(VIDEO) Božović: Srpski, pravoslavni, proruski duh u Crnoj Gori uništio američki konzumerizam

Socijaldemokrate su, povodom izbora predsjednika Matice srpske u Crnoj Gori Vladimira Božovića na mjesto v.d. rektora Univerziteta Crne Gore, upitali građanski pokret URA da li brane interese Crne Gore ili neke druge države.

SD su na svom Tviter nalogu upitale URU, nakon izbora Božovića na čelo Univerziteta i Vesne Bratić na čelo resora prosvjete, nauke i kulture, da se izjasne čije ineterese brane – Crne Gore ili neke druge države.

“Vršilac dužnosti rektora UCG je Vladimir Božović, predsjednik Izvršnog odbora Matice srpske, a Bratić ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta… Jedno veliko URA za odbranu državnih interesa… Interese koje države brane @pokretura?”, stoji u Tviter postu SD.

Oni su objavili i snimak novog rektora UCG u kojem pojašnjava da je Crna Gora “u istorijskom smislu zemlja srpske, pravoslavne, proruske i panslovenske duhovne suštine”.

“Crna Gora je u istorijskom smislu zemlja srpske, pravoslavne, proruske i panslovenske duhovne suštine. Ti slojevi su se pod dejstvom različitih uticaja polako trošili, a neki su danas prisutni samo u tragovima. Ovi pokušaju promjene identitetskog koda Crne Gore, koji iako sežu duboko u istoriju, dobili stvarnu snagu i zaokruženost tek u periodu socijalizma. Tada su neke komponente tradicionalne duhovnosti prosto zbrisane. Najprije je to ostvareno birokratskom prisilom i državnom represijom, a kasnije sofisticiranim mehanizmima u domenu kulture. U ovom slučaju prije svega mislim na srpsku i pravoslavnu svijest u Crnoj Gori. Otvorenost bivše Jugoslavije uslovila je da se zemlja nađe pod snažnim uticajima svih karakterističnih formi meke moći Zapada, a naročito SAD. Film,muzika i pipci američkog konzumerističkog životnog stila su prodrli duboko u svijest generacija koje su odrastale u Jugoslaviji. To je uslovilo postepeno, ali vrlo intezivno gubljenje tradicionalnog proruskog osjećaja u ogromnom dijelu stanovništva. Tako su se formirale generacije koje su kategorije moderno ili tradicionalističko zamijenile sa američko i rusko, u terminološkom i sadržajnom smislu. Takva banalizovana ali opasna klasifikacija živi i danas”, rekao je Božović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Stoltenberg od Prištine zatražio da ne vuče jednostrane poteze

„Priština i Beograd moraju da se angažuju u dijalogu kojim rukovodi EU kao jedinom načinu za mir...

Državljanin BiH u automobilu krijumčario 12 Kineza

Policija iz Slavonskog Broda saopštila je da su u mjestu Slobodnica u petak, 26. maja, uveče prilikom...

Dugoročna prognoza: Još nije gotovo sa kišom

Tako makar govore dugoročne računarske prognoze, koje predviđaju kako sa kišom još nije gotovo.

Dukljani posjetili plavu grobnicu Crnogoraca, simbol hrabrosti i žrtve...

Na Badnje jutro 1916, brod Brindizi koji je prevozio crnogorske dobrovoljce iz Sjeverne Amerike prema Crnoj Gori,...

Stigli prvi gosti sa Baltika: U Tivat sletjelo 116...

Njih su na Aerodromu Tivat dočekali predsjednik Odbora direktora To Montenegro - Air Montenegro Pavle Ljesar, član...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare