAJČITANIJE

SEJRAN MIRZAZADE ZA STANDARD: Azerbejdžan brani svoju teritoriju,...

"Šta se trenutno dešava na teritoriji Azerbejdžana? Zašto kažem na teritoriji Azerbejdžana, zato što neki misle da...

Podignuta optužnica zbog pogibije tri mladića

Naime, Koprivica je učesnik saobraćajne nesreće u kojoj su 18. jula ove godine u prigradskom naselju Brlja...

Inspektora za droge terete da je odavao informacije kriminalcima

Kako saznajemo, Cvijovića terete da je za osobe iz kriminalnog miljea odavao informacije. On...

Pronađeno beživotno tijelo žene u Pržnom, priveden Norvežanin

"VDT i policija su izvršili uviđaj, utvrđuje se uzrok smrti", saopšteno je ranije iz policije Standardu.

Rezervisao sastanak sa eskort-damom: Šokirao se kada je otvorio...

Njegove zabavne noći postale su dio njegove uobičajene rutine i nikad o tome nije previše razmišljao -...

Komentari

avatar