Izvor:Pobjeda

U sekularnoj zemlji sveštenik ne može da zastupa Vladu na državnom univerzitetu

Na vijest da je Vlada imenovala paroha nikšićkog i šefa izdavačke službe Eparhije budimljansko – nikšićke Nikolu Marojevića da bude novi član Upravnog odbora UCG, oštro je reagovao dio javnosti. Poručuju da se time urušava karakter svjetovnosti ove visokoškolske ustanove i da sveštenik ne može da bude u ovakvom tijelu državnog univerziteta.

Profesorica Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore Olivera Komar napisala je na Tviteru da u sekularnoj državi sveštenom licu nijedne vjerske zajednice nije mjesto u Upravnom odboru državnog univerziteta, posebno ne kao predstavniku Vlade.

  • U aktuelnim crnogorskim prilikama u kojima je uplitanje SPC u rukovođenje državom, čak i javno priznato (i ovim činom, između ostalog) ovakav potez ne doprinosi smirivanju tenzija i jačanju Univerziteta kao autonomne institucije, a šalju poruku neravnopravnosti nastavnicima i studentima drugih vjerskih zajednica – istakla je Komar.

Ovim činom se urušava karakter svjetovnosti te visokoškolske ustanove, rekla je Pobjedi viša pravna savjetnica u NVO Centar za građansko obrazovanje Snežana Kaluđerović.

Legitimno je pravo Vlade, dodaje Kaluđerović, da imenuje svog predstavnika na ovu funkciju, ali treba da nas sve zabrine kada Vlada u sekularnoj državi, koja bi morala raditi u interesu svih građana i građanki nezavisno od toga koje su konfesije, zvaničniku jedne vjerske zajednice daje mandat da brani njene interese u krovnom tijelu jedinog državnog univerziteta.

  • CGO podsjeća da se ni prethodne vlasti nijesu trudile da među svojim predstavnicima imaju dominantno stručnjake za oblast obrazovanja, već su uglavnom postavljali javne funkcionere ili druge službenike iz javne administracije. Međutim, sada imamo situaciju da to nije ni neko iz javne administracije niti iz obrazovanja nego iz jedne vjerske zajednice – rekla je Kaluđerović.

Prema njenim riječima, ovim presedanom Vlada se na diskriminatoran način odnijela i prema drugim vjerskim zajednicama, koje, po pravilu, nemaju priliku da učestvuju u radu ovog ili drugih sličnih tijela, a što je i pravilno u sekularnoj državi.

Predlog ministarke
Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić zatražila je od Vlade da se član Upravnog odbora Budimir Aleksić razriješi sa te funkcije zato što je na sjednici Skupštine Crne Gore, krajem decembra, izabran za poslanika. Time mu je prestalo članstvo u Upravnom odboru. Bratić je predložila sveštenika Marojevića da se imenuje za člana tog tijela. Što se tiče obrazloženja tog prijedloga, u rješenju o imenovanju sveštenika, koje je potpisao premijer Zdravko Krivokapić, navedeno je da ovo tijelo ima 15 članova, te da predstavnici Vlade čine trećinu ukupnog broja članova upravnog odbora…

Bratić je navela da je u skladu sa navedenim propisima, predložila Vladi Crne Gore da imenuje dr Nikolu Marojevića za novog člana Upravnog odbora.

Ova odluka objavljena je u Službenom listu.

Na sajtu Matice Srpske navodi se da je Marojević doktor bogoslovskih nauka i đakon Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Piše i da je glavni urednik časopisa „Smisao“, (Odjeljenja za društvene nauke Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori), te da su mu oblasti interesovanja: pastirsko bogoslovlje, hrišćanska pedagogija, hrišćanska antropologija.

Politički savjet
Kako piše portal Pobjeda, pretragom sajta Mitropolije i drugih glasila, mogu se pronaći besjede protojereja Marojevića nakon litija, a šira javnost čula je za njega nakon privođenja zbog kršenja mjera za suzbijanje korona virusa u maju 2020. zajedno sa Joanikijem i još nekoliko sveštenika.

Marojević se, navodi portal Pobjede, inače, ne pominje prvi put zajedno s Aleksićem, pa je gotovo očekivan nasljednik. Protojerej je član političkog savjeta Nove srpske demokratije, a Aleksić je bio predsjednik.

Takođe, u nekoliko navrata zajedno su moderirali promocije ustanove koja se zove Institut za srpsku kulturu iz Nikšića, gdje je Aleksić uglavnom u ulozi izdavača, a Marojević urednik.

Što je posao Upravnog odbora UCG
Statutom Univerziteta Crne Gore uređeno je da Upravni odbor bira i razrješava rektora i generalnog sekretara Univerziteta, dekane i direktore organizacionih jedinica Univerziteta i imenuje i razrješava prorektore Univerziteta; imenuje organe upravljanja, odnosno predstavnike u organima upravljanja organizacije čiji je osnivač Univerzitet i obavlja druge poslove u vezi sa osnivačkim pravima, u skladu sa zakonom i ovim statutom. Odlučuje, takođe, o uvođenju i ukidanju studijskih programa, uz prethodno mišljenje Senata i rektora u skladu sa zakonom.

Ovo tijelo utvrđuje naučno-istraživačku, obrazovnu, umjetničku i razvojno-investicionu politiku Univerziteta, na prijedlog Senata i rektora; donosi Statut Univerziteta i druge opšte akte; razmatra i utvrđuje budžet Univerziteta; donosi finansijski plan Univerziteta, na prijedlog rektora, i vrši nadzor nad njegovom realizacijom. Takođe, usvaja godišnji finansijski izvještaj Univerziteta; donosi pravilnik o raspodjeli sredstava Univerziteta; planira sredstva iz budžeta Crne Gore i obezbjeđuje iz drugih izvora; donosi odluku o osnivanju drugih pravnih lica u obrazovne i istraživačke svrhe, kao i posebnih profitabilnih organizacionih oblika, uz saglasnost Vlade; odlučuje o raspolaganju imovinskim pravima Univerziteta.

Upravni odbor, između ostalog, donosi i odluku o investiranju sredstava u obrazovne ili istraživačke svrhe, uz saglasnost Vlade; daje prethodnu saglasnost rektoru za raspolaganje sredstvima, kao i rukovodiocima organizacionih jedinica, u skladu sa ovim statutom; daje uputstva i smjernice za realizaciju finansijskog poslovanja Univerziteta i organizacionih jedinica; omogućava sprovođenje finansijske kontrole, u skladu sa zakonom i ovim statutom…

Vjerska zajednica upravlja državnim univerzitetom
Informacija da Vladu Crne Gore, vladu svakog crnogorskog građanina, u upravnom odboru Univerziteta predstavlja crkva, potvrda je nasilnih pokušaja preobražaja sekularne i multikonfesionalne Crne Gore u crkvenu opštinu, ocijenile su Socijaldemokrate.

  • Davanje Univerziteta, kao jezgra intelektualnog napretka i kritičke misli, na upravljanje bilo kojoj vjerskoj zajednici, je ništa do otvoreni puč na samo srce jedne sekularne zemlje. Taj puč sprovodi Bratić, osoba koju niko nije birao na izborima, koja je predstavnik svega retrogradnog u ovoj zemlji i kojoj je, kao vrhunac, izglasano nepovjerenje u parlamentu. Da ima političkog integriteta, takva osoba, koja je okupirala i ne pušta jednu od najviših pozicija u državi, sama bi podnijela ostavku – saopštili su iz te stranke.

Dodaju ,,ne samo da je besprizorno da vjerska zajednica upravlja državnim univerzitetom, već se postavlja i pitanje čije interese uopšte može da zastupa osim interesa same vjerske zajednice“.

  • Jer građana sekularne države – ne može – zaključuju oni.

Generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović napisao je na Tviteru da premijer i resorna ministarka uvode i popove da upravljaju Univerzitetom.

  • Profesori tog univerziteta intelektualce nazivaju nepismenim nakazama. Najgori mogući oblici mizoginije postali su svakodnevica – napisao je Bogdanović.

Dodao je da ,,vlast na sve to ćuti“.

  • U ovom slučaju, ćutnja znači odobravanje – istakao je on.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Rakočević o radu policije na Cetinju: Preventivne mjere potpuno...

Očekuje da se nadležni organi što prije izjasne po pitanju eventualnih propusta u radu policije.

Kisindžer: SAD su na ivici rata sa Rusijom i...

“Na ivici smo rata sa Rusijom i Kinom zbog pitanja, čiji smo dijelomični tvorci bez ikakvog koncepta...

Đurašković posjetio povrijeđene u KCCG i OB Cetinje

“Gradonačelnik se informisao o stanju pacijenata, koje je ozbiljno, i iskazao spremnost Prijestonice da na svaki način...

Napadač na Ruždija optužen za pokušaj ubistva

"Hadi Matar, osoba odgovorna za jučerašnji napad, sada je službeno optužen za pokušaj ubistva", objavio je okružni tužitelj...

GP Nova ljevica: Da li to Abazović, Adžić i...

Iz tog pokreta pitaju, da li se to priprema “kazna i robija za Nena Kaluđerovića”?

NAJČITANIJE

1 komentar

guest
1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
BMX
BMX
15/01/2022•10:27 10:27

Crna Gora od 30.08.2020 vise nije sekularna zemlja. Ustav je suspendovan i ovde vise ne vazi. Sa njom se upravlja iz beogradske patrijarsije, crkava i manastira Crkve Srbije. Ovde se popovi iz Srbije, Bosne, Kosova pitaju za sve i bez njih se ne moze donijeti nijedna odluka. To je cinjenica. Postali smo Iran usred Evrope. Hvala Zapadu. Hvala EU. Hvala SAD.