Tužilački savjet: Političari da ne pripisuju rezultate tužilaca sebi i da se ne miješaju u njihov rad

Tužilački savjet oglasio se saopštenjem u kojem su pozvali visoke javne funkcionere i političare da se uzdrže od javnih istupa koji, kako kažu, imaju prizvuk poziva državnim tužiocima da donesu ili ne donesu određenu odluku u okviru svojih ovlašćenja.

-Visoki javni funkcioneri, a naročito oni čija je formalna i politička moć najveća, imaju posebnu odgovornost da ohrabre državne tužioce na zakonito i efikasno postupanje, umjesto prijetnji da će ”odgovarati” i da im donošenje određene odluke “neće biti zaboravljeno“. Tužilački savjet poziva političare da rezultate državnih tužilaca ne pripisuje u sopstvene zasluge, jer na taj način posredno urušavaju integritet državnih tužilaca i državnog tužilaštva- navode u saopštenju.

Iz TS dodaju da žele ukazati na pravo tužioca da traži da se odredi pritvor kao krajnja mjera obezbjeđenja nesmetanog vođenja krivičnog postupka.

-Ali je i njegovo nezavisno, profesionalno pravo da donosi i druge odluke u krivičnim predmetima u cilju ispunjenja svojih zakonskih nadležnosti, uz obavezu da u takvim predmetima postupa blagovremeno i efikasno. Tužilački savjet poziva sve društvene i političke subjekte da bez izuzetka poštuju pretpostavku nevinosti, ali i da ne traže i zahtijevaju privilegije za bilo koje lice po bilo kojem osnovu. Tužilački savjet ohrabruje državne tužioce da zakonito i efikasno, bez obzira na različite stavove, mišljenja i poruke koja se iznose u javnosti,nastave da unapređuju rezultate u gonjenju počinilaca krivičnih djela, naročito u oblasti korupcije i organizovanog kriminala- navodi se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Internet se utrkuje da pogodi koju seriju poslanik gleda...

Znamo da Vučić umije da bude strog prema svojim stranačkim kolegama, da umije da ih prekori kad...

Kremlj komentarisao najavu Vučića da će Srbija možda morati...

Peskov je rekao da Rusija njeguje svoje odnose sa Srbijom te da vjeruje da ti odnosi imaju...

Joković: Ne razmišljamo koga ćemo podržati, možda budemo imali...

“SNP u ovom momentu ne razmišlja koga će podržati, bitno je učiniti sve da bi kandidat DPS-a...

DF predao prijedlog za predsjedničku kandidaturu Mandića

Na potezu je Državna izborna komisija koja treba da potvrdi kandidaturu. Kandidaturu Mandića podržali su konstituenti DF-a.Podsjetimo,...

Vuković: Nova runda pregovora opozicionih lidera tokom vikenda

“U toku su konsultacije, održan je sastanak lidera opozicije, tokom vikenda slijedi druga runda i onda očekujemo...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare