UNDP pokreće dijalog o rodnoj ravnopravnosti u crnogorskom društvu

Kao dio globalne kampanje ''16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama'', od 28. novembra do 3. decembra 2022. godine, UNDP organizuje Nedjelju rodne ravnopravnosti, kojom otvara dijalog o različitim aspektima statusa žena i društvenim normama koje uslovljavaju rodne razlike u političkom, društvenom, ekonomskom i kulturnom životu.

Kako navode u saopštenju UNDP-a, napredak koji je ostvaren ka postizanju rodne ravnopravnosti u posljednjih četvrt vijeka, iako spor i postepen, pokazao je da je promjena moguća, posebno ako dolazi sa zajedničkom vizijom i strateškim odgovorom svih aktera.

“Zato Nedjelja rodne ravnopravnosti okuplja brojne partnere – vladu, međunarodne multilateralne i bilateralne organizacije, civilno društvo i privatni sektor – kako bi udruženim snagama i zajednički radili na unapređenju potencijala društva za transformaciju života žena, a u korist cjelokupnog crnogorskog društva. Tokom Nedjelje rodne ravnopravnosti otvaramo sljedeće teme: savezništvo sa medijima u dostizanju rodne ravnopravnosti; žensko liderstvo i učešće žena u donošenju odluka; jačanje rodno odgovorne javne uprave i komunikacija; položaj žena u kulturi Crne Gore i uticaj kulture na rodnu ravnopravnost; rodno zasnovano i nasilje nad ženama”, naglašavaju u saopštenju.

Nedjelja rodne ravnopravnosti biće zaokružena emitovanjem panela o rodno zasnovanom nasilju na Javnom servisu, odnosno Prvom programu Televizije Crne Gore, u subotu, 3. decembra.

“Tema prvog događaja, koji će biti održan u ponedjeljak, 28. novembra je značaj savezništva medija u dostizanju rodne ravnopravnosti, a posebno kad je u pitanju borba protiv narastajućeg govora mržnje, usmjerenog naročito prema ženama. Rodno zasnovani govor mržnje, seksizam i mizoginija su u fokusu projekta UNDP-a ‘Promocija dijaloga i zajedničke akcije za borbu protiv govora mržnje’, koji je finansiran kroz UNDP portfolio za upravljanje, izgradnju mira, krize i otpornost”, nbaglašpavaju u UNDP-u.

Nakon panel diskusije na ovu temu, biće realizovana trodnevna obuka na ove teme za novinarke i novinare više crnogorskih medija.

Drugog dana Nedjelje rodne ravnopravnosti, u utorak, 29. novembra, biće održan tematski forum o ženskom liderstvu i učešću žena u donošenju odluka u okviru projekta ‘Komuniciranje rodne ravnopravnosti’ koji finansira EU.

“Podsjećamo da ove godine države sa prostora bivše SFRJ obilježavaju 80 godina od uspostavljanja prve ženske političke mreže koja je otvorila vrata borbi za ženska prava, što je rezultiralo stečenim političkim, ekonomskim i socijalnim pravima”, naglašavaju u UNDP-u.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

HN: Služba zaštite i spašavanja dobila najsavremeniju opremu

Vrijednost projekta koji je trajao tri godine, a završen krajem prošle godine, je preko milion i 800.000...

Počela skijaška sezona na Vučju: Ski centar radi u...

Lijepi sunčani dan vikenda privukao je brojne ljubitelje skijanja, obradovao građane Nikšića ali i brojne posjetioce iz...

Bošković: Sramotno je vrijeme u kojem živimo, policija poziva...

“Sramotno je vrijeme u kojem živimo, a drugačije ne može ni biti kad imamo premijera lažeš kao...

Đoković osvojio desetu tutilu na Austalijan openu

Đoković je odlično počeo meč, dobro servirao, bio siguran sa osnovne linije, lako osvajao svoje gemove u...

PEN centar: Poziv na saslušanje Savković Vukčević pokazatelj uticaja...

“Najnoviji slučaj poziva na policijsko saslušanje Nele Savković Vukčević, članice Crnogorskoga PEN centra, povodom javno iznijetoga stava...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare