U Crnoj Gori trenutno sa HIV/AIDS-om živi 180 osoba

U Crnoj Gori trenutno živi 180 osoba koje su inficirane HIV/ AIDS-om. Prema podacima iz registra Instituta za javno zdravlje, više je inficiranih muškaraca, dok su evidentirana i tri maloljetna djeteta. Takođe, podaci pokazuju i da najviše osoba sa HIV/AIDS-om živi u glavnom gradu, ali i na primorju.

 

Prema podacima iz registra za HlV/AIDS, od početka epidemije 1989. do kraja prošle godine u Crnoj Gori je registrovano ukupno 228 osoba inficiranih HlV-om, od čega trenutno sa HIV/AIDS-om živi 180 osoba, dok je 48 osoba umrlo od side.

Od ukupnog broja, kazala je Dnevnim novinama specijalista socijalne medicine dr Aleksandra Marjanović iz Instituta za javno zdravlje, 106 osoba u momentu otkrivanja infekcije bilo je u stadijumu side (46,5 odsto svih registrovanih HIV pozitivnih osoba), dok je njih 122 bilo ili u asimptomatskoj fazi ili u simptomatskoj nonAIDS fazi HIV infekcije.

Sa HIV-om tri djeteta

“U 2016. godini nije bilo maloljetnih lica pozitivnih na HIV infekciju, a u ukupnom broju registrovana su tri djeteta koja imaju HIV infekciju”, rekla je Marjanović.

U Crnoj Gori tokom prošle godine evidentirane su 34 novoinficirane osobe od kojih su dvije umrle, a u 2015. godini bilo je 19 novooboljelih i šest umrlih osoba od posljedica HIV infekcije.

Ona ističe da je znatno veći broj inficiranih osoba u Crnoj Gori muškog pola, čak 178 njih, pa odnos svih muškaraca i žena sa HIV/AIDS-om od početka epidemije iznosi 4,6:1.

“U 16 opština u Crnoj Gori registrovani su HIV/AIDS slučajevi. Najveći broj registrovan je u primorskoj regiji (39,5%) i Podgorici (41,2%)” kazala je Marjanović.

Zabrinjava, kaže, učestalost javljanja u kasnom stadijumu infekcije što, kako je rekla, usporava procese imunske rekonstrukcije.

Seksualni odnos vodeći način transmisije

“Crna Gora spada u grupu zemalja sa niskim nivoom epidemije, odnosno postoji koncentrovana epidemija u populaciji muškaraca koji imaju seks sa muškarcima što je slično epidemiološkoj slici koja postoji u zemljama regiona i zapadne i srednje Evrope”, istakla je Marjanović i dodala da je vodeći način transmisije HIV-a u Crnoj Gori transmisija seksualnim putem (85%).

Taj put transmisije je, naglašava, najčešći i od početka epidemije zadržava trend porasta.

“Za razliku od seksualnog puta, infekcija HIV-om putem krvi, bilo da se radi o injektirajućim korisnicima droga ili osobama koje su primile inficiranu krv putem transfuzije u zdravstvenim ustanovama, ostaje i dalje prilično rijetka”, istakla je Marjanović.

Rizično ponašanje, naglašava, učestalije kod muškaraca koji imaju seks sa muškarcima, osoba koje koriste droge injekcionim putem, seksualnim radinicma i osobama koje prodaju seks, kod pomoraca i zatvorenika. 

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Đukanovic sjutra predsjedava sjednicom Senata Prijestonice

Sjednica će se održati u petak 29. oktobra 2021. godine u 12:00 časova, u Svečanoj Sali Prijestonice,...

Analiza KEI: Ovogodišnji Izvještaj Evropske komisije ima najbolju ocjenu...

U aneksu informacije, Kancelarija za evropske integracije je dala pregled ključnih izazova  identifikovanih Izvjestajem EK koji će poslužiti...

Đukić v.d. predsjednice odbora LP na Cetinju

Đukić koja predvodi odbor do izborne konvencije istaknuta je književnica i pjesnikinja. Dobitnik je velikog broja književnih...

Radulović i Stoltenberg u Briselu: Crna Gora je pouzdan...

Generalni sekretar Stoltenberg naglasio je da članice NATO-a cijene posvećenost naše države jačanju jedinstva unutar Alijanse, koje...

Sekulić: Idejne organizatore čeka ista sudbina kao i njihovih...

Samo će vaše političke karijere biti, kaže Sekulić, “završno zakucane u okvirima koje ste danas podmetnuli damama”.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare