UPRKOS MJERAMA NKT-A: Iz Beograda za Crnu Goru za tri i po hiljade eura i PCR testom, nema samoizolacije i karantina

Da li ste znali da ukoliko imate tri i po hiljade eura da platite let iz Beograda za Podgoricu ili Tivat, to možete učiniti odmah – potrebno je samo da imate PCR test na COVID-19 ne stariji od 72 časa.

Ukoliko ste u prilici da sebi priuštite taj luksuz, onda za vas ne važe mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, po slijetanju na neki od dva crnogorska aerodroma, uz priloženu ličnu kartu ili pasoš i validni rezultat testa, potpuno ste slobodni i birate željenu destinaciju u Crnoj Gori, preciznije – ne idete u samoizolaciju, niti karantin.

Ova dozvola za dolazak srpskih državljanja uz pomoć malih letjelica generalne avijacije, iako se drži pod velom tajne, na snazi je već neko vrijeme, te je u Beogradu izazvala pravu pometnju – prave se grupe od po šest osoba, koje bi podijelile troškove puta, kako bi se što prije domogle mora i ostatak ljeta, umjesto zatvorene u beogradskim domovima, provele u Crnoj Gori, gdje imaju stanove, kuće, vikendice, a u manjoj mjeri i hotelske anražmane.

ZAŠTO JE ODLUKA DISKRIMINATORSKA I OPASNA

Portal Standard uputio je zvanični upit povodom ovog pitanja nadležnim organima, a potvrdu ove informacije dobili smo od više relevantnih izvora iz Crne Gore, kao i zainteresovanih putnika iz Srbije.

Ova odluka ne samo što bi mogla ugroziti zdravlje građana Crne Gore zbog dolaska potencijalno inficiranih osoba iz sredine gdje se virus ne drži pod kontrolom i sprivaju se fatalne brojke, a period inkubacije virusa nije ograničen u 72 časa, ona ima i diskriminatorski efekat na više načina.

Prvo, putnici, koji nemaju novca da plate let ili podijele trošak sa još nekoliko osoba, ne mogu ljetovati u Crnoj Gori, ukoliko prethodno ne odu u karantin na dvije sedmice.

Drugo, ista sudbina čeka i one koji bi, umjesto čarter letjelice odabrali komercijalni let preko nekog drugog alternativnog aerodroma, uključujući i vazdušne luke zemalja Evropske unije. Ista pravila i ograničenja važe i za državljane Crne Gore, kojima je polazna desetinacija Srbija. Ili karantin ili ilegalan ulazak u zemlju uz prijetnju krivičnom sankcijom.

Treće – i najvažnije, ovo postupanje se u potpunosti kosi sa odlukama NKT-a, koje su za građane Crne Gore u vrijeme zabrinjavajuće epidemiološke situacije neprikosnovene i neupitne.

KAKO JE DOŠLO DO PROPUSTA

Iako je i dalje nejasnoća da li je riječ o pravnom vakuumu, nastalom nakon odluke da svi avioni generalne avijacije mogu da slijeću u Crnu Goru, a putnici da ulaze sa PCR testom, neko je to ipak dobro iskoristio za stvaranje monopolskog odnosa i dobrog profita, koji trenutno nema ni crnogorska nacionalna aviokompanija „Montenegro airlines“, niti srpska „Air Serbia“, a koje su nakon pojave epidemije COVID-a, praktično bačene na koljena i teško će se oporavljati od finansijskog pada.

KOLIKO KOŠTA LET

Portal Standard je za potrebe ovog istraživanja provjerio koje čarter kompanije saobraćaju na lijini Podgorica – Beograd. Riječ je o srbijanskoj „Air Pink“ i crnogorskoj „Di Air“. Međutim, iz „Di Air“ tvrde da su njihovi letovi koristeni isključivo za transport pacijenata. Sa druge strane, avioprevoznik koji leti iz Srbije, zbog značajnog interesovanja srpskih turista navodno ima čak i po nekoliko rotacija dnevno, a jedan let u prosjeku od broja mjesta košta od 3.200 do 4.000 eura.

Standard je povodom letova iz Beograda, kontaktirao vlasnika avioprevoznika „Di Air“ Dragana Ivančevića, koji je kazao da je avion te kompanije do sada letio nesmetano, ali isključivo u svrhu transporta medicinskih slučajeva za potrebe liječenja. Kako tvrdi, avion nije korišten za dovođenje srbijanskih turista u Crnu Goru.

„Do sada smo letjeli bez problema. Znam samo da je trebalo pozivno pismo od bolnice, gdje je pacijent trebalo da bude primljen u pratnji doktora ili saniteta, koji nije izlazio iz aviona na beogradskom aerodromu. Pacijenta bi na aerodromu čekalo bolničko vozilo i preuzimao bi ga drugi medicinski tim“, objasnio je Ivančević.

Međutim, kako je naveo, od juče su uvedena nova pravila, te je procedura za dobijanje dozvole za slijetanje u Beograd postala složenija.

„Do sada smo mogli da najavimo let i u roku od pola sata dobijemo dozvolu. Sada je uvedeno novo pravilo da niko više ne može da uđe u Srbiju ako nema PCR test i uz specijalno odobrenje vazduhoplovnih vlasti i Ministarstva saobraćaja. To nije sporno, ali će zahtijevati neko određeno vrijeme za čekanje dozvole, jer postoji taj dogovor sa Srbijom i transport bolesnika će i dalje da se odvija”, objasnio je vlasnik kompanije “Di Air”.

J.Muminović- K.Perković

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SDSM prihvatio ostavku Zaeva na funkciju predsjednika partije

Kuzeska je dodala da je Centralni odbor SDSM odlučio da se izbori održe 12. decembra. Podnošenje kandidatura...

Pendarovski – Bečić: Prijateljstvo dvije države važan preduslov kvaliteta...

Bečić je podsjetio na zajedničku istoriju i bliskost dva naroda, te činjenicu da...

RADOMAN za Standard: Vladi nije stalo do građana, ali...

Podsjetimo, na Cetinju je u srijedu održan protest zbog obustave finansiranja i ukidanja zaštitarske službe Fakulteta za...

Pucnjava u Dečanima; Policija: Nema indicija za teroristički akt,...

''Vjerujemo da je meta napada bio neko ko je bio u autobusu'', rekao je Eljšani novinarima.

U KCCG 37 pacijenata životno ugroženo

Kako je saopšteno iz KCCG njih 37 je životno ugroženo.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare