(VIDEO) Gori Republika Zabjelo! Veličanstvena bakljada za 29. rođendan

Podgorica je specifična po mnogo čemu. Grad rijeka, legendardni sportista, sjajnog humora, ali i kultnih naselja. A, najkultnije od svih njih je i jedna Republika. Da, pogodili ste – riječ je o Republici Zabjelo. Posebna vrsta humora, mnogo sjajnih druženja, ekipe momaka i djevojaka koje su poznate u cijelom glavnom gradu, zgrade specifičnih imena koje samo Podgoričani mogu da shvate i da se orjentišu… A, večeras je na Zabjelu viđena nevjerovatna atmosfera kakva se ne gleda ni na mnogo većim skupovima ili utakmicama. Republikanci slave 29. rođendan svog omiljenog kvarta.

Veličanstvena bakljada duž ulice 27. marta, vatromet, originalne pjesme… Zabjelčani su znali da proslave svoj dan.

Ideja za stvaranje Republike Zabjelo rodila se 1991. godine kada je na prostorima bivše Jugoslavije počinjao rat, a republike tadašnje zajednicu su se “razišle”.

U organizaciji Zabjelo Republika, međutim, tvrde da je “sve počelo doseljavanjem Slovena na Balkan… Jedna grupa snažnih momaka i žilavih djevojaka došla je područje današnjeg Zabjela, sa samo malo proteina i kojim tegom od 100 kilograma. Njihove žene nisu bila ni nalik ovim sad, nisu ni pomišljale da kupuju ‘Versaće’ i ‘Armani…’“, ovako je na internetu predstavljeno Zabjelo.

U to vrijeme se u SFRJ razbuktavao rat. Tada su zabjelski srednjoškolci dobijali pozive za odlazak u rat, pa je kao parodija i odgovor na početak rata osnovana Zabjelo Republika“, pričao je Zoran Bojović iz NVO Zabjelo Republika.

U protekle skoro tri decenije postojanja, u Republici Zabjelo su organizovane razne kulturno-sportske manifestacije. Iscrtani su grafiti, održavani okrugli stolovi…

Zabjelo je, barem u mašti stanovnika, u skeču posjetio i jedan od najboljih fudbalera svih vremena – Dijego Armando Maradona.

Snimljen je film ‘Zlatne čaklje’, osnovan je Radio Skadar, održana smotra kratke video forme – AVIFest. Emitovani su i serijali Republika Zabjelo na TVCG. Bilo je reklama, video filmova… Pored toga postavljani su grafiti i murali na zabjelskim zgradama, koji su imali, i imaju za cilj da dodatno promovišu Republiku Zabjelo“, dodao je Bojović.

Entuzijazam, šale, druženje… Zabjelčani se i dalje bore za svoju Republiku, njihovi odlasci na utakmice voljenog kluba se prepričavaju mjesecima, ali isto tako Republikanci nijesu odustali od širenja svoje teritorije. “Zabjelo do Masli” i “Ako nije Zabjelo, onda je Konik” – grafiti svjedoče ovoj želji o širenju…

Šalu na stranu. Kultno podgoričko naselje večeras je slavilo. I ima 29 razloga za to.

Zabjelčani, srećan dan Republike!

Foto: Glas Zabjela

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra pretežno sunčano, do sedam stepeni

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, duvaće vjetar povremeno umjeren do jak, na udare...

MPNKS: Bratić govorila jezikom slobode, nije joj na kraj...

Kako su kazali iz MPNKS, DPS-SDP-SD večerašnjim saopštenjima želi opet da Bratić uvuče u svoje nacionalističke igre...

Krivokapić: Kako mogu braniti fotelje oni koji traže nove...

"Upravo zbog fotelja, neki planiraju saradnju sa DPS-om, dok drugi zbog istih fotelja, od samog početka ovu...

Rakočević: Nadam se da nikada više u Crnoj Gori...

“Ovo je, na našu žalost, ministarka u “najboljoj” Vladi CG u njenoj istoriji. Ali na našu sreću,...

Dizdarević: Nekontrolisani izlivi mržnje ministarke Bratić, pravi odraz stavova...

Kako je kazao, nakon skandalozne izjave Bratić može se konstatovati da su maske definitivno pale.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare