Učenici bez fizičkog vaspitanja, iz škole pozivaju na razumijevanje

Roditelji i učenici II-7 OŠ 'Sutjeska' uputili su rukovodstvu te škole zahtjev da se prije kraja polugodišta riješi problem učenika prvog, drugog, trećeg, četvrtog i petog razreda koji ne pohađaju nastavu fizičkog vaspitanja.

Iz škole poručuju da u saradnji sa Ministarstvom prosvjete rade na iznalaženju rješenja te roditelje pozivaju na razumijevanje.

“Uprava škole nije omogućila neophodne uslove da se realizuje nastava fizičkog vaspitanja i da se ispune programski ciljevi kao i ishodi učenja, predviđeni nastavnim planom i programom za drugi razred. Ovom prilikom vas podsjećamo na poražavajuće podatke koji se odnose na fizičku neaktivnost djece u Crnoj Gori. Posljednji podaci govore da djeca uzrasta između šest i 11 godina pate od nezaraznih bolesti koje su u direktnoj vezi sa fizičkom neaktivnošću”, saopštili su roditelji koji napominju da je škola dužna obezbijediti nesmetanu realizaciju nastavnog plana i programa.

Direktor OŠ Sutjeska Ljubo Ćeranić kazao je da je neophodno razumijevanje kada su prostorni kapaciteti u pitanju, jer se radi o Gradskoj školi sa preko 1500 učenika, i jednom salom koja može da primi jedno odjeljenje.

“Prije početka školske nastavne godine, u kooperaciji sa Glavnim gradom adaptirani su tereni koji se nalaze u dvorišnom djelu škole i koji se, kada je lijepo vrijeme, u kontinuitetu koriste. Ono što je nas cilj u narednom periodu, jeste da propratimo u kojoj mjeri se i kako drzi nastava fizičke kulture u nižim razredima i da podstičemo zdrave stilove života”, kazao je Ćeranić za Portal RTCG.

Roditelji su istakli i nezadovoljstvo planiranjem školskog rasporeda, gdje problematizuju popodnevne smjene učenicima ranijih razreda.

“Nije prirodno da đaci sedmog, osmog i devetog razreda idu ujutru, a da djeca od sedam godina za to vrijeme ostaju kući sami bez adekvatnog zbrinjavanja jer zakonski staratelji su u tom periodu na poslu. Većina roditelja radi, i mora obezbijediti nekoga da čuva djecu od sedam godina. Djeca u sedmom, osmom ili devetom razredu mogu ostati sama kući”, navode roditelji.

Iz škole su kazali da je na predlog roditelja učenika od drugog do petog razreda plan smjena napravljen kao rotirajući, tako da se mjesečno mijenjaju smjene.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bivši njemački fudbaler špijunirao za Putina, uhapšen i optužen...

Carsten Linke (52) bio je dvostruki agent u njemačkoj vanjskoj obavještajnoj službi (BND), a uhapšen je zbog...

Kotorani proslavili Dan Svetog Tripuna

Proslava je počela u jutarnjim satima ispred glavnih gradskih vrata gdje je priređen doček podružnica Bokeljske mornarice.

Sud za prekršaje u Budvi naplatio 1,6 miliona eura...

“Sud za prekršaje u Budvi, sa pripadajućim odjeljenima u Kotoru, Herceg Novom, Baru i Ulcinju, u 2022....

Popović: Suverenistička, evropska Crna Gora da ima zajedničkog kandidata...

“Nepokolebljiva je vjera liberala da suverenistička, evropska Crna Gora, u zlom vremenu vađenja iz ralja velikosrpskog “sveta”,...

Vuković: Kraljev park otvoren za posjetioce

“Zbog hladnog vremena, odložili smo druženje s našim dragim sugrađanima” , dodao je on.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare