Uprava carina: Postupci po ubrzanoj proceduri, uvoz ljekova i medicinskih sredstava uvećan za 40 odsto

U najvećoj carinskoj ispostavi, CI Terminal Podgorica, svi carinski postupci se okončavaju po ubrzanoj proceduri uz puno poštovanje propisanih mjera od strane Vlade Crne Gore i Nacionalnog koordinacionog tijela, navode iz Uprave carina. Uvoz ljekova i medicinskih sredstava je uvećan za 40 odsto.

“U cilju sprečavanja unošenja u zemlju kao i širenja korona virusa kod nas, Uprava carina je preduzela sve neophodne mjere i radnje kako na otvorenim graničnim prelazima tako i u najvećoj robnoj ispostavi u Crnoj Gori , carinskoj ispostavi Terminal Podgorica”, navode iz Uprave carina.

U CI Terminal Podgorica uvodjenjem privremenih mjera, omogućeno je uvoznicima stavljanje ključnih roba u slobodan promet svakog dana do 22 h.

To se odnosi na pošiljke hrane, hrane za životinje, sredstva za higijenu kao i za sve druge robe za koje se procijeni da bi zadržavanje moglo da ugrozi zdravlje i živote građana. Prioritet u radu je obrada dokumenata koji se odnose na osnovne životne namirnice, ljekove i sredstva za higijenu.


U ovim novonastalim okolnostima, povećan je obim uvoza osnovnih životnih namirnica u odnosu na prethodni period kao i u odnosu na isti period prošle godine. Uvoz ljekova i medicinskih sredstava je uvećan za 40 odsto.

Carinski službenici u ovoj ispostavi raspolažu sa specijalnim mobilnim skenerom koji daje mogućnost bržeg i sigurnijeg carinjenja. Njegova upotreba je intenzivirana u ovim vanrednim okolnostima, što u cilju ubrzavanja carinskih procedura, tako i radi obavljanja detaljnih kontrola bez fizičkog kontakta. Skener sa velikom elektronskom rukom daje mogućnost kompletnog pregleda velikih kamiona za samo desetak minuta, i u stanju je da detektuje sve organske materije, te odmah na monitoru obilježi u kom dijelu kamiona se nalaze.

Kako bi se izbjeglo zadržavanje lica i prevoznih sredstava na graničnim prelazima, sumnjive pošiljke se upućuju na carinski terminal da bi se roba detaljno pregledala po ubrzanoj proceduri, uz pomoć skenera. U ovim okolnostima, bez zanemarivanja bezbjedonosnog aspekta, fokus je na centralnoj analizi rizika, takodje u cilju bržih carinskih formalnosti i što manjeg zadržavanja na carinskom terminalu.


Obzirom da se carinski službenci nalaze na prvoj liniji u borbi protiv pandemije, obavezna je upotreba zaštitne opreme. Redovno se vrši dezinfekcija svih radnih prostorija kao i hangara koji služi za pregled robe.Poštovanje propisanih mjera socijalne distance kao i svih instrukcija Nacionalnog koordinacionog tijela je imperativ. Službenici Uprave carina dosljedno i efikasno sprovode sve preporuke i pojačane kontrole u ovim novonastalim okolnostima.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Radojević: Demokrate i URA da se jasno odrede o...

“Od Kovačevića koji pripada političkom subjektu koji je svoj odnos prema genocidu u Srebrenici više puta i...

Damjanović: Vlada bez ideja i rješenja prepisuje kao loš...

"Prva sjednica Savjeta kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, održana je u decembru 2019. godine, upravo na...

Bošković: Vučićeva manipulacija sadržajem Rezolucije služi za unutrašnju upotrebu

“Pošto je gotovo nemoguće da predsjednik susjedne države nije vidio u cjelosti tekst Rezolucije o genocidu u...

Borović: Srbija da prestane da prijeti i omalovažava Crnu...

Borović je agenciji Beta kazao da se u Rezoluciji o Srebrenici, koju je prije dva dana usvojio...

TO Podgorice manifestacijom “Joga u prirodi” obilježava Međunarodni dan...

"Manifestacija se organizuje u saradnji sa NVO Art of Living sa kojom TO Podgorica sarađuje od 2013....

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare