Udruženje privatnih apoteka: Obustava izdavanja ljekova na račun FZO od 1. oktobra nije naša odgovornost

U Udruženju privatnih apoteka 'Phafarmacie Plus' ističu da očekivana obustava izdavanja određenih ljekova za račun Fonda zdravstvenog osiguranja od 1. oktobra, ni na koji način nije posljedica djelovanja privatnih apoteka, već isključivo najavljenog prestanka isporuke ljekova od strane dobavljača, odnosno proizvođača, po cijenama koje propisuje i priznaje FZO CG.

U saopštenju ističu da se proizvođači, a samim tim i veledrogerije nijesu obratile zvaničnim dokumentom o nastalim promjenama u režimu izdavanja ljekova za teret fonda FZO CG.

“Zbog toga apoteke koje izdaju ljekove u korist FZO CG ni na koji način se ne mogu smatrati uzrokom problema, niti biti odgovorne za probleme koji će nastati kao posljedica najavljene obustave isporuke, a samim tim i neizdavanja određenih ljekova na recept”, naglašavaju u saopštenju.

Podsjećaju da privatne apoteke koje izdaju ljekove na recept u korist FZO CG, ni na koji način ne mogu uticati na proizvođače ljekova kao ni na njihovu cjenovnu politiku i na taj način biti odgovorne za promjene koje se najavljuju, a za koje nijesu sigurni da će se dogoditi i za koje još uvijek nemaju formalno dokumentovanu potvrdu.

“Ističemo da su privatne apoteke kao dio primarnog zdravstvenog sistema, godinama neopravdano prepoznate kao uzrok nestabilnosti snabdjevanja tržišta ljekovima, iako predstavljaju jedan od glavnih i osnovnih činilaca kvalitetne snabdjevenosti tržišta ljekovima. Ne zanemarujući našu osnovnu ulogu u misiji farmacije kao naučne discipline, koja ima za cilj zaštitu zdravlja ljudi i činjenice da ova zdravstvena struka povezuje medicinske i hemijske nauke u cilju bezbjednog i efikasnog liječenja građana Crne Gore, želimo ovim obraćanjem istaći da privatne apoteke ni na koji način neće i ne mogu biti prepoznate kao razlog problema koji će se nesumnjivo desiti u toku narednog mjeseca, ukoliko se ostvare najavljene obustave”, navode u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Lažna dojava o bombi u Višem sudu stigla sa...

Ekipe su izvršile pregled, bombe nije bilo a stanje je sad redovno, saopštio je na sjednici Vlade premijer...

Konjević: Krah EU politike glavni rezultat promjena od izbora...

Na skupu koji je tretirao temu politike proširenja EU posebno u kontekstu nedavno završenog samita u Tirani...

Otvorena fabrika čipsa u Tuzima, Đeljošaj: Postaćemo prepoznatljivi brend...

Đeljošaj je u svom obraćanju prisutnima rekao da su bili ubijeđeni da mogu biti “primjer lokalne uprave...

DNP: SDT da pokrene istragu protiv Draginje Vuksanović Stanković...

- Za početak bi trebalo istražiti ulogu Alekse Stankovića, pastorka Draginje Vuksanović Stanković, i njegovog obezbjeđenja, u...

Crnogorska influenserka vas sve poziva da ovog mjeseca darujete...

Na svom Instagram profilu @hashtagsandra je objavila čitav proces dobrovoljnog davanja krvi u saradnji sa Crvenim krstom...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare