Izvor:Mediabiro

U osnovnim školama počela eksterna provjera znanja

Testovima iz Crnogorskog - srpskog, bosanskog i hrtvatskog jezika i književnosti, odnosno Albanskog jezika za albanska govorna područja, danas je u osnovnim školama u Crnoj Gori počela eksterna provjera znanja za tekuću nastavnu godinu.

Budući da je ovo druga godina zaredom da se testiranje odvija u pandemijskim okolnostima, timu OŠ „Vuk Karadžić“ nije bio teško da organizuje testiranje u skladu sa epidemiološkim mjerama, sudeći prema riječima direktorice te ustanove Svetlane Drobnjak, prenosi Mediabiro.

”Ispit je počeo u 12 sati, a traje 70 minuta. Pripreme samog početka testa su podrazumijevale pripremu učionica, obilježavanje mjesta na kojima će učenici da sjede, te pripremu prostorija u smislu da tu nema pratećeg materijala na zidovima koji bi eventualno mogao da ometa ili podstiče rad učenika”, kazala je Drobnjak u izjavi za agenciju Mediabiro.

Ipak, kako je istakla, prioritet je bilo da se obezbijedi poštovanje epidemioloških mjera.

”Svim učenicima su ruke dezinfikovane na ulaznim vratima, takođe smo im mjerili temperaturu i oni su raspoređeni po učionicama. U našoj školi je to sedam učionica sa po 15 učenika” pojasnila je direktorica OŠ „Vuk Karadžić“.

Prema njenim riječima, sama priprema za eksterno testiranje predstavljala je mnogo veći izazov u ovim uslovima.

”Međutim, naše koleginice i kolege su odgovorile i tome, odnosno, sa učenicima su održale što je više bilo moguće, kako onlajn časova, tako i časova u školi, od momenta kada su škole otvorene za IX razred. Vjerujem da će naši učenici pokazati uspjeh, ima tu malo i treme, ali svakako ima sasvim dovoljno vremena da pokažu ono što su u naučili tokom devet godina u ovoj školi”, poručila je Drobnjak.

Da mu je upravo ta priprema sa predmetnim nastavnicama i nastavnicima bila dragocjena, smatra polu-maturant Nikola Jovićević.

”Pripremali smo se više od mjesec dana, i smatram da, ako se neko potrudi, može da se priprema i u ovakvim uslovima. Mislim da smo spremni i nemam tremu što se tiče testiranja. Takođe, sve se epidemiološke mjere poštuju, jeste malo neobično polagati pod maskama, ali to moramo, zbog našeg zdravlja i zdravlja drugih ”, kazao je Jovićević.

Njegova vršnjakinja Milica Ćetković, je ipak ukazala da je zbog onlajn nastave, priprema za testiranje bila nešto teža. Sa dodatnim uvježbavanjem gradiva je, kako kaže, postepeno počela od momenta kada su nastavnici najavili eksterno testiranje.

” Iskreno, ima malo treme i straha, ali mislim da je to sve u redu, jer je razlog i to što prvi put polažemo ”, navela je Ćetković.

Sjutra, u istom terminu, biće održan test iz matematike, dok će 15. aprila učenici imati priliku da pokažu svoje znanje iz materije sa liste obaveznih predmeta. Kako je najavljeno, konačni rezultati biće objavljeni 26. aprila.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Madam Tiso: Figure Harija i Megan izbačene iz kraljevske...

Po informaciji Dejli Mejla, čelnici muzeja su odlučili da figure Harija i Megan ubuduće budu dio "Holivud...

Podgorička policija tokom maja rasvijetlila 11 imovinskih delikata: Tri...

"I.I. (36) iz Podgorice tereti se za dva krivična djela teška krađa. Djela je izvršio na štetu...

Retrospektivna izložba Mikrokozmi Ilije Šoškića u Kolektoru

Izložba Mikrokozmi Ilije Šoškića je nastala u produkciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada u okviru...

U Biljelom Polju uhapšen Ranko Rovčanin zbog prodaje kokaina:...

Kako navode iz UP, operativnim radom kriminalistička policija je došla do saznanja da Ranko Rovčanin (57) iz...

Sve utakmice CFL u noćnom terminu

Iskra, koja na posljednjih 11 prvenstvenih mečeva nije osjetila slast pobjede, ugostiće u Danilovgradu novog-starog prvaka Budućnost.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare